84. A séta igen egészséges

 2010.06.28. 08:00

És a napnak még mindig nem volt vége.

Nem a rendházba vitettem magam a taxissal, hanem a belvárosba. Sétálni akartam, de nem valami elhagyatott helyen. Emberek között. Át kellett gondolnom, mit akarok csinálni. Richárdban csalódtam. Egy kicsit a profban is. Feltűnik hirtelen, töltök vele néhány órát, életem talán legjobb óráit. És már ott is hagy. Persze mi mást tehetne? A felelősség akkor is az enyém, ha szívesen osztoznék rajta.

Nagy élet volt az utcákon. Szokás szerint megbámultak. Pedig szerettem volna észrevétlen maradni. Aztán valaki megszólított az egyik kávézó teraszáról. Judit. Egyedül volt. Örültem, hogy látom. Nem sok embernek tudtam volna jobban örülni abban a pillanatban. A prof kivétel.

Sokáig beszélgettünk. Se a profról, se a repteres ügyről nem szóltam, de azt elmondtam, hogy a kilépés mellett döntöttem. Judit nem csodálkozott különösebben. Mintha ezt várta volna. Mintha a folyamatábráiban ez már rég eldöntött tény lenne. Csak ki kellett várni, hogy megtörténjen.

Megkérdezte, hogyan akarok nekikezdeni. Bevallottam, hogy ezt még nem gondoltam át.  Addig jutottam, hogy Agapé elé állok, és bejelentem neki. Sejtem, hogy majd lehülyéz. És teljesen nyilvánvaló, hogy személyes kudarcának fogja tekinteni. Vagyis mérges lesz, és kellemetlen dolgokat vág majd a fejemhez. Azzal is szembesíteni fog, amit pontosan tudok: hogy nincs pénzem. Nincs hová mennem, nincs miből élnem.

- Tehát elő kell készítened a kilépésedet. Nem ajánlanám, hogy lerohand ezzel. Először tervezd meg, mit teszel.

Richárd is türelemre intett. Bár ő nem az én érdekeimet nézi.

- Gondolom, van taj számod. Adóazonosító jeled. Meg ilyenek - állapítja meg Judit.
- Persze.
- Adóbevallást is nyújtasz be minden évben?
- Mióta hazajöttem, egyszer került rá sor.
- Vagyis van rendszeres jövedelmed.
- Papíron.
- Soha nem kapsz kézhez semmit?
- Olykor némi költőpénzt.

Judit felhajtotta a sörét. Mosolygott. Egyébként rövid, szőkésbarna haja van, okos kék tekintete. Általában nadrágban jár. Most barna nadrág és barna póló volt rajta, amelyet egyetlen piros csík szelt át keresztben.

- A helyedben kikérném az eddigi összes, ki nem fizetett járandóságomat. Vonjanak le valami lakbért, kajapénzt, meg rezsit. Gondolom, még akkor is marad valami.
- Sose számoltam utána. Nem is tudom, papíron mennyit keresek.
- Hát nézd meg. Segítek a kalkulációban. Mielőtt odaállnál Agapé elé, készülj fel alaposan. Ne hagyd magad úgy kihajítani, mint Angéla. A külföldön töltött éveidért is járna fizetés, de azt behajtani sokkal bonyolultabb. Javasolnám, hogy keress meg egy nemzetközi jogban jártas ügyvédet, de nem hiszem, hogy sok értelme lenne.

Csak csóválom a fejem.

- Nekem egyedül még ez se jutott volna eszembe.
- Dehogyisnem. Előbb-utóbb. Lehet, hogy túl későn.
- Az lehet.
- Ami a szállást illeti, azt hiszem, abban is tudok segíteni.

Később, mikor Richárd sms-eit törölgettem ki a mobilról, észrevettem, hogy a prof is küldött egyet. Megköszönte a délutánt. Jól érezte magát. Finoman csókolok. Döntsek okosan. Jólesett, hogy nem tűnt el mégse szó nélkül.

Címkék: fizetés judit kilépés gyakorlati kérdések

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr892063636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.28. 08:04:10

Judit okos, a prof egy bornírt barom, Emszínél most rezeg a léc :)
Jó reggelt!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 09:31:14

@21 hónap: Jó reggelt! Letinek jó volt, h a prof még küldött egy sms-t. Sztem a helyében minden nőnek jólesett volna. Ricsi meg a melóra koncentrál.
De hová tűnt vén betyár? Meg rozsdafarku? Csak nem betegek? Ők nem a bojkottálós fajták.

Ficus Kinky 2010.06.28. 09:32:41

Nem tűnt el, mert azt írja, finoman csókol? Jesszus, hát ennyi esze van a nővérnek? Tojik rá, nagy ívben!!! Basszus, tényleg belezúgott az öreg fasziba.... Kár.

Nemzetközi jogban jártas ügyvéd nem tud a keresetet illetően segíteni. Maximum egy munkajogász.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 09:51:31

@Ficus Kinky: Ahhoz képest, h más pasi egy légyott után nem szól semmit, egy ilyen sms kifejezetten udvarias gesztus. Minimum. Attól még eltűnhet, de mégse tette szó nélkül. Nőként azt mondom, h van különbség. Az más, h a pasi miért teszi. Mert gyakorlott nőcsábász, és tudja, h ez így illik, mert valóban jól érezte magát, mert folytatást szeretne ... Ez a jövő zenéje.

Na, a munkajogászokról tudnék mesélni. 1x kértem tanácsot, 50.000 Ft-ba került (ez 2 órás munka ára). Ráadásul nem válaszoltak tisztességesen a kérdéseimre. Pedig nem nemzetközi jogi dolog volt. Tök egyszerű, magyar munkajog, gyessel, gyeddel, felszámolással megspékelve.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 10:02:03

Nagyon érdekes precedens volna, hogy egy szerzetes követelhet-e juttatást, pláne visszamneőleg a rendtől, amelynek tagja volt.
Szerintem ez bukta.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 10:13:27

@Attus Germanicus: Úgy érted, h semmiképp nem követelhet? Visszamenőleg sztem sincs esélye, de amennyiben a rend a munkáltatója, az állam valszeg úgy tekint egy rendre is, mint civil munkáltatóra, ugyanazok a szabályok kötelezőek. Nem?

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 10:25:05

@Gloria Mundi: Igen, úgy értem. Az állam semelyik európai országban (na, talán Franciaország, nem tudom) nem tekint a szerzetesrendekre úgy, mint civil munkáltatóra. Mármint, ha az alkalmazott civil, akkor persze igen, de a szerzetes és a rend viszonyára semmiképpen.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.28. 11:06:26

@Attus Germanicus: gondolom, hogy belépéskor aláírnak valamiféle papírt. Főleg, ha Németországban van a rend központja. Ott még a budipapír-ellátást is dokumentálják.
Szóval szerintem van papír arról, hogy a nagymama nyaralójával együtt lemondott a pucér testén kívül mindenről.
Esetleg a munka törvénykönyvével ellenes munkavégzést lehet leverni, pl. ha napi X óránál többet dolgozik. Gondolom én, mint közgizda. Majd megszakérti valaki :)

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 11:20:28

@21 hónap: Az állami szervek általában kínosan ügyelnek arra, hogy egyházi belügyekben ne ítélkezzenek.
Ha balhé lenne a 8 óra feletti munkavégzésből, a világ összes katolikus papja perelhetné az egyházmegyéjét :-)
A szerzetes és a rend közt elsősorban nem munkavégzésre irányuló a jogviszony, ezért szerintem nem is kezelhető munkaviszonyként, és az állami hatóságok nem is szokták akként tekinteni.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.28. 12:11:27

@Attus Germanicus: elsősorban nem, viszont Letícia Agapé "jobbkeze", azaz mondjuk titkárnője.
Innentől kezdve pedig a munka törvénykönyve ezt mondja: "E törvény hatálya — ha a nemzetközi magánjog szabályai eltérően nem rendelkeznek — kiterjed minden olyan munkaviszonyra, amelynek alapján a munkát a Magyar Köztársaság területén végzik, továbbá, amelynél a magyar munkáltató munkavállalója a munkát ideiglenes jelleggel külföldön végzi."

A nem szeretnek beleszólni meg hát... Én sem szeretem a paradicsomos tésztát.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 12:36:00

@21 hónap: Egy esetleges ilyen bírósági döntés nagyon érdekes precedenst teremtene, hiszen a szerzetesek munkája a világon sehol nem felel meg az aktuális munkajogi szabályoknak, és jellemzően a papoké sem.
Ha egy bíróság ezt megdöntené, az kb. azzal volna egyenértékű, mintha köteleznék a katolikus egyházat, hogy szüntesse meg a nemek közti diszkriminációt a papi munkakörben.

Kizártnak tartom, hogy ez átmenjen egy bíróságon, a világ bármely olyan országában, ahol egyébként nem büntetik már önmagában is a szerzetesi létet.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 12:47:35

@Attus Germanicus: Mo-ról beszélve: a biztosítotti jogviszony vmire alapszik. Tehát vagy tanuló a szerzetes, vagy alkalmazott, vagy nyugdíjas, vagy háztartásbeli. Ausztriában pl volt egy apáca, aki egy rendelőben pszichológusként dolgozott. A pácienseinek nem mondhatta el, h szerzetes. Erre konkrétan emlékszem. Sztem már csak a biztosítás miatt is kell, hogy legyen munkaszerződés, az állam nem tekinthet el ettől. Lehet szervezett formában munkát végeztetni emberekkel legálisan úgy, h ez jogilag nincs szabályozva?
Más kérdés: kilépéskor mennyire erkölcsös egy fillér nélkül az utcára tenni vkit?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.28. 12:57:09

@Attus Germanicus: ha ő passzióból folytatja a munkáját/tevékenységét munkaidőn túl is (márpedig szerintem 101% erre hivatkozik), akkor nem lehet megfogni a rendházat.
Egyébként meg kb. azzal ér fel, mint a vietnámi varrónők munkaviszonya. Kap egy ágyat, egy tál rizst, és addig hajtja a Singert, míg le nem fordul a székről. Akármilyen megideologizált szólam is áll mögötte (spirituális, vallási, hitbéli, anyámtyúkja), az ilyen foglalkoztatás egyszerűen jogtalan.

@Gloria Mundi: attól függ, hogy miben állapodtak meg. Egyébként nemhogy erkölcstelen (inkább etikátlant használnék), hanem a rend saját magát köpi vele arcon. Gondolom, a másik orca, a felebaráti szeretet és társai ilyenkor épp kimenőn vannak...

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 13:15:28

@Gloria Mundi: Egyházi személyek esetén a biztosítotti jogviszony a Magyar Állam és a Katolikus Egyház közti szerződésen alapszik, nem a munkaviszonyon.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.28. 13:17:12

@21 hónap: Persze, hogy jogtalan. MINDEN jogtalan, ami az egyházi viszonyrendszereken belül működik. Éppen ezért van egy külön szerződés az állam és az egyház közt, hogy az egyházi rendszeren belül maradó viszonyokat az állam nem vizsgálja.
Sajnos nem ismerem ezt kellő részletességgel ahhoz, hogy konkrét kérdésekre tudjam a választ kutatás nélkül.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 13:17:42

@21 hónap: Rákerestem a témára német honlapokon, de a konkrét kérdésre nem találtam eddig választ. Arra igen, h a külső munka díját vagy a szolgáltatás ellenértékét a kolostor kapja. Az nyilvánvaló, h pénzt nem keresnek. A kilépés tárgyalásánál pedig senki nem tér ki annak anyagi vonzataira. De annak a német nővérnek az interjújából, amit olvastam, úgy tűnt, h sokakat a teljes szegénység réme tart vissza a kilépéstől.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 13:19:23

@Attus Germanicus: Hát, ez lehet. Nemtom. Kíváncsi lennék, h maguk az érintettek tudják-e.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.28. 13:23:33

@Attus Germanicus: kíváncsi vagyok, Tiborunak mi a véleménye a dologról...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 13:25:52

@21 hónap: Sajna ez most egy ideig nem fog kiderülni ...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 13:33:24

@21 hónap: Eltáv. Küldött értesítést lemileseknek, konteósoknak is. Ha hozzá is fér nethez, sztem nem a blogok kommentelése lesz a fő tevékenysége :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 13:49:52

Mégiscsak találtam egy regulát, amelyben szerepel ennek a problémának a kezelése:
"Az exklausztrált Testvér maga gondoskodik szükségleteiről. Nehézség esetén jogában áll feltárni helyzetét a Tartományfőnök Testvérnek, aki Tanácsával együtt dönti el, milyen módon tud a Tartomány segítséget nyújtani neki.
117.02
A Rend nem veszíti szem elől a szeretet kötelességét azzal szemben, aki elhagyja azt. Bár a Testvér megtett szolgálataiért semmit nem kérhet, a Rend anyagilag és lelkileg hozzásegíti őt ahhoz, hogy beilleszkedjen egy más életformába. A Testvérek a Rend eltávozott tagjaival baráti kapcsolatban maradnak."
www.marista.hu/letoltesek/Regula/8.%20%20fejezet.pdf
Megtett szolgálataiért semmit nem kérhet. A baráti viszonytól függ, h van-e esélye bármire. Köszi.
Persze ez még mindig nem ad választ arra, h a Magyar Köztársaság jogrendszere mennyiben vonatkozik rá.

Szolgálati Füldugó 2010.06.28. 14:05:47

Jesszus. És ez nem tipikusan szekta? A szektákat vádolják azzal, hogy elveszik szegény elbutított báránykák pénzét. Jesszus!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 15:21:11

@Szolgálati Füldugó: Szted a szekták kitől tanulnak? :)
Szektának a kisegyházakat szokás nevezni, most azt hallottam, h a tervek szerint 100 tag helyett 10.000 taggal lehet majd egyházként bejegyeztetni egy társaságot (Ausztriában állítólag így van). Úgymond azért, h az elsősorban üzleti, és nem hitéleti okokból alakuló társulásoknak ne legyen olyan könnyen elérhető ez a státusz. De tény, h az egyház nagyon jó üzlet tud lenni, és minél hatalmasabb, több tagot számláló felekezet, valamint minél nagyobb körülötte a köd, annál nagyobb üzlet. L. Vatikáni Bank.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.06.28. 19:39:42

Kezd újra érdekessé válni:)Yaaay!

Ficus Kinky 2010.06.28. 22:40:35

@Gloria Mundi: szerintem nem a jövő zenéje. a proffal nincs jövő. ehhez képest az sms-e csak porhintés.

amúgy szerintem Judit most kivételesen nem adott okos tanácsot, sem jogász, sem keresmény terén...

szomorú, hogy ennyi pénzt legomboltak rólad és még csak választ sem kaptál. miért nem kérdeztél vissza, hogy akkor most A vagy B?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.28. 23:13:26

@Ficus Kinky: Azt sose lehet tudni. Attól függ, mit nevezel jövőnek. Ha egy kiegyensúlyozott párkapcsolatot, akkor persze nincs jövő. Ha egy szeretői viszonyt, akkor miért ne lenne?

Judit a maga civil agyával gondolkozik. Sztem logikus, h így közelíti meg. Egy magyar munkajogász nem fog tudni nemzetközi ügyekben eljárni, de hát az anyagiak miatt úgyse érdemes senkitől tanácsot kérni, nincs miből fizetni. Abban viszont teljesen igaza van, h elő kell készíteni a kilépést, és vmi tervet kell kovácsolni hozzá. Nem biztos, h az általa felvázolt terv be fog válni, vagy, h Leti egyáltalán megpróbálja. Mérlegelnie kell olyan dolgokat, amelyekre Juditnak nincs rálátása.

Visszakérdeztem, és vmit össze is lapátoltak infóként. Elég bonyolult ám, mert sokféle szabály, rendelet van, és olykor laikusnak értelmezhetetlen, h mi is a végeredmény ... Ezek meg egyszerűen kikeresték a törvényszövegeket és bemásolták egy dokuba.

dr. Pascal 2010.06.29. 03:18:27

..az az SMS. lol... A való életben ilyesmiket egy mozdulattal (és opcionális sóhajjal) törölni kell, és még akkor sem lehetsz biztos hogy nem túl sok-e az információ. Csak a hegyek nem találkoznak, de még a vak tyúk is talál szemet :).

Ez az egyház vs fizetés téma meg kb olyan, mintha nagyszüleinktől az oltárnál a házassági szerződésről és vagyonmegosztásról faggattuk volna.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.29. 08:46:04

@molnibalage: Igen, tudom, de ezzel együtt léteznek precedensértékű bírósági döntések.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.29. 09:03:11

@dr. Pascal: Hogy érted, h túl sok az infó? Leti esetben kötve hiszem, h vki nézegetné az sms-eit. Egyébként meg nagyon partnerfüggő, h ki az, aki számíthat kémkedésre, és ki az, aki nem.
Pedig úgy tom, a papok is kapnak fizetést. Nemrég hallottam egy esetről, ahol az egyház egy elhunyt pap unokahúgával pereskedett, mert a pap a rokonra hagyta a pénzét, ami az egyház szt csakis őt (mm az egyházat) illethette. Ha ezen pereskedni lehet, akkor nem kristálytiszta a jogi háttér.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.29. 09:18:48

@Gloria Mundi: A papok kapnak fizetést, igen. Azt nem mondom, hogy sokat, de kapnak (akad bőven gazdag pap, de az nem a fizetésből van).

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.29. 09:26:34

@Attus Germanicus: hanem?
Egyébként ha komplett ellátást kap (még "munkaruhát" is), akkor mire költené a pénzét?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.29. 10:44:12

@21 hónap: Stólapénz.
Idézet: "a hívek adományából származó, már egyszer megadózott összegből (perselypénz, stóladíj) az egyházi személyek adómentes juttatásban részesülhetnek ..."
www.baross.org/.../2007_11_06_velemeny_nemeth_emma.doc
Pl. csokira is kellhet, vagy cigire :) Meg takinőre.
De lehet, h Attus másra gondolt.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.29. 13:04:28

@Gloria Mundi: A takarítónőt az egyházközség szokta fizetni :-)

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.06.29. 13:06:52

@21 hónap: Te sose költöd másra a pénzed, csak kajára meg közüzemi díjakra? :-)

Amúgy a kedves hívek szokták szeretni a plébános urat, aztán ellátják mindenféle jóval.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.29. 13:17:17

@Attus Germanicus: Hát ez az, tkp mindent fizetnek neki. Koszt, kvártély, nő. Benzinpénz. Majdnem olyan kényelmes, mint parlamenti képviselőnek lenni :)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.29. 14:44:55

@Attus Germanicus: hát, szinte. Meg a törlesztéseimre. De most nem rólam van szó.
Ha ilyen helyen lennék, akkor elve oda mennék, ahol a könyvtár adott, így másra tényleg nem nagyon költenék. Nyáron minden második nap ennék egy fagyit. De ahhoz meg nem kell fizetésnyi fizu.
Minden más adott. Koszt, kvártély, hacuka, berendezés, felszerelés. Mi van még?
süti beállítások módosítása