207. Lyukasóra

 2011.04.01. 08:00

Valahogy csak akadt egy asztal, amelyhez olykor leülhetek. A német tanár is itt ült, azt mondják. Kérdeztem, hogy van, de nem jártak bent nála. Majd mennek. Akkor kiderül. Nem túl népszerű egyébként a gyerekek körében. Nem az a fajta, akit önként meglátogatnának. Kötelességből persze megteszik. Csak abban nem sok a köszönet.

Úgy alakult, hogy van egy lyukasórám. A szerzetesek ilyenkor nem maradnak a tanáriban, közel van a szobájuk. Civil tanár kevés akad. Ebben az órában senki más nincs rajtam kívül a helyiségben. Így nyugodtan tudok dolgozni. Végre megkaptam a tankönyveket. Át kell néznem, milyen módszerrel dolgoznak, mit tanultak eddig. Hol tartanak. Úgy csöppentem ide, mint egy ejtőernyős. Sokat kell készülnöm az elején.

Annyira elmerülök a munkában, hogy összerezzenek, mikor bejön valaki. Oda se kell néznem, hogy tudjam, ki az. Lehet, hogy Ricsinek van némi igazsága. Colos nem hagy nyugodni. De mit tehetnék ellene, el nem zavarhatom. Nem jön oda mindjárt. Leül az asztalához. A tanári másik végébe. Épp csak odaköszön. De tudom, pontosan tudom, hogy nem akar dolgozni.

- Nem akarlak zavarni.

Ezzel a mondattal szokták elkezdeni a zavarást. A szemtelen válasz viszont nem lenne helyénvaló.

- Át kell néznem a könyveket.
- Tudom. Panni, ne haragudj, ha ezzel jövök. De muszáj beszélnem valakivel.

Felnézek. Elég megviseltnek látszik. Nem bírom elküldeni, nem lenne emberséges. Bármennyire is tartok tőle. Tartok tőle? Vagy viszolygok? Nem, az azért túlzás.

- Miről szeretnél beszélni?
- Különösnek tűnhet. Bár számodra talán nem annyira. Éppen azért szeretném veled megbeszélni. Te végigjártad ezt az utat. Nagyon csodállak érte. Bátor nő vagy.
- Köszönöm. Ezek szerint a rend elhagyásán gondolkodsz?

Közelebb jön. Leül az asztal túloldalára.

- Azt hiszem, túl késő - jelenti ki.
- Miért lenne túl késő?
- Mert nem tudnék nulláról felépíteni valamit. Mint te. Te még időben léptél. És elképesztően bátor vagy.
- Ezt már mondtad.
- Nem üres bók. Valóban annak látlak.
- Szerencsém is volt. Sok segítséget kaptam. Ha nincsenek barátaim, nem tudom, mi lett volna. Hol lennék most.
- Kérdezhetek valami nagyon személyeset?
- Mondjad.
- Van valakid? Úgy értem, van egy olyan férfi az életedben, akire számíthatsz?

Miért érdekli ez egyáltalán?

- Van. Remélem, számíthatok rá.
- Miatta léptél ki?
- Nem.
- Szerinted ... mondd meg őszintén, ha kérdezhetek ilyet ... Nem, felejtsd el. Ezt nem merem. Nem lehet.

Nem szólok semmit. Ha nem akarja mégsem, úgy nekem is jobb. Ki tudja, mi jár a fejében. De látom, hogy gyötrődik. Akármennyire is szégyenletes, amit csinált, nem bírom megállni, hogy sajnáljam.

- Mégis muszáj. Muszáj tudnom.
- Mit?
- Hogy ... Mint férfinak, szerinted lenne esélyem? Odakint?
- Mint férfinak?
- Igen. Lenne esélyem rá, hogy egy nővel élhessek? Hogy legalább ... El tudod ezt képzelni?
- Miért is ne ... Biztosan.
- Csak bátorítani akarsz. De érzem rajtad, hogy te is ... te is irtózol. Azt hiszem. Félsz tőlem.
- Csak azért, amit tudok. Angéla miatt. De nem irtózom. Nem is félek.
- Nagyon jóságos vagy. A gesztusaid azonban mást mondanak, mint a szavaid. A testeddel nem tudsz hazudni.

Veszélyes vizekre eveztünk. Nem akarom ezt a témát folytatni.

- Tehát ki szeretnél lépni? Beszéltél már valakinek róla?
- Persze. Ahogy tanácsolni szokták. A gyóntatómmal meg az elöljárómmal. De azok nem tudják, milyen, ha valaki elhagyja a rendet. Te viszont tudod. Csakhogy te fiatal vagy. És szép. Nyilván egy pillanatig se volt kétséges, hogy találni fogsz valakit. Ha csak rádnéz az ember, segíteni akar. És pátyolgatni. Ez rám nem áll.

- A magánytól félsz?
- Most is magányos vagyok. Aligha lehetnék magányosabb.
 

Címkék: beszélgetés tervek colos

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr972783597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2011.04.01. 12:16:30

"Tanácsot kért tőlem. Nem volt biztos az elhivatottságában, beszélgettünk. Megsimogattam az arcát. Olyan törékenynek tűnt."

vs.

"Ha csak rádnéz az ember, segíteni akar. És pátyolgatni."

Még az a része is stimmel, hogy valaki "nem biztos az elhivatottságában". Hátborzongató. Ebben az egy játszmában él ez az ember.

Javaslatom kilépő mondatra: "Szívesen kifejezem irántad a sajnálatomat, de csak akkor, ha előtte jól tökön rúghatlak. Egyrészt a saját biztonságom érdekében, másrészt hogy könnyebb legyen sajnálni..." ;>

(Tudom, ez Csernus-szintű egybites agresszívkismalac-megoldás, egyáltalán nem biztos, hogy működik, és ha működik, akkor sem biztos, hogy hosszú távon jót tesz. Terápia kell ennek az embernek, nem az elöljárója meg a gyóntatója, és főleg nem Panni.)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.01. 14:41:44

@flea: Jajajaj. De hát ez a szerencsétlen tényleg szenved, miért nem akarod elhinni neki? Hogy zavart személyiség, az valószínű, de attól még ő is egy ember ...

flea 2011.04.01. 15:28:05

@Gloria Mundi: már miért ne hinném el? Persze, hogy szenved, ha nem lenne semmi baja, régóta egész más életet élne, és nem forogna a sajnálat körül.

Mindamellett ha elég egymás mellé tenni, hogy mit mondott Angéláról, és mit mond most Panniról, és máris világosan látszik, hogy mik a motivációi és hová akar kilyukadni (bizonyára nem tudatosan, ezt - egyelőre? - nem feltételezem róla), akkor mégiscsak akármilyen zavart személyiség, ezt fel kellene ismernie és tennie kellene valamit. A hiba az ő készülékében van, akkor is, ha nem ő tehet róla.

(És persze jön a filozófikus kérdés, hogy meddig nem ő tehet róla. Mert ugye vannak, akik az apjuk halála után 30 évvel, hatvanévesen még mindig az apjuk miatt isznak, és teszik tönkre újabb generációk életét. Meddig lehet kibújni a felelősség alól arra hivatkozva, hogy kérem, belőlem nem neveltek felnőtt embert?)

iovianus 2011.04.01. 18:18:21

Miért zavart személyiség? Miért kell neki terápia? És mégis kivel beszélje meg a gondjait, ha nem a gyóntatójával-akivel őszintén beszélhet-, vagy az elöljárójával? Talán a portás Pista bácsit kérdezze?

Teljesen logikus, hogy egy hasonló vizeken jártas embert keres- Pannit. És szerintem egy kevés nőt látott férfitól nem szokatlan, ha megkérdezi más véleményét, lenne kint esélye "életben maradni". Jó, nem szerencsés szinte ismeretlenül. De mégis kit kérdezne?

Colos bajban van, bár maga kereste azt. A terápia számára a gyónás lehet, és az elgondolkodás, hogy mi is az útja, a hivatása. Tovább tanítani, tanulva a dologból, vagy kiugrani a rendből, mint LP.

Miért is jó, ha kiszáll a rendből? LP-nek vajon jó? Nem úgy fest, mint aki felhőtlenül boldog...

szóval ne terápiára küldjétek, hanem szorítsatok neki, hogy belül rendezze a saját életét, döntse el, mit akar.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.01. 19:50:06

@flea: Egyébként sztem lehet, hogy nem is annyira különleges eset. Az állandó elfojtás ennél még rosszabb személyiségzavarokat is okozhat, főleg, ha valaki nem totálisan aszexuális. (Na, és azt szokták mondani, hogy akkor nem is ér semmit az erényesség, ha az ember egyébként nem vágyna szexre meg partnerre.)

@iovianus: Miért, kit ismersz, aki felhőtlenül boldog? Ilyen sztem nincs, vagy hazudik (vagy infantilis személyiség). LP küzd, ahogy bárki más küzd. De ő még tényleg időben dobbantott, és tényleg nagyon más 30 éves csinos nőként, mint jóval idősebb, már kissé elhasznált pasiként új életet kezdeni. Valós dilemma Colosé, sztem is természetes, h LP véleményét kérdezi, talán nem túl szerencsés pillanatban vagy szavakkal ...

iovianus 2011.04.01. 23:49:36

@Gloria Mundi: Az állandó elfojtáson mit értesz?
Nem nézhet nőkre? Dehogynem. Nem vágyhat rájuk? Nem szeretheti bármelyiket? De. Társaloghat, kommunikálhat, beszélhet, akár udvarolhat is nekik finoman.
A szerzetesek tisztasági fogadalmat tesznek. (Elvileg) a hitük elég erőd ad nekik ahhoz, hogy csak Istenre, és ne (csak) a nőkre legyen gondjuk.
Szerintem.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.02. 08:39:39

@iovianus: Igen, az elmélet erről szól. De Colos a jelek szerint nem nagyon bír már magával, neki nem elég a duma meg a finom udvarlás. Pasiból van, jobban, mint kéne ... Az örökös önmegtartóztatástól eléggé meg lehet zakkanni. Persze, van, aki tudja kezelni, de ez nem igaz mindenkire.

hungaryhonvéd 2011.04.02. 16:39:35

Zavarodott a fickó, de mástól. Tartsuk fönn ezt a lehetőséget is.
Az oka: nő.
Nem állapítottam meg nagy dolgot, bár elég nagy galibát kavart. Érzésem szerint -bár lehet, h mostanra ez sem nagy megállapítás- belekeveredett valami olyanba, ami tőle idegen volt, és túlontúl emberi, semhogy a hit, vallás és egyéb fensőbbségek vigaszt, útmutatást vagy megnyugtató választ adhatnának neki. Elég ok a kétségbeesésre!
Nem ő a gyerek apja, (talán) nem ő az erőszakoskodó. A gyerek a gyereké, Csabié. Az sem erőszak eredménye, hanem kölcsönös vonzalomé, ami ugye tiltott számukra.
Colos már korábban is érdeklődött Angéla iránt, a maga elfojtott módján, talán nem leplezve teljesen érzéseit (talán erőszakoskodott is...). A történtek után talán segíteni próbált, de rajta vesztett, mert valamiért ő lett a vétkes, a bűnbak. Egyszerű: így a két valóban vétkező ártatlan áldozattá vált és "bűnös" tettük rejtett maradhatott... Mostanáig.
Colos vívódása érthető: mert kiugrottként már nyíltan kifejezhetné érzéseit. De rajta is veszthet, mert eddig bent volt, egyszerű útja volt mindennek. Kint számtalan a lehetőség vagy épp semmi. Ezt előre látni, kiszámítani nem lehet. Vívódik, mit LP. És Kit kérdezhetne, ha nem azt, aki már megjárta, járja a maga kanosszáját.

(bocs, ha nagyon összeesküvésesre sikeredett, és nem áll szándékomban senkit védeni)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.02. 18:49:17

@hungaryhonvéd: Nekem tetszik az elméleted, illetve nagyon érdekes, hogy ez eszedbe jutott. Csak, hogy visszapörgessük a dolgokat: tudomásunk szerint nem volt kommunikáció Angéla és Colos között, akkor miért vette magára úgymond a bűnt? Nyilvánosan senki nem vádolta meg vele, sőt, még magánbeszélgetésben sem, azt csak mi tudjuk, hogy Angéla utalt rá, de ezt senki nem adta neki tovább. (Legfeljebb valaki megsúghatta neki, h Ricsi nyomozgatott utána ...)
Az elméleted szerint Colos tudott a Csabi-Angéla párosról? Szerelmes Angélába, csak azért érdeklődik a gyerek iránt látszólag, hogy Angéla közelébe jusson? És most égetőbb a helyzet, mert LP-n keresztül Csabi is újra felveheti a kapcsolatot a lánnyal? (Ráadásul nemsokára nagykorú lesz, és már nem ciki Angélának sem, ha összejön vele esetleg ...) De hát Colos maga idézte elő, h esély legyen Csabi és Angéla újabb közeledése. Persze lehet, h úgy gondolta, túl sok idő telt el közben, és az érzéseik kihűltek ... Szóval, sok itt a homályos pont.

iovianus 2011.04.03. 11:58:24

@hungaryhonvéd: pont így vélem én is. Holnap talán okosabbak leszünk :)

flea 2011.04.04. 10:46:14

@iovianus: Ritka kivételtől eltekintve az a helyzet, hogy a gyóntatója és az elöljárója pont annyit ért a problémájához, mint a portás Pista bácsi. Tudnak neki bölcs és összeszedett tanácsot adni, hogy mit miért és hogyan kellene csinálni, de nem megy vele semmire, mert ezeket a dolgokat eddig is pontosan tudta, viszont bizonyos helyzetekben nem tökéletesen ura magának. Azt, hogy mik ezek a helyzetek, miért hatnak rá így, és hogyan tudja felismerni és elkerülni őket, kifejezetten erre képzett szakember tud segíteni kideríteni. (És a "ritka kivétel" az, amikor az elöljáró vagy a gyóntató civilben pont ilyen szakember.)

Vagy szerinted ez úgy működik, hogy Colos az Angéla-ügy előtt még nem fogta föl, hogy a tisztasági fogadalma mit is jelent, de a gyóntatója majd most jól a lelkére beszél, hogy hát Antal fiam így meg úgy, tudod, amit fogadtál, az ezt és ezt jelenti, és erre hipp-hopp megszűnik az a folyamat, ami pillanatyilag kb úgy néz ki leegyszerűsítve, hogy lát egy nőt, erre 80% valószínűséggel beindul benne a védelmező ösztön, ezen belül újabb 80% valószínűséggel instant ráizgul a szituációra?

flea 2011.04.04. 10:51:59

@hungaryhonvéd: ez érdekes elmélet és nem is lehet kizárni, de nekem furcsa lenne, hogy miért ejti át Pannit mind Angéla, mind Colos, miközben Ricsi sem fog gyanút a nyomozás alatt.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.04. 10:57:35

@flea:
Lehetséges válaszok:

1. Ricsi nem nyomozott komolyan. Csak úgy tessék-lássék, LP kedvéért.

2. Miért ejti át Angéla LP-t? Hogy Csabit védje. Először elmondta az igazat, aztán megijedt a következményektől, és kitalált egy hazugságot. A részletek felőli hallgatása nem csak elfojtás lehet, lehet mögötte az is, h nincsenek részletek.

3. Colosnak is több oka lehet. Angélának akar kedvezni azzal, h vállalja, kizárólag LP előtt a bűnbak szerepét. Vagy Csabit védi valamilyen oknál fogva? Mert ez sem lehetetlen. Ha jól emlékszem, ő az edzője.
süti beállítások módosítása