Különös ez a vándordíj. Bár legalább az az előnye megvan, hogy nem mellékelnek fenyegetést hozzá, ha nem adod tovább, hét évig üldöz a balszerencse, és egyébként is, micsoda ember vagy ... Mivel nem szoktam díjakat kapni, ez kellemes meglepetésként ért. Köszönöm Zoltán atyának, akinek a kalandjait figyelemmel kísérem. Különös, hogy pont rám gondolt, nem is tudtam, hogy olvassa a blogomat. Sose kommentelt. Például megróhatott volna, hogy milyen indulatos vagyok. És nem állok olyan határozottan ellent a kísértéseknek, mint ő. De túl elfoglalt, ezt ráhagyja Anzelm atyára, meg más, jóakaratú olvasóimra.

A szabályok szerint azon túl, hogy megköszönöm a jelölést (itt a jelölés egyenlő a díjazással, ha jól értem), és kiteszem ezt a szép kis képet, további tennivalóim is vannak.

Írnom kell magamról hét dolgot. Ha még nem írtam volna épp eleget, és nem készülnék hasonló merényletekre. De legyen. Akár írhatnék a hét főbűnről. Lássuk csak a listát. Vajon létezik-e ezek közül olyasmi, ami különösen jellemző rám? És olyan, ami egyáltalán nem?

1. A kevélység.
2. A fösvénység.
3. A bujaság.
4. Az irigység.
5. A torkosság.
6. A harag.
7. A jóra való restség.

1. Sajnos ez az egyik típusbűnöm. Bár nem úgy fogalmaznék, hogy kevély vagyok, ez egyébként is régimódi szó. Szép szó. Kemény. Mintha megütné az embert. Azt mondanám, van bennem némi intellektuális gőg. Pedig boldogok a lelki szegények. Ez olyan szép mondat, és annyira szívesen idézik. A prof is. De ki tudja, mit jelent?

2. Legalább valami, ami egyáltalán nem jellemző rám. Életemben nem sokszor volt saját pénzem, és akkor sem törődtem vele különösebben. Azt hiszem, inkább lennék könnyelmű, mint fösvény, ha alkalmam nyílna rá. Ha egyszer úgy döntenék, hogy a saját lábamra állok, újrakezdek mindent, civil leszek és eltartom magam ... Vajon tudnék-e bánni a pénzzel? 

3. Hm. Tisztasági fogadalom. Mi még az erotika "természetes" módozatairól és mértékéről is lemondunk. De mi a természetes? És kinek mi a mértéke? Az az igazán tiszta, aki kísértésbe sem esik? (Annak könnyű.) Az, akit gyötör a kísértés, de ellenáll? Aki szublimálni képes minden szexuális vágyat önmagában? Sokszor lesz még szó erről.

4. Ó jaj, elevenembe talál. Szellemi javakra és élményekre irigykedem. Féltékenység? Szeretném, ha engem választanának. Egyszer majd írok arról is, hogy a féltékenység vezetett el a szerzetességhez. Legalább is részben.

5. Előfordul. De nem ez a legjellemzőbb rám. Édesszájú vagyok, nem tagadom. Ám a böjtben is örömömet lelem.

6. A harag az egyik legnagyobb kísértés. Tán nagyobb, mint a gyengédség utáni vágy. Az adrenalin-szintünk élvezetesen felszökik. Ez jó. Mégis rettenetes. Nagyon indulatos vagyok. Isten is indulatos, ha hihetünk az Ószövetségnek. A Jóisten. Nálunk ez a szóhasználat dívik, mindig Jóistent kell mondani. Akkor is, ha valami borzalmat bocsájt ránk. Vagy másokra. Haragszik. Dühében elpusztít néhány várost. Egy szigetet. Valóban haragszik? Most is? Mi a különbség a szent harag és a zsigeri, gonosz harag között? Mikor vezérelnek alantas ösztöneink, mikor a méltányos felháborodás? Ne botránkoztass. Inkább hallgass el mindent. Nyeld be. Mikor tetszel Istennek igazán? Ha megalkudsz, vagy ha harcolsz?

7. Ezt a legnehezebb meghatározni. A mulasztásos bűn. Ha pedig nem mulasztunk, másik bűnbe eshetünk. Lehet, hogy a kényelem az egyik legnagyobb hibám? Egy kényelmes rendet választottam, ahelyett, hogy betegeket ápolnék Afrikában.

Végül tovább kell adnom a díjat valaki másnak. Egyik kedves kommentelőm, 21 hónap vagyis ezüstveréb blogját választottam. Édesapja gyűjteményét osztja meg az olvasókkal, és adogatja el így a hagyatékát, mert nem tehet mást. Talán még valaki felfigyel rá, bár gondolom, a katonák és hadtörténészek már ismerik. Kívánom neki, hogy sikerrel járjon, és szerintem azzal, hogy a netre kerülnek az egyes darabok, a gyűjtemény valahol mégiscsak egyben marad virtuálisan.

Címkék: díj kreatív blogger hét főbűn

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr641777084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.02.23. 08:25:25

Gratulálok!
1./ A megérdemelt vándordíjhoz.
2./ Az ezzel kapcsolatos poszthoz.
3./ A hét főbűnnel kapcsolatos önelemzéshez.
4./ A vándordíj megfelelő kezekbe való továbbításához.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.23. 22:30:55

Nagyon jó kis (önmarcangolásos) elemzés. Gratulálok a díjhoz. És persze várom a fejleményeket.

Csuri / Bariildi 2010.02.23. 23:32:35

Leti,
nekem is nagyon tetszik ez az önelemzés, nem beszélve már magáról az ötletről, hogy ha 7 dolgot kell írni magadról, akkor neked a 7 főbűn ugrik be :)
Az az irigységnél írt mondat, hogy szeretnéd, ha téged választanának, nem túlságosan apácás... Inkább nagyon is világi, és érthető is. Ha így fogaslmazod, akkor ez nem is nettó irigység, mert nem az a bajod ha másnak van valamije, vagy lehetnek olyan élményei amilyenek neked nincsenek, de válasszanak téged.... Hm.
Hogy fogja befolyásolni az elkövetkezőkben történendőket ez a vonás???
Az intellektuális gőg letagadhatatlan, de tán van is mire. Mégis, mégis.... A nagyon okos emberek szerények (nem magamról beszélek, sajnos....)
A tisztaság meg, hát attól tartok te arról lélekben már lemondtál.
No, gratula a cucchoz, de főleg ahhoz, hogy ezt hoztad ki ennek apropóján! Ügyes.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.24. 08:26:16

Hmm... már értem az emilt :)
Köszönöm, Letícia. Még töröm a fejem, mit írjak, ma reggel olvastam el a hírt. Meg persze azon is agyalok még, ki kapja. De már vannak sejtéseim ;)

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.02.24. 10:27:47

@Csuri / Bariildi: Sokminden nem apácás bennem, ahogy a legtöbb apácában sem az :) Az irigység-féltékenység nem birtoklási vágy számomra. A szerénységet még meg kell tanulnom.

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.02.24. 10:28:24

@21 hónap: Örülök, hogy elfogadod és válassz jó utódot magadnak :)

vén betyár 2010.02.24. 13:14:32

@21 hónap: Hej, ha súghatnék...Pedig igen nagy felelősség...
Nekem a kártya kivetett egy fázós, de nótás kedvű levéltárost...
Bocs, nem szóltam egy szót se, azt is halkan mondtam...
Egyébként meg:GRATULÁLOK!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.24. 13:57:49

@vén betyár: Levéltáros? Nótás kedvű? Az meg ki lehet? Vmi katonai vonalon?

vén betyár 2010.02.24. 14:36:38

@Gloria Mundi: Már bánom, hogy "beleszóltam", de bízom is abban, hogy csak megerősíteném azt, amit úgyis kivetne a kártya.Többet nem mondhatok...

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.26. 15:38:25

@vén betyár: kártya nélkül, de kiválasztottam. Még mielőtt súgtál volna.

Letícia, még egyszer köszönöm.

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.02.26. 16:34:39

@21 hónap: Szívesen. Ezek szerint azt választottad, amire vén betyár is gondolt?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.26. 16:43:36

@Letícia nővér: legalábbis van köze a kék körmű levéltároshoz :)

vén betyár 2010.03.01. 12:11:14

@21 hónap: Eddig is nagyra tartottalak, Ezüstveréb, de most még többet nőttél a szememben.Szívvel, lélekkel, ésszel és érzelemmel, okosan választottál, továbbítottad a díjat a legmegfelelőbbeknek.Gratulálok!
süti beállítások módosítása