19. Agapé bekeményít

 2010.02.26. 08:00

Albertina alaposan befűthetett Agapének, mert nem hagy békén a kutyás incidens óta. A gyónás és a kiszabott penitencia beváltása után jelentkeztem nála. Kaptam egy alapos fejmosást még egyszer, amelynek a végén Agapé megkérdezte, hogy értettem-e, mit akar, és van-e kedvem tovább lázadozni. Alig észrevehetően megvontam a vállam.  Mégiscsak észrevette. Felcsattant.

- Letícia, ha így folytatod, tényleg szobafogság lesz a vége. Úgy bánjak veled, mint egy kis pisissel?

Az irodája közepén álltam, mint fejmosáskor illik. Nem kínált hellyel, természetesen.

- Akarod tudni a véleményemet, Agapé? Vagy ez csak költői kérdés volt?
- Azt akarom, hogy ne a fegyelmezéseddel kelljen foglalkoznom a kampány közepén. Tudod, hogy mi forog kockán, és tudod, hogy nem hibázhatok. Csak arra kérlek, hogy térj észre, és végre csináld azt, amit mondok.
- Te arra kérsz, hogy meggyőződésem ellen tegyek. A hangnem hiba volt, az indulatosság hiba volt. Az, hogy megvédtem Emerenciát, helyes. Ebből nem engedek. Nem bántam meg, és újra megtenném.
- Ne őrjíts meg. Albertina előtt tégy úgy, mintha megbántad volna.
- Agapé, most gyóntam, és máris újabb bűnre akarsz rábeszélni?
- Olyan sokba kerül neked, hogy megkövesd Albertinát?
- Olyan sokba. Nem követem meg.

Itt Agapé hozzá méltatlan szavakat használt, amelyeket nem írok le. Dühöngött. Csapkodta az asztalt. Még sose láttam ilyennek. Teljesen kijött a sodrából. Én viszont teljesen nyugodt maradtam. Van ez így, ha a vitapartneremnél elpattan a húr, én csakazértis megőrzöm a hidegvéremet.

Végül megint szobafogságra ítélt. Mégpedig három napra. És el se hagyhatom a szobámat, csak az imádságok idejére. Úgyis a disszertációmon akartam dolgozni. Így még csak nem is nagyon izgat a büntetés.

Címkék: vita büntetés bocsánatkérés agapé makacsság

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr631666532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.02.26. 08:20:37

Kedves nővér.Hű maradt az elveihez, de bűnbe vitte, sodorta azt a kedves Agapét, aki csak jót akart neki is, Albertina nővérnek is, saját magának is.Tán nagyobb kárt okozott, mintha beadta volna a derekát.Ejnye Kedves Nővér!Ezt még /utoljára/ a fiatalság számlájára írom.

Ficus Kinky 2010.02.26. 09:48:53

Szerintem érthető Agapé hozzáállása: a magyarországi rend vezetője (ha jól értem), még egy általa nagyon kedvelt nővérnek sem engedheti meg, hogy a rend szabályai elé helyezze saját meggyőződését... A nővér részéről viszont nem tudom, hogy mennyire tartható ez az állapot, miszerint a meggyőződése ellenkezik a rend szabályaival. nehéz ügy... egy kolostoron kívüli világban, persze, ez teljesen rendben lenne, de itt, az engedelmességi szabály miatt elég necces!

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.02.26. 09:54:09

Hm... a pingvinjelmezen kívül eléggé hasonlítunk.
Csak meg ne súgja valaki Agapénak, hogy szobafogság helyett a hálókábelt kéne kihúznia ;)

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.02.26. 10:34:02

@21 hónap: Ne adj tippeket :)
Szóval őszinteség és konfliktusvállalás helyett az elvek feladása lenne üdvös? Agapé a saját szemszögéből persze érthető módon reagál, de úgy látom, az senkit nem érdekel, h Emerencia hogyan érez. Lehet, h Letit se igazán ez motiválja, csak a saját igazába vetett csökönyös hite.
Ráadásul nagyböjt van ... Nem a legjobb időszak a csökönyösségre.

Old Man 2010.02.26. 11:10:29

@Carmesina: Itt már régen nem az Emerenciáról szól a mese.Igen, időnként az elveket is fel lehet adni, nem makacsul ragaszkodni az igazamhoz.Felcserélni egy magasabb elvvel:másoknak, Emerenciának is, mivel ártok vagy használok jobban?Jezsuita célszerűség?Persze egy ilyen forrófejű kislánytól nem is várható más, ilyen a személyisége, kiállt az Emerencia mellett - ebben teljesen igaza volt, de most már lehiggadhatna, ha tudna, ha alázatosabb vagy ha számítóbb lenne.De hát ő már csak ilyen, így szeretjük.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.02.26. 12:10:13

@Old Man: Kíváncsi vagyok, Letire hatnak-e az érveink ...

Old Man 2010.02.26. 12:15:59

@Carmesina: Ahogyan én megismertem rendkívül makacs, önfejű, hirtelen.De ha időt hagynak neki, akkor átgondolja a dolgokat.Csak nem szabad neki dirigálni, fegyelmezni, utasítgatni, azt nagyon nehezen viseli.De hát mondom, mi így szeretjük.

Old Man 2010.02.26. 13:14:27

@Carmesina: Igen.El is fogadnám a saját leányomnak, még ha egyikünknek sem lenne könnyű.Nehéz eset, de több benne a jó, mint a "rossz".Önálló, gondolkodó, útkereső, érző ember.Nehezen adja fel, nem alkuszik, de tanul a hibáiból.

hiteltelen hitetlen 2010.02.28. 21:17:08

Letícia! Okos lehetsz ha PHD-zel, de az érzelmi életed olyan mint egy tizenévesé. Kicsiség miatt vállalsz konfliktust és elfogadsz olyan büntetést amit ma már egy 12 éves sem. A prof-ra is úgy készülsz mint egy kislány.
Ebben a korban már szuverén személyiségként önállóan kéne élned. (Lehetőleg a fiúddal, túl az ső gyereken.) A renden kívül is lehetsz vallásos. Szerintem Te önállóan is meg tudnál élni. Ilyen megalázó büntit miért fogadsz el? Miért nem távozol?

Pennywise 2010.03.01. 02:39:35

Itt a virtualis vilagban vagyunk. Azt ir mindenki, amit akar. Alarcot viselunk. Eleg erdekes latni, hogy vannak akik 19 db rovid bejegyzes alapjan mar kepesek komoly erzelmi toltesu kommenteket irni. Ha esetleg tenyleg valamilyen szinten valosagon alapulna a tortenet, akkor is maximum egy szubjektiv interpretacio.

Old Man 2010.03.01. 07:02:24

@hiteltelen hitetlen: @Pennywise: Persze, így igaz.Játsszuk azt, hogy játszunk megint.
Ez egy nagyon jó JÁTÉK, de hogy jó legyen bele kell élnünk magunkat, mint egy jó regénybe.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.01. 09:24:54

Érdekes, hogy játékról beszéltek. Pedig lehetne akár valóság is. De akár játék, akár valóság, a saját logikáján belül kell működnie. Akik folyton arra biztatják Letit, h pattanjon meg, belegondoltak abba, h miként lehet egyik napról a másikra egzisztenciát teremteni? Vagy menjen hajléktalannak?

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.03.01. 11:01:24

@Gloria Mundi: Persze, ez is benne van, de őróla azért feltételezem, hogy találna szállást átmeneti időre, aztán munkát elég hamar, akkor meg már lehet albérletet kivenni.
Nem is ez a fő kérdés itt (feltéve, de meg nem engedve, hogy a blog valóságról, mégpedig jelen idejű valóságról ír).
Szerzetesnek lenni az egyfajta speciális életállapot. Aki vallásos (ezalatt hívő kereszténységet, de nem feltétlenül egyházkövető katolicizmust értek), de nem szerzetes, az megérti talán 40%-ban, aki nem is vallásos, az meg kb. 1%-ban.
(Kétség ne maradjon: az első csoportba tartozom).
A szerzetes tudatosan (ez a lényeg!) lemond olyan dolgokról, lehetőségekről, amelyek egy nem szerzetes, pláne egy nem hívő ember számára az élet természetes részei. Ha azt mondom: "hülye vagy, amiért vállalod a rendi elöljáródtól kapott büntetést", azzal lényegében ezt mondom: "hülye van, amiért szerzetes vagy".
Persze nincs ebben semmi meglepő, a szerzeteseket évezredek óta mindig is hülyének tartotta a külvilág nagy része, ideértve még a templomba járó katolikusok meghatározó hányadát is.

Én azt gondolom, függetlenül attól, hogy ez a Letícia-sztori igaz, vagy sem; hogy nyitottnak és elfogadónak kellene lennie mindenkinek afelé, hogy valaki szerzetesnek állt, mert úgy érzi, az ő helye a világnak ezen szegletében van. Még akkor is, ha a T. olvasó úgy érzi, hogy a világon egyetlen embernek sem ott van a helye.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.01. 13:34:59

@Attus Germanicus: Nagyon jókat írsz, és teljesen igazad is van. Nekem is nehezemre esik elfogadni, bár voltam a közelében, h vki tényleg erre (l. szerzetességre) szánja magát. És ki is tart mellette. Főleg akkor érthetetlen, amikor külső szemlélő számára teljesen nyilvánvaló, h az adott ember nem rendelkezik azzal a lelkiséggel, ami indokolhatná a dolgot.
A hétvégén láttam egy nagyon jó filmet, valahogy Leti is eszembe jutott róla. Nézzétek meg, mindenkinek ajánlom! Agora a címe, az ókori Alexandriában játszódik. Végre egy ókorral foglalkozó film, amelyben nincs cirkuszi jelenet meg kocsiverseny :) Nem amerikai, a rendezője spanyol (Alejandro Aménabar), de nemzetközi a színészgárda. A történet központjában egy filozófusnő áll.

Csuri / Bariildi 2010.03.03. 21:43:33

@Pennywise: Jól mondod!!! de hát az emberekben erős késztetés van véleményt kialakítani a másikról, nem csak x rövid bejegyzés, de akár egy szempillantás alapján is. Ráadásul itt tényleg nem is az a lényeg, hogy a dolog fikció vagy sem, sokkal érdemesebb a tartalmával, a stílusával foglalkozni. Szerintem legalábbis.

Csuri / Bariildi 2010.03.03. 21:47:00

@Old Man:
Játsszuk azt, hogy játszunk megint. ???
Hogy az idő nincs hályog alatt? Hogy a tangó még ma is divat.....?!! :))
Csak neeeeeem??
Valaha nagyon szerettem Cseh Tamást, és a dalai nagy részét még most is fejből tudom.
Na de azon túlmenően is, hogy ez lehet idézet (vagy sem), a lényeg a lényeg: igen: játék. Miért nem érti meg mindenki??? Te azért nagyon ráéreztél :)))

Old Man 2010.03.04. 06:26:45

@Csuri / Bariildi: Csak igen.
Nagyon szeretem a dalait és nagy részüket még most is fejből tudom.

Old Man 2010.03.04. 08:01:17

@Csuri / Bariildi: Ezt sem hittem volna.Csurit úgy ismertem meg, mint aki nagyon erősen földön járó /bocs.nem földhözragadt/, a valóság talaján álló kemény realista.Most kiderül, hogy:
1,/ szárnyalni is tud,
2,/ játszani is tud és szeret.
Miért is nem vagyok meglepve?

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.03.04. 15:13:25

@Old Man: Csuri tényleg szeret játszani :) Bár én nem vagyok Cseh Tamás-rajongó, valahogy kimaradtam ebből, de most meghallgattam párszor a számot a youtube-on :)

Csuri / Bariildi 2010.03.04. 21:56:42

@Old Man: @Carmesina:
Csuri egy hóttracionalista, kemény nőszemély - megtévesztésül. Mondhatnám: kóbor apácák megtévesztésére (Leti, pardon!).
De ezen túlmenően gyerek, aki IMÁD játszani. Mindez egyben. Néha összeszólalkozunk :)

vén betyár 2010.03.04. 22:37:42

@Carmesina: Akkor biztosan tetszett.Örülök neki!@Csuri / Bariildi: Ne tessék sokat veszekedni.Kedves Irén.

Old Man 2010.03.04. 23:00:31

Ezt elcsesztem játékos kedvemben, na újra:
www.youtube.com/watch?v=U7VQqessHYA&feature=related
Segíts Valóság nagybátyám!

Old Man 2010.03.04. 23:02:34

Kedves admin!Kérem törölni, nem megy, nem akarja, mindig lehagyja az elejéről azt, hogy Neveletlen blogmotor, hogy idézzek vkit.

Old Man 2010.03.04. 23:04:16

Most is! http, azt hagyja le, de hagyjuk is!...

Old Man 2010.03.05. 08:36:47

@Letícia nővér: Cseh Tamás-Bereményi Géza Valóság nagybátyám.
De cserbenhagyott...

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.03.05. 08:41:22

@Old Man: Nekem sem megy. De ha hozzáírjátok elöl, akkor megjelenik ...
süti beállítások módosítása