301. Elmenni?

 2012.01.09. 08:00

Elgondolkoztam ezen a javaslaton. Nem most hallom először, de általában nem rám vonatkoztatva említik. Innen el kell menni. Én innen elmegyek, nekem ebből elég. Mostanra odáig jutottunk, hogy nincs politikamentes napunk. Se reggelünk, se esténk. Nem tehetünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

Valóban mellbevágó volt, mikor hazajöttem annyi év után. Spanyolországban is ott van a politika mindenütt. De nem így, nem ilyen vadul. Annak ellenére, hogy együtt éltek a terrorizmussal. Mert azzal szinte mindenki egyetért, hogy a terrorizmus elítélendő. És szinte mindenki tiszteli a királyi családot. Az is, aki nem híve a monarchiának.Lehet, hogy ehhez kellett a polgárháború. Meg a Franco-diktatúra. Az a sok borzalom, amiről itthon keveset tudunk.

Más lesz az ember, ha egy kicsit beleszagol más népek levegőjébe. Ezért annyira üdvös az ERASMUS program például. És még mindig túl kevés fiatal vesz benne részt. Nincs annál jobb befektetés, mint utaztatni a fiatalokat. És ráébreszteni őket arra, hogy nem ellenségek vesznek körül. És mindenütt vannak értékes gondolatok. Mindenütt vannak szerethető emberek. Mindenütt vannak ostobák és bölcsek.

Elmenni jó, de visszajönni is jó. Én örültem annak, hogy visszajöhettem. Bár sok csalódás ért, és sajnos a saját Egyházammal kapcsolatban egyre több. Azt odahagytam, most meg szedjem a sátorfámat és induljak el az ismeretlenbe? Ha nem muszáj, ha nem válik tarthatatlanná a helyzet, akkor itt szeretnék maradni. Talán még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy a nyugdíjam miatt aggódjam. Különben is beléphetek egy önkéntes magánnyugdíj-pénztárba. De ebben a pillanatban nem tudom, hogy az biztonságos lenne-e. Azt hiszem, a szolgálati nyugdíjak ügye, amelyről nap mint nap hallok, elég bizalmatlanná tett. Kivárok. Most mindannyian visszatartjuk a lélegzetünket. Ugyanakkor tesszük a dolgunk. Reggel felkelünk és bemegyünk dolgozni. És még járnak a villamosok.

Címkék: külföld dilemma elmenni

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr953529954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mégsem én voltam? 2012.01.09. 10:52:31

Kedves Letipanni!
Nem akarlak én mindenáron elüldözni...
De abban a helyzetben, amiben most vagy, mindenképpen tenned kell valamit azért, hogy pár év múlva kicsit biztosabb egzisztenciád legyen.
Ha mást nem, tanuljál valamit, szerezz még papírt, akár OKJ-s képzésen (hiszen te most hivatalosan munkanélküli vagy, vannak ingyenes képzések), vagy valamilyen módon másoddiplomás képzésen. Hisz így még gyedet sem kapnál, ha gyereket szülnél...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.01.09. 12:00:51

@Little.Bear: Egy doktori után még megfinanszíroz az állam OKJ-s képzést? Csak úgy kérdezem... Elég nevetséges valahol.

Igen, a tgyás meg a gyed akkor jár, ha van előtte munkaviszony, de már nemtom, h mi a pontos szabály, régebben 180 nap kellett a megelőző fél évben, vagy hogy?
Én most mindezek után (gyes is lejár nemsoká) próbálok munkaviszonyt találni. Ilyen adóterhek mellett sztetek ki alkalmaz? A munkáltató 2/3 részt fizet ki állam bácsinak, és a munkavállaló 1/3-ot kap. Dipl. minimálbér esetén félállásban ez úgy néz ki, h 30.000-et lehet kapni. Normális dolog ez?

flea 2012.01.10. 10:46:21

@Letipanni: ismerek olyan tolmács-szakfordítót, aki alapított egy bt-t, oda bejelentkezett minimálbérre, és azóta rég evás. Ez
- megoldja a tb-problémákat
- munkát is könnyebb úgy vállalni, ha számlázni tudsz
- valamivel több pénzed is marad, ha viszonylag stabilan vannak megbízásaid (ami céges meg magán nyelvtanításnál azért megoldható).

Mindemellett tény, hogy külföldön sokfelé sokkal könnyebb boldogulni - anyagilag.

flea 2012.01.10. 10:53:56

@Gloria Mundi: a diplomás minimálbérnél azért az 1/3-2/3 arány kicsit túlzott (szerencsére, teszem hozzá).

berkalkulator.net/berkalkulator-2012/berkalkulator-2012-kinek-mennyivel-csokkenhet-a-netto-bere-2012-ben.html

Ez a cucc gyerek nélkül, 100 000-es bruttó bérből nekem 65 500-as nettót mond, míg a cég összköltsége 127 000/hó. Tehát a teljes elvonás picivel 50% alatt van. (Felteszem, nálatok az adókedvezményt, csp-t nem te veszed igénybe.)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.01.10. 14:45:13

@flea: Pedig könyvelő kalkulálta ki tavaly év végén... Félállásra, és nem teljes bérre. De, én veszek-vennék igénybe mindent. Megnézem a bérkalkulátort, hátha jobb derül ki belőle, mint amit a könyvelő dobott ki magából.

Bt.: ahhoz kell alaptőke, nekem is ajánlották, de semmi pénzem, plusz beltagnak se tudok senkit. Az EVA most már nem éri meg. Egyébként nem mindegy, h milyen nyelv és milyen szakosodás, van, aki ebből meg tud élni, van, akinek csak olykor jön össze vmi munka. A nyelviskolák meg ugyancsak a bizonytalan kategória, sose tudod előre, mi lesz, hány csoport, meddig...
Amúgy tolmácsként és szakfordítóként csak az számlázhat, akinek van ilyen szakvizsgája, ami plusz pénz (tanfolyam és vizsgadíj), vagyis ott vagy, h már tanultál egy csomót, egy csomó pénzért, és most még dobj ki pár százezrest azért, h elkezdhess dolgozni. De LP-nek még nyugodtan belefér, nekem most tuti, h nem. :-)

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2012.01.10. 23:31:57

Ausztriában ingyenes a felsőoktatás az EU tag állampolgárainak, diákjainak. legalábbis erről szóltak a hírek ma facebook-on. szerintem nézz utána Panni, és pattanjatok!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.01.11. 11:31:04

@hangaagi: Nekem ez kicsit gyanús, másrészről meg nem tudom, miért kellene LP-nek még továbbtanulnia. Magyar-akármi tolmácsnak, ha épp ez akarna lenni hivatalosan, nem hiszem, h az osztrák felsőoktatásban képeznék ki. Most dolgozni akar, ha jól értem, és megélni valamiből.
Arról nem is beszélve, hogy Ricsi magyar rendőr. Majd tiboru, ha erre jár, megmondja, h lehet-e országot váltani ebben a szakmában csak úgy...

flea 2012.01.11. 16:42:02

@Gloria Mundi: hm, igaz, emlékszem, akiről beszéltem, annál is ez ment. Alaptőke, kültag, szakvizsga. Elég sokat küzdött, az biztos.

Mondjuk kifejezetten a nyelvoktatáshoz nem kell szakvizsga, magántanítványoknak lehet "oktatás, felnőttképzés" kategóriában számlát kiadni - ez már magában megnöveli az esélyét, hogy pl. céges nyelvtanfolyamokból meg tudjon élni valaki - most kifejezetten Letipannira gondolok, nem rád. (Jó tanárt kézről kézre adják, nyelviskolákkal felesleges szerződni.) De persze kültag meg alaptőke akkor is kell...
süti beállítások módosítása