13. A kutya

 2010.02.15. 08:00

Összerúgtam a port az iskola igazgatónőjével. Nem Agapéval, Agapé a rendház főnöke, Albertina meg az iskolát vezeti. Agapé ugyan a renden belül  persze Albertina elöljárója, de az iskola dolgaiba nem szól bele.

Egy ideje van egy kutya az udvarunkban. Valamelyik diáklány hozta, nem igazán tudom, hogy találta-e, vagy hogy került ide, de nagy testű állat, jó házőrző, úgyhogy még Albertina se kifogásolta. Csak ahhoz ragaszkodott, hogy a kutya nappal legyen mindig megkötve, éjjel el lehet engedni. 

Nos, van a rendházban a sok idős nővér között egy, Emerencia nevezetű, akit különösen kedvelek. Azt hiszem, mindig takarítónő volt, hogy úgy mondjam, a hierarchiában legalul áll. Mikor először be akartam lépni a rendbe, egy nyáron több hetet töltöttem vele, mert azt a feladatot kaptuk, hogy mossuk le az iskola meg a rendház összes ablakát. Minden novíciajelöltet úgy tesztelnek először, hogy csicskás munkákat végeztetnek vele. Olyan kábé, mint a sereg. Persze trágár kifejezések mellőzésével.

Emerencia nővér a világ legegyszerűbb és legkedvesebb teremtése, akit a sok basáskodó boszorka se tudott megkeseríteni. A légynek se árt. Amilyen jótét lélek, persze nem kerülhette el a figyelmét a kutya sem. Azt hiszem, ezek az őrültek Ördögnek nevezték el, mert szénfekete. Jó vicc, Ördög a kolostor közepén. Szóval olykor lemegy hozzá, visz neki egy kis kaját a konyhai maradékból, és simogatja a nagy busa fejét.

A jelek szerint ez nem tetszik Albertinának. Megtiltotta szegény Emerenciának, hogy etesse a kutyát. Nem tudom, milyen ürüggyel, valami olyat talált ki, hogy Ördögöt nem szabad elkapatni, meg az ebek csak egyszer kaphatnak enni egy nap, mert ha nem, akkor kábé vége lesz a világnak, vagy valami hasonló épületes marhaság.

Emerencia az a fajta, aki mindenben hajlandó alávetni magát elöljáróinak (ne feledjük, a szerzetesi hármas fogadalom: szegénység, tisztaság, engedelmesség, a tisztaságról még lesz szó), kivéve, ha a legjobb meggyőződésébe ütközik, amit parancsolnak. Albertina rendelkezése ebbe a kategóriába esett. Szóval Emerencia túltette magát rajta, és ma délelőtt is odalopózott a kutyához.

Szerencsétlenségére Albertina éppen kémia órát tartott a hetedikeseknek, és kinézett az ablakon feleltetés közben. A hebegő felelőt faképnél hagyva feltépte az ablakot és ráüvöltött a szegény Emerenciára, hogy azonnal hagyja békén a kutyát, már százszor mondta, hogy nem etetheti, meg így meg úgy, szóval lehordta a sárga földig.

Én az irodából hallottam. Felment bennem a pumpa, ahogy csak nagyon ritkán. Nem bírtam magammal, én is kinyitottam az ablakot, és rárivalltam Albertinára, hogy ezt a hangnemet hallani sem akarom egy idősebb nővérrel szemben, aki rangban alatta áll, és ezért nem mer visszaszólni.

Azt hiszem, az összes tanteremben, amelynek az ablakai az udvarra néznek, megszakadt a tanítás. Hatalmas banzáj volt, Emerencia rövid úton elslisszolt, Albertina becsapta az ablakot, és szerintem mindjárt íratott valami kegyetlen  röpdogát, hogy levezesse a rosszkedvét.

Még lesz folytatása, az tuti. Ahogy Albertinát ismerem, nem hagyja annyiban.

Címkék: kutya botrány albertina igazgatónő emerencia

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr901664531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.02.15. 08:23:05

Csak katonásan, Nővér!Van, akivel máshogyan nem lehet.Gratulálok!

2010.02.15. 08:57:16

A gyengébbek védelme is szép keresztényi kötelesség. Jogos a felháborodás. Ne hagyja magát kedves Letícia nővér :)

hungaryhonvéd 2010.02.15. 09:14:32

No igen. Katonásan...
Csakhogy nem veszik jó néven ha valaki az a(b)lakzatból bevezényel. (azt egyébként sem lehet)
Elsőre meglepő, még "ütős" is lehet, de valóban nem múlik el következmény nélkül.
Tapasztaltam.

Old Man 2010.02.15. 09:33:05

95 nyarán 2.em-i lakótelepi lakásban lakván egy szép nyári estén éjfél felé 2 15-16 éves fiú beszélgetett szépen az ablak alatt.Rendőrautó megáll, igazoltatás, azután durr! 2 nagy pofon.Hát én is leszóltam nekik, el is húztak a francba.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.15. 12:20:39

Hihi, üvöltöző apácák :)
Nem lehetne, hogy Emerencia etesse egy Albertina által kijelölt időpontban az Ördögöt? Akkor jut is, marad is.
Szegény hetedikesek...

Bodli 2010.02.15. 16:03:00

@21 hónap: Azt hiszem, Ördög Albertina iskolaigazgatói státuszszimbóluma. Az egyenruha, a megszólítás, köszönés ugyanis egységes. Hát valahogy csak kell tekintélyt tartani! Ablakból leüvöltve például.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.15. 17:46:24

@21 hónap: Sztem itt Emerencia nem elsősorban az etetésre helyezi a hangsúlyt, ő szeretni akar valakit, aki hagyná magát. A kutyák se csak kajával élnek ... Szóval itt inkább azt a jogát tagadják meg, h szeressen. Az én meglátásomban ...

Csuri / Bariildi 2010.02.15. 20:12:04

@Gloria Mundi:
Gloria,
isten bizony embereket is lehet szeretni, nem csak kutyákat :) Mint azt már jónéhányszor mondtam neked....

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.15. 22:40:16

@Gloria Mundi: a kettő nem mond ellent egymásnak :)
Ha eteti, megbabusgatja az Ördögöt, akkor jut is, marad is.
Persze Albertina ettől még nem fogja jobban érezni magát, viszont ki van húzva a méregfoga.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.16. 15:06:15

@Csuri / Bariildi: Ki mondta, hogy nem? Én csak azt mondom, h a kutyákat is lehet szeretni, nem csak az embereket :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.17. 08:12:34

@21 hónap: Megoldásokat keresel. Operatív vagy :) Sztem maga az, h 1 kutyát csak házörzö funkcióban lát vki, és nem élölényként, akinek gyengédségre is szüksége van, már maga problémás. Még mindig német billentyükkel szenvedek, ezért felejtettem el helyesen írni.
süti beállítások módosítása