27. Csevegés

 2010.03.17. 08:00

Kezdek rászokni a fórumozásra. Eleinte csak olvasok, óvatosan megfogalmazok pár gondolatot. A nicknevem Cippora. Mindenki valami bibliai vagy szent nevet választ, esetleg egy-egy fogalmat. Cippora Mózes felesége volt, ő "találta ki", hogy Mózes metélje körül magát. Nem tudom, miért, mindig érdekelt ez a Cippora. Nehéz lehetett neki, mikor Mózesre rászakadt a prófétaság.

Lassan bevonnak a beszélgetésbe, kezdem megszokni a stílust, a hangnemet. Még sosem fórumoztam, nem is cseteltem eddig senkivel. E-mail-eket gyakran írok, de az más. Kezdek karaktereket sejteni a sok ismeretlen nick mögött. Feltűnik, hogy a Miles Christi nevezetű valaki, gondolom, pasi, milyen értelmesen fogalmaz. Jezsuitának vagy ex-jezsuitának tippelem. Van valami a gondolkodásmódjában, ami arra utal, hogy Jézus Társaságának tagja, vagyis egy ökör. (Egyházi vicc, kikből áll Jézus Társasága.)

Késő este egyszer csak ketten maradunk a fórumon, a többiek elmennek aludni. Még vagy egy órát csevegünk. MC kedvesen ugrat. Bókol. Neki is tetszik a stílusom. De nem kérdez rá, melyik rendhez tartozom. Azt sem tudjuk, a világnak melyik pontján ül a másik. A fórum ugyan magyar nyelvű, de ez nem jelent semmit. Lehet, hogy MC többezer km-re ütögeti a billentyűket.

Nem hajlandó elárulni, hogy még odabent van, vagy már dobbantott. Lebegtet, elvicceli, szinte látom, ahogy mosolyog. Jóleső érzés vele lenni, valakivel lenni, még ha csak így, virtuálisan is. Mintha neki sem lenne ellenére. Nehezen búcsúzunk el. Tán hamarosan újra online leszünk mindketten. Vagy soha többé nem beszélgetünk. Bármi előfordulhat.

Címkék: fórum mc cippora lebegtetés

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr161668107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klasztika 2010.03.17. 08:42:26

ez tényleg lebegtetés:) a posztban is, de így jó.
köszi a viccet:))))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 12:44:29

Mit jelent a Miles Christi nick? Krisztusnak a mije? Kegyelme?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 12:46:29

Ja, és ma Szent Patrick napja van; feltételezem, hogy számos ír kolostorban (zárdában, parókián) ma misebor helyett Guinness-szel koccintanak :-)

vén betyár 2010.03.17. 13:02:25

@tiboru: Tudomásom szerint ma is létező rend, Krisztus Mérföldjei /Krisztus útján/, de úgy tudom, hogy a kereszteseket is hívták régen Krisztus Katonáinak, de a kedves nővér biztosan jobban tudja, ill. Ő biztosan tudja...

Old Man 2010.03.17. 13:08:44

@tiboru: Egészségükre a misesört!

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.03.17. 13:19:20

@tiboru: Krisztus katonája.itt a "katona" szó átvitt értelemben is érthető, nem feltétlenül fegyveres testületre kell gondolni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 14:02:41

MC utalhat a templomosokra, de akár a keresztesekre, esetleg a jezsuitákra is sztem, de van ilyen liturgiai mozgalom is, meg még ezer más. Hogy vki nicknévként ezt választja, az nem feltétlen akar utalni bármelyikre ezek közül, vagy utalhat az összesre :) Vagy csak szereti a katonáskodást. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 14:06:49

@vén betyár: Ja, te miles-t angolul, miles-nak, mérföldeknek olvastad? ez aranyos :)

vén betyár 2010.03.17. 14:24:09

@Gloria Mundi: Bezavart!De úgy tudom, hogy a magyar történelemben is voltak miles-ek, vitézek, katonák, vagyonos közszabadok értelemben.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 14:44:34

@vén betyár: Igen, sztem is. Ahogy a középkorban 3 részre osztották a társadalmat: bellatores (harcosok), laboratores (melósok), oratores (imádkozó sáskák) ... Leti elődei az utolsó csoportba tartoztak. A nemesek meg mind az elsőbe. A melósok tartották el a többieket ...

Old Man 2010.03.17. 16:36:49

Alaposan elgondolkoztatott a kedves nővér... Mint mindig.

"Ó, csillag, mit sírsz!Messzebb te se vagy.
Mint egymástól itt a földi szívek!
A Szíriusz van tőlem távolabb
Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg?

Küldözzük a szem csüggedt sugarát,
S köztünk a roppant, jeges űr lakik!"

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.03.17. 17:39:16

@Old Man: Köszönjük a gyönyörű idézetet. Bár Tóth Árpád is másképp látta volna tán, ha az internet korába születik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 19:59:22

@Attus Germanicus:

Köszönöm! Ezt a kifejezést eddig még nem hallottam.

Feltételezem, hogy a "milícia" szó is ebből a "miles"-ből származik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.17. 20:01:11

@Gloria Mundi:

Akárcsak egy méhkaptárban.

Megint bebizonyosodik, hogy (majdnem) mindent az állatvilágól loptunk.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 20:05:34

@tiboru: Minden ebből származik, military, milstory is :) Militär, militar, egyebek. Románul nem ezt vették át? A másik katonás szó a soldadus, a zsoldos. Abból jön a Soldat.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.17. 20:11:22

Ja, és a Plautus-darab: Miles gloriosus, a hetvenkedő katona.

Ficus Kinky 2010.03.18. 00:01:20

Szerintem is van valami izgi a fórumozásban. Leginkább az, hogy ismeretlen a másik és nem tudsz hozzá alkalmazkodni. Ha valakit látsz, akaratlanul is idomulsz hozzá egy kicsit: egy teljesen lepukkant valakitől nem a karrierjéről érdeklődsz stb. Szerintem ezek fontos dolgok. És olyan izgi, ahogy a beszélgetésből lassan kiderül, hogy milyen is a másik... Másrészt az írásbeli kommunikáció csak egy fajtája a kommunikációnak. A gesztusok, a nézés, a mimika mind elmaradnak, amiből következtetni tudsz. Tehát nagyon szűrhető is az infóáramlás...
Én nem tudnék azzal bohóckodni, hogy valaki másnak adom ki magam egy fórumon vagy chaten. Nem is értem, hogy másnak esetleg ez miért öröm, hogy átver embereket...?

Old Man 2010.03.18. 07:38:04

@Gloria Mundi: Alapvetően zárkózott, magamnak való természetű lévén hajlok Tóth Árpád felé, én is kételkedő vagyok az emberi kapcsolatokat illetően.
Mégis sok igazság van abban amit mondasz.
A kedves nővérhez hasonlóan én is szép lassan, fokozatosan merültem bele a net világába.Először össze-vissza kalandoztam, ugráltam mint egy megvadult, rakoncátlan óvodás, /néha még mis is elragad a hév/, azután felfedeztem néhány kiváló blog-ot.Az egyik a történelmi múltba visz, a másik ismeretlen tájakra hív, a harmadik az ízek világába, a negyedik a képzelet társasjátékába, a következő a napi kül- és katonapolitikába, a következő a katonamúltamba, sorolhatnám.Izgalmas, érdekes.Kicsit úgy érzem magam, mint a kedves nővér a klastromban."Börtönéből szabadult rab lelkem."

Old Man 2010.03.18. 07:54:25

@Gloria Mundi: Kételkedő, magamnak való és zárkózott alaptermészetű lévén hajlok én is a versben megfogalmazottak felé.
De sok igazság van abban is, amit mondasz.
Nem régen és vén fejjel kezdtem net-ezni.Először össze-vissza rohangáltam, mint egy megvadult, rakoncátlan óvodás, olyan új ismeretekre tettem szert, amit vagy egyáltalán nem, vagy rosszul tudtam.Később felfedeztem néhány kiváló blog-ot.Az egyik a történelmi múltba, a másik a mitológia csodálatos mesebirodalmába, a harmadik távoli tájakra, kalandos utazásokra vitt el, a negyedik az ízek világába, a következő fantasztikus, talányos játékra invitált, sorolhatnám.Kicsit úgy érzem magam, mint a kedves nővér a klastromban."Börtönéből szabadult rab lelkem."

Old Man 2010.03.18. 07:55:18

@Old Man: Nahát, rossz, rendetlen bloggmotor!Ki fogsz kapni!

Old Man 2010.03.18. 08:17:28

@Ficus Kinky: Még később felfedeztem a hozzászólások izgalmas világát.Egy-egy érdekes, tartalmas hozzászólás után, kiváncsi és érdeklődő emberként visszamenőleg is elolvastam néhány kommentező minden korábbi hozzászólását.Nagyon érdekes embereket, szerteágazó és mély tudást, alapos ismereteket, szép emberi jellemzőket ismertem meg.Egyikkel a közös gyermekkor, másikkal a hasonló katonaélmények, harmadikkal a közös érdeklődés, negyedikkel az azonos vélemény köt össze, sorolhatnám.Egyikről sem tudnám feltételezni, hogy másnak adná ki magát.
Habár:el tudom képzelni, hogy szélsőséges esetekben, testi vagy lelki sérülés okán vki ezt teszi.De sztem hamar "lebukna".
Szerintem az az "izgi" a fórumozásban, hogy megismerkedhetsz más, ismeretlen, izgalmas nézetekkel, új, meglepő ismeretekre tehetsz szert, segítenek átgondolni, továbbgondolni dolgokat, kiemel a szürke hétköznapokból, eltávolít a napi gondoktól.A viszonylagos személytelenség álcaköpenyébe bújva olyan gondolatokat oszthatsz meg másokkal, amelyeket nem biztos, hogy "élőben", szemtől szemben megfogalmaznál.Ez a: "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek."- hatás, érzés.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.18. 09:19:08

@Old Man: Ha blogmotor nem műxik, írj 1 következő kommentet vmi olyannal, h köpöd ki, oszt kiköpi.
Sztem előbb-utóbb neked is lesz blogod, ahogy így elnézem az aktivitásodat. Csak ki kéne találnod, miről :)

Old Man 2010.03.18. 09:42:35

@Gloria Mundi: Köszi a tanácsot, ezt tettem, azért lett kettőzve.
Amíg ilyen jó blogok vannak...
Engem ez aktivizál, inspirál, zárkózott vagyok, magamnak való, nem kezdeményezek, inkább reagálok...

vén betyár 2010.03.18. 09:50:30

Én is tudnék miről írni, átéltem egy-két izgalmas eseményt, de nem vagyok elég kitárulkozó magamtól, viszont ha alkalom adódik, akkor elég könnyen jön belőlem....Könnyű betyárt táncba vinni, hátha még vki érti is a módját.
Tiboru meg volt olyan kedves, hogy alkalmat is adott a "kitárulkozásra", mesélésre Obsitosnak.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.03.18. 09:57:35

@Gloria Mundi: milícia létezett.
Pont a múlt héten révedeztem vissza, mikor 10 éve még géppityus, övig fosott gatyás kiskatonák álltak minden sarkon Régenben meg Vásárhelyen.
Most a laktanya olyan kihalt volt, mint mellette az ortodox temető.
Ja, és ezúton közlöm: vannak rendes emberek - meglett a telefonom :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.19. 11:42:02

@Gloria Mundi:

Románul mindkét szót használják a katonára: "militar" is és "soldat" is van; ez utóbbi szó még a "közlegény" (mint rendfokozat) megfelelője is az általános értelmén túl.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.19. 11:46:05

@Gloria Mundi:

És ne feledkezzünk meg az Ignoto Militi feliratról pl. a római Ismeretlek Katona emlékmű talapzatán.

csurtus.blog.hu/2007/11/14/roma_vittoriano_1_0

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.19. 13:01:42

@tiboru: Na, ez a poszt is nagyon jópofa, kösz, h belinkelted. :) És, h a németek a legjobbak a világon - sokmindenben, hát, ez már a múlté, asszem ...

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.27. 13:05:43

Hát neked nem sok fogalmad lehet a jezsuitákról, ha annak tippeled. :-D
(Néha olvasgasd a jezsuk blogját, ha akarod látni, hogyan gondolkodnak. A kommentelőik közt persze vannak MC-félék.)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.27. 18:00:27

@Felicitasz: Hát, ebből a leírásból te már le is vetted, h milyen MC? Pedig nem is láttad, miket írt :) Épp tegnap pillantottam bele abba a blogba, láttam, h megy a számháborúzás pedof.-ügyben, ez pl csalódás volt. Szóval csűrés-csavarásból eddig 5-ös. (Úgy egyébként eddig bírtam őket ...)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.27. 19:35:05

@Gloria Mundi: @klasztika: Nincs "bővebben". Bizonyos felhasználók széles körben ismertek a keresztény fórumokon, majd Letícia kartársnő is kitapasztalja, kik azok, akik szerzetesközelinek tettetik magukat és/vagy reformkori magyar szerzők stílusában udvarolnak, de csak amíg azt hiszik, hogy egyetértesz velük. Ennek a blognak a szerzője egészen biztosan nem szerzetes, legfeljebb egy nagyon rövid ideig az volt, vagy egy barátnője az, vagy legvalószínűbben egy szerzetesrend lányiskolájába járt - ez utóbbi mellett szól az is, ahogyan a férfiakról gondolkodik, illetve bizonyos típusú férfiak színjátszásának felül.
Elég sok szerzetest ismerek, mindannyian klasszisokkal érettebbek, mint az itteni szerzőnk.
Egy linkről kerültem ide, néhány posztot olvastam el, nagyon-nagyon megdöbbentem, hogy vannak olvasók, akik ezt beveszik (bár ahogy a kommentekből látom, nem mindenki).
A jezsuita rend (is) messze áll a földi tökéletességtől, és a blog néha csalódást okoz, de mindenképp mellette szól, hogy azt tényleg szerzetesek írják.

klasztika 2010.03.27. 19:38:35

@Felicitasz: óh, de kis naiv vagyok, hogy mindent beveszek...:D szerintem csak helyén kell kezelni mindent. ennyi.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.27. 19:41:44

@Felicitasz: Apácákat is olyan mennyiségben ismersz, mint szerzeteseket? És mi az, h érettebbek? Az, h te milyeneket ismersz, megint nem mond semmit arról, h milyenek vannak összesen. Pl. kijelenthetem, h egy férjes asszony nem lehet olyan éretlen, mint xy, mert én sok férjes asszonyt ismerek, és egyik sem olyan éretlen, mint xy. Nyilván csak mímeli, h férjes asszony :) Bizonyos ffiak udvarlásának pedig épp egy ffi-nő kapcsolatokban elég tapasztalatlan lány/nő ül fel ... Vagy nem? Úgy különben mi az, h felül??? A profra gondolsz, nyilván. Ígért vmit a prof Letinek?

zellerlevél 2010.03.27. 20:25:33

@Felicitasz:

Még egy nagy különbség van: a jezsuiták csak a saját gyengeségeikről beszélnek, ha beszélnek, és nem másokéról.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.27. 21:02:56

@Gloria Mundi: Az apácák is szerzetesek. (Vagyis, vannak férfi szerzetesek, meg szerzetesnők, vagy nővérek, ez utóbbiakat szokták apácának is hívni, de nem minden női rend kedveli vagy használja ezt a kifejezést). Tehát a válaszom nyilván igen; ezen a blogon egy sor dolog miatt kilóg a lóláb.
@klasztika: Ha helyén kezeled, semmi gond :-)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.03.27. 21:02:57

@Felicitasz: játsszuk azt, hogy játszunk. Gyarló módon olyannal, ami másnak lehet, hogy szent. Bocsánatos? Talán.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.03.27. 21:05:38

@21 hónap: Pont egyszerre írtunk, vagyis fenntartom, hogy "ha helyén kezeled, semmi gond".

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.03.27. 21:16:20

@Felicitasz: hm. És ki határozza meg, hogy hol van a helye(m)?

Csuri / Bariildi 2010.03.29. 23:33:10

@Felicitasz: Köszönöm, hogy felnyitottad a szemem, tényleg, nagyon hálás vagyok.
Ezután már csak a valódi jezsuiták legvalódibb blogját fogom olvasni, hogy megtudjam vajh több vagy éppen kevesebb pedofil van-e a papok között, mint az egyszerű (sokkal éretlenebb...) pórnép soraiban.
Mától már csak a valóságot akarom, az igazit. És köpködve elutasítom ezt a kis álapáca Letit, aki oly felháborító dolgokat vág az olvasók szemébe, hogy csókolózott a vén kéjenc proffal, és nem bánta meg!
Felháborító!!!
Felicitasz, miért nem hagyod, hogy mindenki találja meg a saját maga számára a felicitászt???
Köszönjük az aggodalmat, mi becsapott olvasók, de valahogy megbírkózunk a dologgal, oké?
süti beállítások módosítása