263. Házasság, kiábrándulás

 2011.08.08. 08:00

Nem mondhatnám, hogy a házasság a legnagyobb álmom. De azt sem, hogy nem gondolok rá soha. Lehet, persze, hogy sokkal többet kellene gondolnom rá. Mert mégiscsak bűnben élek. De ez egyre kevésbé nyugtalanít. Távolodom mindattól, amiben korábban annyira határozottan hittem. Ricsi helyett nem tudok elképzelni mást. Ő pedig határozottan elutasítja a házasság gondolatát. Nem miattam: elvből. Bár rég nem beszéltünk róla. Én nem hozom fel témaként, még félreértené: utalásnak gondolná. De ha már a polgári frigyet is ennyire elutasítja, a szentségi házasságot még inkább. Számomra pedig csak ez számítana teljes értékűnek.

Mióta Katival találkoztam, levelezünk. Kevés barátja van, úgy tűnik. Vagy akik voltak, azok most kényelmetlenül érzik magukat. Semmi új nincs ebben, mégis mellbevágó. Nehezen viseli. Mintha nem is vett volna tudomást arról a világról, amelyben eddig élt. A férje sem jelent menedéket vagy vigaszt. Inkább további problémák forrása.

Az egyik dolog, ami Katit legjobban zavarja, hogy nem tudnak igazán, jóízűen veszekedni. A férje anyanyelvén beszélnek, aki sosem tanult meg magyarul. De ez folyamatos hátrányban tartja Katit. Aki pedig tényleg nincs hozzászokva, hogy ne tudjon kezelni helyzeteket. Akár idegen nyelven is. A finomságok azonban mégis csak az anyanyelvünkön fejezhetőek ki. És ilyenkor éppen a finomságokon múlik, hogy milyen üzenet jut el a másikhoz. Azokon a finomságokon, amelyeket nem ural. Nem uralhat. Tudom, milyen ez, nekem is volt benne részem. Még szerelmi kapcsolaton belül is. De a rendben még inkább. Noha a hierarchia nem igazán engedte meg, hogy valódi veszekedés alakuljon ki. Lehet, hogy ezért voltam engedelmesebb odakint, mint idehaza? (Nem csak ezért.)

Ami azonban a házasságot illeti: Kati példája megijeszt egy kicsit. Ha baj volt,  eddig Ricsivel se igazán tudtam szót érteni. Pedig egy nyelven beszélünk. Mégis.

Címkék: házasság veszekedés kati idegen nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr843131967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szolgálati Füldugó 2011.08.08. 15:44:43

Nyugi. A nyelv nem probléma a veszekedésnél. 37 év de facto, és 30 év de jure vegyesházasság után mondom :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.08.08. 15:49:18

Nekem probléma, pedig tolmács szinten beszélek. Tudok veszekedni, de mégsem az igazi. Ez persze nagyban függ attól, hogy a férj-feleség mennyire tartja magát távol a te kultúrádtól, mert baromi fárasztó folyton körülírni dolgokat ...
Az meg főleg rejtély számomra, hogy lehet közvetítő nyelven rendesen veszekedni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.08.08. 17:29:15

@α Ursae Minoris: Hehe, asszem, már minden nonverbális eszközt kimerítettem. És újra kimerítek ...

LittleBear 2011.08.08. 17:49:32

:-)) nem szeretek és nem is szoktam veszekedni - mondjuk néha meg is látszik rajtam
(a gyerekhez is inkább nem szólok egy ideig ha nagyon felidegesít, tudom, hogy nem jó taktika, de nagyon nem szeretek szidni senkit)

LittleBear 2011.08.08. 17:52:28

@α Ursae Minoris: egyébként sokkal rosszabb, ha az ember felteszi az "utálatos képet" mint ahogy apukám mondta rólam kiskoromban, bevágja a durcát és nem szól senkihez sokáig...

LittleBear 2011.08.08. 17:53:27

@α Ursae Minoris: hogy a konyhai csetres földhöz csapkodásáról már ne is essen szó :-))

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.08.08. 17:59:17

@LittleBear: Ezt a ffiak előszeretettel művelik ...
Néha jót tesz egy veszekedés, sztem ... Az örökös nyelés hosszútávon kontraproduktív. Igaz, ha csak az egyik hajlandó veszekedni, a másik meg durcázik, annak megint az szokott lenni a kifutása, h a durcás győz: semmit nem kell megbeszélnie. Ja, és a nagyokos pszichó könyvek melyek szt beszéljünk egyenesen, érthetően és akkor minden oké lesz, jól becsapják az embert ...

LittleBear 2011.08.08. 18:03:47

@Gloria Mundi: Amikor bajom van, akkor általában magammal van bajom. És akkor minek bántsam a másikat? Jóanyám kiszekírozta apukámat a világból, már csak ezért sem szeretek veszekedni, de nem is ilyen a stílusom.
A nagyokos pszichó könyvek között vannak jók is, pl. ahol a férfi és női kommunikáció különbségeiről van szó.

iovianus 2011.08.08. 18:07:52

Persze, hogy nem akar Ricsi házasodni, hiszen nem, hogy a cselekedeteit, de a vagyonát, sőt, a gondolataid sem ossza meg veled.
Jó vagy neki arra, amire.
Jóreggelt.

LittleBear 2011.08.08. 18:15:49

A vallásokkal - és számomra elsősorban a Biblia Istenében való hittel egy "problémám" van. Az, hogy az egész csak rendszerben működik, ezért nem szabad kiválasztott részeket sem magunkra sem másokra rákényszeríteni.
Ezért nem szoktam érteni azt sem, hogy egyesek a homoszexualitást elítélik, de ezzel rögtön egy időben nem emelik fel a szavukat a házasságtörés, a házasságon kívüli szex ellen.
A katolikus egyház hitelveinek és a Bibliának az ellentmondásairól ne is essen szó.

LittleBear 2011.08.08. 18:19:52

@iovianus: Kicsit ellenkeznék veled - abból, amennyit Ricsiből látunk, azt lehet levonni, hogy olyan mint egy tüskés sündisznó, nem teszi ki az érzéseit közszemlére, mert sokat csalódott. Én már megint hiszek neki, és bízom abban, hogy egyszer teljesen a bizalmába fogadja Pannit.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.08.08. 18:38:51

@LittleBear: Egyáltalán miért kéne akár részeket, akár az egészt bárkire is kényszeríteni??? Maga az elképzelés már tiltakozást vált ki belőlem. Legfeljebb tanácsolni lehet dolgokat, vagy az ember elmondhatja a véleményét, mert még a tanács is nagyon sértő lehet, ha az abszolút igazság birtokosaiként lépünk fel és kéretlenül osztogatjuk.

Néha belenézek olyan vitákba, amelyekben több egyház papjai képviselik a saját álláspontjukat. Érdekes módon a katkót szoktam a legirritálóbbnak találni (az itthoni, szokásos kínálatból, persze), mert senki nem beszél annyira fölülről, mint éppen ők.

By the way: új egyházi törvény, hú, hogy mi van itt ...

@iovianus: Sommás, ítélkező ... Ennél finomabban szoktál fogalmazni.
Te minden gondolatodat mindig megosztod a partnereddel???

iovianus 2011.08.10. 13:59:38

@Gloria Mundi: valóban az, elég fáradt voltam, és elnézést érte. (Egy kis drámia hatást is el akartam érni :))

@LittleBear: Igaz, hogy rendszerben működik az egész, de nem ismerjük teljesen a rendszert sem, csak bizonyos részeit.
Kiválasztott részek nem baj, hogy vannak, kellenek. Pl a tízparancsolat nem hasonlítható össze a vérfolyásos asszony történetével. A Bibliában is vannak fontosabb, és kevéssé fontos részek. A tízparancsolaton belül is van a két legfőbb parancs, ugye. És pont a súlyozottság miatt van, hogy a példáid sem esnek mindig egy kategóriába.
Az Egyház és a Biblia ellentmondásairól pedig essen csak szó, mert elég keveset látok eddig.
A fölényesség engem is zavar, de ne feledjük: mindig az elégedetlenkedők a leghangosabbak. (mint itt mi.) Szóval egy-egy vitából nem, hogy nem lehet, de tilos is levonni bármilyen summát!

Ricsiről meg: mikor is csalódott sokat? Voltak erre példák? Nem kell minden gondolatát megosztania, de basszus, azt se tudja LP hogy mit csinál, vagy hogy mit érez R. iránta...

LittleBear 2011.08.11. 19:31:12

@iovianus: leticianover.blog.hu/2011/03/16/200_ilyen_is_tud_lenni
(nem tudom, linket hogy lehet beszúrni, mindenesetre a 200. bejegyzés)
innen gondolom, hogy sokat csalódott - egy nőben mindenesetre biztosan
süti beállítások módosítása