292. A visszaszámolt idő

 2011.10.31. 21:28

Nem éreztem ma, hogy hétfő van. Egyszer ugyan eszembe jutott, hogy ez a szokott napom. De aztán másra terelődtek a gondolataim. A tegnap a szórakozásé volt, ma szinte egész nap dolgoztam.

A halottaimra is gondoltam. (Nem csak most teszem, ez teljesen független a naptól.) Elővettem anyám naplóját, amely a nyáron csalódást okozott. Ha izgalmas felfedezést vártam, az elmaradt. Vagy csak nem olyan gyors és egyszerű, mint egy krimiben, amelyben nem mi fejtegetünk? Hanem nekünk fejtegetnek? Miért vonz minket a halál, és a halottak titkai? Miközben rettegünk nem csak a haláltól (a sajátunktól), hanem a halottaktól is? Miért lennének félelmetesek a halottaink? Miért lennénk mi félelmetesek majd, ha meghaltunk?

Láttunk egy filmet. Lopott idő a címe. Folyamatosan ketyeg az órád, visszafelé. Ha lenullázódik, meghalsz. Az idő korlátozott mennyiségben létezik, egymillió évet bankszéfben őriznek. A szegények hamar meghalnak, elfogy az idejük. A gazdagok tartják kezükben a rendszert. Ők az időmilliomosok. De senki sem látszik 25 évnél idősebbnek. Az örök fiatalság és az örök élet lehetségessé válik. Kevesek számára, persze. Valószínűleg azért, mert az erőforrások korlátozottak. Tehát kordában kell tartani a népességet. Aki nem elég ügyes, annak elfogy az ideje.

Az ötlet zseniális, kár, hogy nem dolgozták ki jobban. Persze ez nem filozófiai értekezés, hanem akciófilm. És emiatt logikai bukfencek is akadnak. De érdekes továbbgondolni.

Mit kezdenénk az örök élet lehetőségével, ha még örök fiatalság is járna hozzá? Mikor unnánk rá? Mikor csömörlenénk meg a földi léttől? A film kezdetén egy százvalahány éves férfi önként lemond 116 évéről, mert elege lett. Vajon mi az a mérték, amit egy ember ép ésszel el tud viselni? Az életünk azért ilyen rövid (vagy hosszú?), mert nem bírnánk tovább? 

Mikor azt mondjuk: örökké, belegondolunk vajon, mit jelentene ez? Örökké élni. Örökké szeretni valakit. Örökké bezárva lenni ugyanabba a testbe. Örökké ugyanannak lenni. Ez elviselhetetlen. Vagy nem?

Címkék: film halál kérdések idő

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr113343592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.11.01. 12:31:41

Én most azt mondom (kockázat nélkül, hiszen cáfoljon meg valaki...), hogy több évszázadot is kibírnék - teszem azt - a jelenlegi életkoromban és egészségi állapotomban, és nem unatkoznék.

Rengeteget utaznék, bóklásznék szanaszét, mindent megnéznék, ami érdekel. Írnék, olvasnék, mindent megkóstolnék - ha lenne minderre pénzem.

Az örökkévalóság (ebben az olvasatban: a halhatatlanság) persze felfoghatatlan, nem is foglalkozom vele.

És persze társra, barátokra is szükségem lenne, mert egyedül nem lenne olyan izgalmas.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.11.01. 13:51:47

@tiboru: Elviekben én is el tudnám foglalni magamat, nem is ez lenne a gond. Nagyban függ attól, hogy milyen világban élnék, és milyen veszteségeim lennének, meg persze az örök fiatalság (viszonylagosan) nem feltétlen jelent örök egészséget. Ha egy nyomasztó, és egyre nyomasztóbb világban élném ezt a végeláthatatlan életet, talán lenne egy pont, h lelkileg nem bírnám tovább. És érdekes kérdés, mennyire lennénk tudatosabbak pl környezeti szempontból, ha tudnánk, h magunknak gyártjuk a jövőt.
A Hegylakónál pl az volt mindig a gond, h meghaltak a szerettei, gondolom, erre a jó stratégia, h sose szeress senkit igazán, és főleg, ne legyenek gyerekeid, akiket megöregedni és meghalni látsz. Szóval, ez az egyéni halhatatlanság nagyon kemény, ezt nem bírnám, asszem. (Persze vívásban az első jöttment megverne úgyis :-P)

iovianus 2011.11.01. 21:48:03

Milliók vágynak halhatatlanságra, de nem tudnak magukkal mit kezdeni egy esős délutánon...

gabor4x 2011.11.03. 16:39:32

A Benjamin Button különös élete c. filmet láttátok kedd este az m1-en (vagy máskor, máshol)? Abban is a visszaszámolt időről van szó.
süti beállítások módosítása