171. Kereszt és anya

 2011.01.07. 08:00

Angéla ismét meglepett. Azt szeretné, ha én lennék a lánya keresztanyja. Pedig sokkal logikusabb lenne Judit. Mit lehet ilyenkor mondani? Nem csupán arról van szó, hogy nem tudnám vállalni Lili felnevelését, ha Angélával történne valami. Ennek kicsi az esélye. De a vallási nevelésében sem tudok részt vállalni. Pedig a keresztszülőnek ez is feladata. Tudom, hogy kevesen veszik komolyan. De ha valakinek, nekem muszáj komolyan vennem. Tele vagyok kételyekkel. Nem merem megígérni, hogy ügyelek a katolikus szellemben való nevelésére. Ha nem vagyok meggyőződve róla, hogy így tartom majd helyesnek.

Más akadály is van. Az életvitelem. Jelenleg halálos bűnben élek, és ha ez nem is nyilvános, elég, ha én tudom. Nem kellene bevallanom senkinek, de ha a plébános feltenné a kérdést, nem tudnám tagadni. Egyébiránt nem lesz egyszerű olyan plébánost találni, aki hajlandó megkeresztelni Lilit. Egy ismeretlen apától született gyermeket? Akinek a fogantatásáról az anyja beszélni sem akar? Még abba is bele szoktak kötni, ha a szülők nem egyházi házasságban élnek. Vagy nem járnak rendszeresen misére. Sőt, ha a keresztszülő-jelölt katolikus ugyan, de felekezetén kívüli házastárssal él (ami nem számít szentségi házasságnak, ha a másik felekezet templomában köttetett), megtagadhatják tőle a keresztszülői státuszt. 

Elvileg Angéla is tudja mindezt. De lehet, hogy nem gondolta át. Lehet, hogy ez egy gesztus a részéről. Szeretné, ha továbbra is mellette maradnék. Ha foglalkoznék Lilivel. Ezt pedig megértem. Nem kell hozzá a kicsi keresztanyjának lennem.

Ricsi szerint vannak azért sokkal lazább papok is. Ő aztán elég jól ismeri a közeget. De ha jót akarunk Lilinek, ne csináljunk belőle katolikust. Sokkal egyszerűbb egy evangélikus vagy református lelkészt keresni. És így még keresztanya is lehetek különösebb probléma nélkül. Azért ez mégis furcsa: majdnem katolikus pap lett. Hogy mondhat most ilyet?

- Még sokkal ilyenebbet is mondhatok - feleli -, csak nem akarlak feleslegesen bosszantani. Igaz is, Colossal mi van? Válaszoltál neki?

Címkék: házasság katolicizmus keresztszülők keresztség

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr162553212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saabi 2011.01.07. 08:42:49

Nekem egy kicsit fura, hogy nem keresztelnek meg egy gyereket, mert a szülei így meg úgy. Tehet erről az a gyerek?

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2011.01.07. 09:01:21

@saabi: Hát, erre sokmindent lehet mondani. Pl azelőtt, még az őskeresztény időkben senkinek eszébe nem jutott volna csecsemőt megkeresztelni. A keresztség tudatos választás kérdése kéne, h legyen. Minek elsietni? Persze, amikor a kereszténység kötelezővé válik, ez már nagyon a háttérbe szorul. A korai keresztelés azért is lett divat, mert nagy volt a gyermekhalandóság, és azt gondolták, h a kereszteletlen kisdedek a pokol tornácán maradnak, ezt megelőzendő gyorsan meg kell minden újszülöttet keresztelni. Ugyebár szükség esetén, ha életveszély áll fönn, bárki keresztény megkeresztelheti a gyereket (vagy felnőttet, ha az úgy kívánja).
De: sok katkó pap úgy érzi, h méltatlan dolog csak azért megkeresztelni a gyerkőcöket, mert ez így divat (valójában sokan kérnek keresztelőt, noha nem járnak templomba, sőt, nem is hisznek az egészben, de a nagyi azt szeretné, és egyébként is, hogy néz már ki, ha nincs a gyerek megkeresztelve) ... Van, akit ez irritál, ahogy a divatból kötött egyházi esküvő is, és az ilyen plébánosok mindenféle akadályokat görgetnek a népek útjába. Egyszer a III. kerületben sétálgattam, betértem egy templomba, és mivel sok időm volt, elolvastam a hirdetményeket, nos, ott aztán a plébános alaposan beolvasott mindenkinek, aki csak úgy házasságot akart volna nála kötni vagy gyereket kereszteltetni, vagy egyáltalán. Sztem negyedíziglen kellett bizonyítani, h mindenki katkó volt a családban, vasárnap misére járt, lehetőleg abba a templomba, de ha nem, máshonnan hozzon igazolást, és ha nem áldozik, akkor miért is, sat-sat.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.07. 10:01:08

Most is van sok pap, aki azt mondja, hogy isten báránykája, nem tehet arról, hogy hová született, és megkereszteli.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 10:46:42

"Sőt, ha a keresztszülő-jelölt katolikus ugyan, de felekezetén kívüli házastárssal él (ami nem számít szentségi házasságnak, ha a másik felekezet templomában köttetett), megtagadhatják tőle a keresztszülői státuszt."

Hát én református létemre bizony egy katolikus keresztapja vagyok.

Igaz, a pap jó haver volt. Remélem, ebből nem lesz problémája odaát.

hangaagi · http://hangaagi.blog.hu 2011.01.07. 11:07:27

Nos, az én fiam pontosan ezért lett református.Mert a római katolikus atyák közül egy sem tudta azt mondani, hogy ez a gyerek semmiről nem tehet, világra jött, megilleti a keresztség, mint Isten teremtményét. Nem, előbb a gyerek apjával házasodjak össze (már szülés előtt elhagyott).
Szerencsémre a református egyház tárt kebellel fogadta az új jövevényt, amit azzal hálálok meg, hogy református egyházi óvodába járatom a tökit, illetve az alapítványba havonta 1000 forintot befizetek. Ennyi tellik.
Ja, és az itteni református óvodában fillérre tudom, hogy a gyerekemre mennyit költöttek, és LÁTOM IS! (új játékok, szőnyeg, ajándékok, programok, saját játszótér, etc.)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.07. 11:17:43

@tiboru: Haversági alapon megy ... Szóval attól függ, kinek milyenek a kapcsolatai. Én katkó létemre meg a reformátusnak keresztelt unokahúgom keresztanyja vagyok. Igaz, ő nagyobbacska volt, mikor erre sor került, ő kérte, h kaphassa meg a keresztséget. Mindenesetre alapban a katolikusok a legháklisabbak ebben. Nem biztos, h ez olyan jó politika ...

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.07. 12:46:57

@hangaagi: az enyém is refi játszóházba járt, Té nézett is, mikor a kiskölök teljes magabiztossággal elmondta a fagyi előtt az asztali áldást :D

iovianus 2011.01.07. 18:53:44

"De: sok katkó pap úgy érzi, h méltatlan dolog csak azért megkeresztelni a gyerkőcöket, mert ez így divat"

Ezzel nagyon egyetértek. Szerintem egy papnak sosem a gyerekkel van kifogása, hanem a szülővel. Ha ő nem él katolikus módjára, nagyon nem, akkor hogy várható el, hogy úgy nevelje a gyerekét? És itt jön be egy fent mondott érv: majd ha a gyerek akarja, akkor kéri a saját megkeresztelését.

Ez a poszt valahogy nem tetszik. Milyen dolog az, hogy egy volt apáca nem tud vallási nevelést adni valakinek? Itt nem hittanóráról van szó, hanem erkölcsi nevelésről a mindennapokban. Ez egy volt egyháztagtól igazán elvárható.

Letipanni nincs meggyőződve a katolikus szellem helyességéről? Ezt meg hogy? Lehet, hogy én vagyok túl bigott, de az egész alapja a szeretet, és sok más pozitív dolog, amit mindenki szeretne a gyerekébe táplálni. Az egyházi intézmények más tészta, de nem is ezt kellene megtanítani szegény gyerekkel...

A halálos bűn célzást nem értem. Ez a házasságon kívüli sexre vonatkozik? Ez halálos bűn volna? Tudtommal a főbűnök közé a szodómia, gyilkosság tartozik, a paráznaság is inkább a hivatásos-szerű vonulatra értendő, nem a szerelemből jövő, házassággal kecsegtető kapcsolatra...

Ricsi meg, hát jó nagy idióta. Egyáltalán, ha nem pap, honnan ismeri jól a közeget? De továbbmegyek: az mit jelent, hogy ne _csináljunk_ belőle katolikust? Az ember a hitét ahogy megéli, úgy válik bármely vallás követőjévé. Majd ha felnő a gyerek, és adtak neki egy alap intuíciót, és úgy akar élni, akkor vagy katolikus lesz, vagy nem. Ricsinek ebbe semmi beleszólása nincs. A másik: Legyen református? Ez elég hiteltelenül hangzik egy embertől, aki majdnem katolikus pap lett... Jobb is, hogy nem lett, valahogy nem hiszem, hogy elkapta volna a lényegét.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.07. 19:03:29

@iovianus: Ha jól tudom, nem általában szeretetre nevelést kell vállalni, hanem a róm. kat. egyh. tanításának továbbadását. Ha ebben ő nem teljesen biztos, mármint, h szeretné képviselni, akkor jogos, h kétségei vannak ezzel kapcsolatban. Csak ő túl szigorú önmagához ... Nem tudod elképzelni, h vki ennyire eltávolodjék attól, amiben korábban hitt? Pedig van ilyen.

Hogy ez a kapcsolat házassággal kecsegtetne, az egyáltalán nem biztos. Ricsi mindezideáig azt állította, h ilyesmiről szó sem lehet. Szentségi házasságról meg főképp nem.

Igen, jó, h R nem lett pap. Még időben rájött, h nem alkalmas rá. Sokan meg sose jönnek erre rá, és azok lesznek.

iovianus 2011.01.07. 19:31:04

@Gloria Mundi: De ezt kérdezem, hogy mi kivetnivaló van az egyházi tanítás továbbadásában? Erre mondtam, hogy nem hivatalos enciklikákat kell a gyereknek tanítani, hanem a jó erkölcsöt. Ehhez nem kell egyházi szemlélet, de ha van, nagyban hozzásegíthet. Ettől a jó erkölcstől Leti nem távolodott el, és ezt nem akarja továbbadni?

A papokat eléggé szűrik ahogy tudom, van akit nem szentelnek fel, mert nem alkalmas rá. De folyton változunk, van aki később válik alkalmatlanná, van aki később lesz alkalmas.
Mindenesetre megdöbbent ez a mondat:
"De ha jót akarunk Lilinek, ne csináljunk belőle katolikust."
Miért? Mi rossz van benne? Nem bigottá vagy szerzetessé kell nevelni, hanem a JÓT kell neki tanítani. Ricsi a saját negatív tapasztalatát vetíti előre, ami nem helyes.

A református ovi jó dolog. Azért ne feledjük, hogy a katolikus egyház egy nagyságrenddel nagyobb intézmény, ezért a problémái is nagyobbnak látszanak. Még mindig a katolikusok tartják fent a legtöbb egyházi intézményt, és rengeteg programot szerveznek gyerekeknek is.
Szerintem egy gyereknek nem elsődleges kérdés, hogy refi vagy katkó oviba jár-e, lényeg, hogy jó helyen legyen. A két irányzat közti különbségre ráér felnőtten rájönni, és választani, ha akar.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.07. 19:54:12

@iovianus: A jó erkölcs - persze ez is lehet vita tárgya. Hogy mi a jó erkölcs. De ehhez nem kell vallásos alapvetés. Lehet erkölcsös vki teljesen ateistán is.

Van, akiben zsigeri ellenszenv alakul ki a katolicizmus ellen. Ki tudja, miért ... De most bármennyire azt mondod, h mindegy, hol kezdi a gyerek, úgy tűnik számomra, h még mindig élnek a régi beidegződések, és sokan nem tartják mindegynek.

Az én gyerekeim sima világi helyekre járnak, és jó helyen vannak, őszintén szólva én inkább nem szeretném, ha bármilyen felekezet venné is át a nevelésüket.

iovianus 2011.01.07. 20:39:34

Számomra a jó erkölcs _egyik_ lehetséges forrása a kereszténység. Csak egyszerűen: a tízparancsolat. Ha majd az maradéktalanul megvan, akkor mehetünk tovább :)

A zsigeri ellenszenv a gyűlölet alapja. Az én hitem alapja a szeretet és a megbocsájtás, ami nem fér össze ezzel. Általában az ilyen zsigeri dolgokat nem tudják megmagyarázni, de makacsul ragaszkodnak hozzá...

Örülök, hogy a kicsik jó helyre járnak, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jobb :)
Még: a jó hely nekik az, hogy talán nem kell annyit tanulni és nem kell a hidegben ücsörögni. Neked az, hogy rendes a tanár, szép az iskola, van kréta és kényelmes pad.
Node vajon elég ennyi a boldogsághoz? Biztos vagyok benne, az ezek után jövő dolgokat már nem az iskolában tanulja meg a gyerek. Ezért gondolom, hogy használna, de semmiképp sem ártana, ha már az iskolában kitekintést kapnának a világra és az erkölcsre egyaránt, még ha most nem is tudják teljesen, hogy miért is kell ez nekik.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.07. 20:59:44

@iovianus: A tízparancsolat nem keresztény :) De a jó erkölcs, akármit is értünk alatta, mondjuk a tízparancsolatot, az első 3 parancstól eltekintve vallástalanok által is követhető.

Sztem sokmindent meg lehet magyarázni, ami már-már zsigeri, bár lehet, h nem jó szót használtam. Mindenesetre nem gyűlöletről, csak ellenszenvről beszéltem. R esetében kizárnám a gyűlöletet, egyszerűen inkább csalódottság, kiábrándultság, ami ellenszenvbe bír fordulni.

A gyerekek nem iskolások még, bölcsi, ovi. És nem azért tartom jó helynek egyiket se, mert be van ott fűtve. Bár ez se utolsó szempont annak, aki ismeri Portugáliát :P Én egyházi iskolában koptattam a padot 4 évig, és nem kívánom senkinek, a srácoknak biztos nem. A boldogsággal köszönő viszonyban sem volt sem az, ami ott folyt, sem az, ami hatásként megmaradt. Ezek személyes tapasztalatok, nem akarok általánosítani, de engem nehezen lehetne meggyőzni arról, h egyházi helyre adjam a gyerekeket. (A férjemet még kevésbé, és ő is ilyen helyre járt.)

iovianus 2011.01.07. 21:10:29

@Gloria Mundi: Hát igen, nem minden arany ami fénylik...

Ricsit meg most igazán nem tudom hova tenni, bár Panni is meglepett rendesen... Kíváncsi leszek a folytatásra!

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.08. 07:55:52

Nálunk nem volt kérdés, hogy refi játszóház-e, vagy más. Egyszerűen nem vették fel oviba, itt meg féllegális keretek között iszonyatosan jól foglalkoztak velük, fél napot. Konyha nincs, ezért nincs egész napos ovi.
És megoldotta egy óvónő két dadussal, hogy a 31 gyerek nem verekedett, köszönt, játszott, és valóban betartotta azokat az értékeket, amiket az óvónő adott át nekik.
Időközben felvették a falu ovijába, azóta van hazaérés után félórás lődözés (akkor hagyja abba, mikor már üvöltöm neki, hogy ha nem fejezi be, én lövöm le), van visszaszájalás, meg "nem én pakoltam szét, rakd össze te". Szerencsére mindez gyorsan kezelhető, és lehet, hogy inkább életkori, mint amennyire a közegváltás okozta. Nem tudom. De az tuti, hogy a kicsi szeptembertől szintén megy fél napra refizni :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.08. 08:24:08

@21 hónap: Elsősorban az emberek számítanak, akik ott dolgoznak, nem az, h mennyire vallásosak. Bár sejtem, h a 3 helyen, amit ismerek, van némi vallási háttér is, de szinte soha nem tukmálják ránk. Ebből 2 magán, 1 állami, egyik se egyházi. A szakemberek (szaknők) magánemberként ilyen v olyan meggyőződésűek ... Ami az ő saját ügyük. Mindenesetre szerencsénk van, mert eddig nagyon jókat fogtunk ki.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.08. 08:40:08

@Gloria Mundi: a miénk sem volt egyházi. Alapítványi volt, kb. a befizetésekből éltek. A refi lelkésznek is jól jön, de asszem, túl sokat nem tesznek bele a kalapba. A polgi ígérget, de lószart sem tesz bele. Az egyetlen, hogy adott egy helyet, aminek nincs használatba vételi engedélye 10 éve... Így kialakult a róka fogta csuka helyzet. Van hely, de ugrálni nem nagyon lehet, mert akkor elkaszálják az alapítványt is.
Tény, hogy az ember számít. És ha nem akarom, akkor pénteken, mikor a heti 1 hittanóra van, nem viszem a gyereket, azt jónapot.
süti beállítások módosítása