26. Rekollekció

 2010.03.15. 08:00

Még egy nap a rekollekcióból. Szigorú böjtre fogtam magam. Azt gondoltam, ettől tisztábban fogok látni mindent. Megregulázom a testem. Néha szinte dühös vagyok rá. Pedig nem ő áll az utamba. Nem a testem gyenge csupán. Nem oszthatom részekre magam.

Az elején nehezen telik az idő. Mardos az éhség, pedig még nem is vagyok éhes. Inkább a tudat mardos, hogy mennyi van még hátra. Aztán kezdek belesüppedni. Átadom magam a hatalmának. És figyelni kezdek. Végre arra, amire kéne.

A rekollekciónak szigorú rendje van. A szokásos imádságokon túl előadásokat is hallgatunk. Külsős atyák jönnek. Van, aki érdekesen beszél, van, aki unalmasan. Ha érdekesen, szinte sajnálom, hogy befejezi. Kérdéseket nem szoktunk feltenni. De lehet gyónásra jelentkezni a legszimpatikusabb atyához. Persze, ha mindenkinek ugyanaz szimpatikus, senkire nem lesz idő. Hogy is mondják ezt? Nincs minőségi idő.

Aztán ott az egyéni elmélkedés. Ilyenkor gyakran írok. Megkönnyíti a gondolkodást, ha írni kezdek. Nem tudom, hányadik rekollekciós füzetem ez. Eleinte furcsa, hogy ismét kézzel írok, hozzászoktam a billentyűkhöz. Egykor nagyon szerettem a szivatós töltőtollat. Azzal élvezet volt írni. A golyóstoll bármekkora találmány, személytelen. Van bennem némi nosztalgia a töltőtoll iránt.

Jólesik a csend. Szinte elringat. Akár el is tudnék aludni. De nem szabad aludnom. Döntenem kellene.

Az elmélkedés egyik módja, hogy egy bibliai helyzetbe képzeljük magunkat. A szerzetesi hivatás egyik alapjelenete Márta és Mária kettőse. Jézus a vendég. Látom magam előtt, ahogy ücsörög a konyhában. Márta kapkod, a legjobbat akarja nyújtani az imádott férfinak. Már megint bejelentés nélkül jött. Miért nem tudja megüzenni, hogy erre jár majd? Akkor Márta mindent időben előkészíthetne. Elmehetne a piacra. Vehetne abból az olívaolajból, amit a Mester annyira szeret. De Jézus túlságosan bohém. És nem is nagyon érdekli az evés. Néha úgy tűnik, csak azért eszik, hogy a többiek lássák.

Mária nem segít. Mária álmodozik. Ott ül a Mester lábánál, és nézi-nézi, a szerelmes nő homályos tekintetével. Issza magába a szavait. Olyan ritka, hogy ennyire közel lehet hozzá. Nem pazarolhatja az időt konyhai munkára. Jézus szívéhez nem a gyomrán át vezet az út. De senki sem tudja igazán, hogyan lehet elnyerni a szeretetét. Hiába olyan gyengéd. Mindig távolságtartó marad. Mindig magányos. Mária szenved ettől. Szeretné egészen magához szorítani. Szeretné, ha az övé lehetne. Kettesben akar lenni vele. Nem bánná, ha csak feküdnének csöndben, mozdulatlanul. Jó lenne az is.

A nővérek versengenek Jézusért. Néma, makacs, kegyetlen versengéssel. Tudják, hogy a Mester nem tűrné a nyílt konfliktust. Tán nincs is tisztában vele, hogy szeretik. Nem, nem úgy, ahogy ő beszél a szeretetről. Nem a mindenkinek járó, felebaráti szeretettel. Szótlan, forró, asszonyi szerelemmel szeretik. Viszonzatlanul. A kisajátítás, a birtoklás leghalványabb reménye nélkül. Miközben mosolyognak és szolgálnak. Ki így, ki úgy.

Sosem kételkedtem abban, hogy Mária szerepe áll hozzám közelebb. Nem vagyok sürgő-forgó háziasszony. Nem szeretek főzni. Ha Jézus betérne hozzám, nem kínálnám meg még egy kávéval sem. Sajnálnám rá az időt. A minőségi időt. Becsuknám a szemem és hallgatnám, amit mond. Vagy hallgatnám, hogy nem mond semmit. A csendjét. És kínozna, hogy nem az enyém. Sosem lehet az enyém. Mindig osztozni kell rajta. Hát nem ezt hívják poligámiának?
 

Nagy László: Márta és Mária   

Márta szorgalmas
nap-tépő ordas,
Mária lehajló,
homloka holdas

Márta ha zsákol,
mázsákkal táncol,
Mária felizgul
nádsusogástól.

Márta szelíden
simítja ingem,
Mária ököllel
üti a szívem.

Címkék: jézus mária írás elmélkedés nagy lászló böjt gyengeség márta rekollekció

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr591668078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csuri / Bariildi 2010.03.15. 16:05:04

Leti, ezt annnnnyira szépen írtad meg, hogy egészen meghatódtam. Csak az az érdekes, hogy a Jézus iránti rajongást én, a profán, csak nagyon is földi, evilági, hús-vér szerelemként tudom megérteni. Jézus itt elég érdekes fazonként jelenik meg: hagyja, hadd imádja a két nő, egyik így, másik úgy, de igazából egyikkel sem törődik. Kedves, meg bohém, de megközelíthetetlen.
Azt mondod ez az igazi poligámia???
Hm. Sztem egy igazi poligám szereti a háremet, annak minden tagját külön-külön is, csak egyiknek sincs kizárólagossága nála, attól poligám. Sokféleségre vágyik, ezért kell több partner neki. Nem inkább a prof az, aki a poligámia prototípusa...? Bár ez még nem egyértelműen derült ki róla.
Na, majd ezután....

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.15. 17:26:59

@Csuri / Bariildi: Sztem Leti is nagyon evilági szerelemként fogja itt fel, és biztos megkapja majd a beosztását érte :) Mert mindennek van hivatalos értelmezése. Jézussal kapcsolatban meg minden nemhivatalos, szerelmi-szexuális értelmezést eretnekségként szoktak megbélyegezni.
Lehet, h a profra gondolt, miközben Jézusról írt?
De ha azon elmélkedik, h ő, mint apáca, hány más apácával osztozik Jézus vőlegény-mivoltán, akkor igenis beszélhet poligámiáról. :) A levezetés logikus, csak szokatlan. És persze kérdés, h Jézus mégis mennyire érdektelen? Mert a hivatalos változat szerint ő minden menyasszonyát egyformán szereti ...

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.03.16. 09:38:52

hmmm, én másik részhez szólnék hozzá :)
- akkor az antipatikus atyánál kell gyónni... (egyházi)gimiben talán már másodikban kezdtek jönni a hírek, hogy az amúgy borzasztó atyánál, aki a párhuzamos osztályt vitte, egész felemelő érzés gyónni, mert nagyon odateszi magát, és figyelmes, nem úgy, mint amilyen kenetteljes amúgy volt...
hiányoznak a régi lelkigyakorlatok. később a templomi ifjúsági közösséggel jártam többnapos lelkigyakorlatokra, buli volt, de másképp. ha röviden kellene a hivatalos programokon kívüli részt értékelnem, akkor a 'barátságot megalapozó mély lelki beszélgetések' - jutna az eszembe.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.03.16. 09:58:36

ja, és ne utáljatok nagyon, hogy egy ilyen spamközeli dolgot rakok ide, de többszörösen is on:

Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy Isten nem tud téged használni,akkor emlékezz erre:

Noé részeges volt

Ábrahám túl öreg volt

Izsák egy álmodozó volt

Jákob hazudozott

Lea csúnya volt

Józsefet rászedték

Mózes beszédhibás volt

Gedeon félős volt

Sámsonnak hosszú haja volt és futott a nők után

Ráháb prostituált volt

Jeremiás és Timóteus túl fiatalok voltak

Dávidnak viszonya volt és ráadásul gyilkos is volt

Éliás öngyilkos hajlamú volt

Izajás pucéran prédikált

Jónás menekült Isten elől

Noémi özvegy volt

Jób csődbe jutott

Keresztelő János bogarakat evett

Péter megtagadta Krisztust

Az apostolok elaludtak ima közben

Márta mindenen aggodalmaskodott

A szamáriai asszony elvált, nem is egyszer

Zakeus túl alacsony volt

Pál túl aggályoskodó volt

Timóteusnak daganata volt

ÉS Lázár halott volt!

Szóval nincs több kifogás! Isten ki tudja használni a benned rejlő lehetőségeket.
Egyébként pedig nem te vagy az üzenet, hanem te csak a hírnök vagy

hehe :D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 10:03:13

@Gildor Inglorion: Te még mindig jársz lelkigyakorlatokra, vagy ez már a múlté?
A felsorolásodhoz: szép kis társaság, bizonyám. És még ennél rosszabbakat is lehetne írni :) Igaz is, ha már Sámson, olvassátok el tiboru zseniális Delila-posztját! :)
lemil.blog.hu/2010/03/08/delila_az_elso_kemno

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 10:11:17

@Gildor Inglorion: Pál pusztán aggályoskodó volt? Áááááááááá. Pál egy fanatikus volt, annak minden pozitívumával és negatívumával. De az is lehet, h a rómaiak fedett ügynöke. Ez a változat tetszik nekem a legjobban. Képzeljétek el, az egész kereszténységet úgy kiforgatta magából, h rá se lehetett többé ismerni. A világ legsikeresebb titkosszolgálati akciója! A globalizáció pl egyértelműen neki köszönhető, ő mert nagyot álmodni.

Old Man 2010.03.16. 10:51:51

"...kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön..."

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.03.16. 11:02:55

@Gloria Mundi: én már elolvastam, és jót mosolyogtam rajta :D
ha jól vettem ki, akkor te is egyházi suliba jártál, csak nem vegyesgimibe...
nos, nekem az egyházi suli hatalmas élmény volt, az az életszerető szemléletmód még akkor is átjött, ha a tanárok némelyike nagyon gáz volt.

manapság már nem járok lelkigyakorlatra, mert régebben a lovas formagyakorlatozás, most pedig a kutyás hadgyakorlatozás viszi el minden időmet (komondorom van, egyéves ifjú titán, már előre félek, mennyire nem fog békén hagyni, ha a két hét külföldi útról hazatérek. csak 3 napot voltam beteg, első napon még ugatni sem ugatott, csak befele figyelt, miért nem megyek ki hozzá)

bocs az offért, hogy on is legyen - ha valaki kutyás/lovas lelkigyakorlatot tud, szóljon! :)

márhogy izé, nem nekik, hanem, hogy azok is lehetnek... bár sokak szerint nekik is van lelkük.

és pálra válasz:
ja, pál kemény figura volt...

Old Man 2010.03.16. 11:18:29

@Gildor Inglorion:
"Számomra nincs nyilvánvalóbb igazság annál, hogy az állatok ugyanúgy rendelkeznek a gondolkodás képességével és értelemmel, mint az emberek."
David Hume

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 11:21:25

@Gildor Inglorion: Ja, egyh. suli, csak nem vegyes. Nekem annyira nem vált be.
Lehet, ha vegyes, jobban beválik. De az nagyon más lett volna. Asszem, akkor nem is vettem komoly egyh. sulinak a koedukáltat :)
Kutyás lelkigyak., ez jó ötlet, de az a baj, h az egyház nem szereti eléggé az állatokat.

vén betyár 2010.03.16. 11:32:41

Többször elolvastam.Ismeretlen, idegen világot tár elém a kedves nővér.Nagyon szépen, érzékletesen festi le a lelki megújulás gyakorlatát, rendjét.Néha lazít egy kicsit /elmélkedik a különféle írószerszámok lelkiségéről /, azután újra nagyon komoly.
Tartalmilag nem tudok hozzászólni, de egyre összeszedettebb, mélyebb, egyre "irodalmibb", /de ki vagyok én, hogy megítéljem?/, nekem legalábbis egyre-egyre még jobban tetszik.
Természetesen fiatalemberként én is éltem át lelki válságot /előfordul azzal aki a lét alapkérdéseire keresi a választ/, később inkább a lét gyakorlati kérdéseire adandó válaszok okoztak /lelki/válságot.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.03.16. 11:57:42

@Old Man: igen... én azon nevetek legjobban az ebemen, hogy mennyire lopós... azt gondolnád, hogy egy komondor elveszi erővel, amit akar, nem sunnyog... ámde az én kutyám olyan művészien, és öncéluan lop, hogy ahhoz tuti kell valami háttérgondolkodás.

sztem a ferencesek pedig pont állatbarátok! :) a kevésbé állatbarát testvéreknek folyamatos méreg is a sok befogadott kutya-macska :) szóval, ha állatos lelkigyakorlatot akar valaki tart(at)ni, akkor a pasaréti rendházzal kell egyezkednie :)

fú, kezdek nagyon offolni :(
bocs.

lelkigyakorlatról a húsvéti esztergomi fer.gim. lelkigyakorlata, vagy a pilis egy eldugott rendházában tartott, az egyházközség által szervezett, na és persze a gimimben, szentendrén tartott lelkigyakorlatok ugranak be... persze gimiben pár pedálgépet leszámítva, kamaszként végigbűnöztük a lelkigyakorlatot, de a hajnali miséknek, a jó gondolatoknak így is átjött a hangulata.

ha glóri arról a bizonyos lánysuliról beszél... nem tudom... ott valamit rosszul tehetnek az apácák... a suli végére a lányok ott vagy bigottak lesznek, vagy eltávolodnak az egyháztól... fura. pedig sok ismerősöm volt onnan, nem néhány estről beszélek... :(

vén betyár 2010.03.16. 12:17:59

@Gildor Inglorion: Lelkigyakorlathoz nemigen, igen nem tudok hozzászólni, de az én pulim nem lopós, azt szereti, ha odaadják neki.
De HAZUDÓS!Jó nagyokat szundikál, de ha észreveszi, hogy látom, azonnal felugrik és mint az őrült rohan házat őrizni...

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.03.16. 13:02:36

@vén betyár: na, az enyém nem hazudós, és nagyon bátor és intelligens is, de akkor sem tudok mást mondani rá, minthogy lopós... pl. ha fát vágok, már látom, hogy a bozontja közül lefele akar nézni, hogy melyik hasábot lopja el.

amúgy szerintem az a jó lelkigyakorlat, ami jól lestrapál. amin eltengleng az ember, az kutyafüle. egy jónál jönnek egymásután az előadások, az ember alig bírja követni... dühös, hogy minek hajtják, dühös magára, hogy nem bírja az iramot...

aztán átáll az agya.

egy vidéki lelkigyakorlat után tiszta brutál beutazni budapestre is - az infoszmog szédülést is okozhat.

szerintem legkésőbb ilyenkor jön rá az ember, hogy volt értelme a lelkigyakorlatnak.

amúgy a legprofibbak a témában természetesen a jezsuiták :) tiboru kedvencei lennének, hisz egy katona alakította, katonás szemlélettel. amióta a templomosok már nem katonai alakulat, azt hiszem, a jezsuiták a katolikus egyház elitszervezete :)

kedvencem, a sokat bírált könyv a témában:

Jezsuiták és szabadkőművesek
www.parbeszed.com/main.php?folderID=859&articleID=7570&ctag=articlelist&iid=1

nagyon tetszenek az író személyes élményei a lelkigyakorlatairól, természetesen én ilyen hardcore lelkigyakorlaton nem vettem részt :)

vén betyár 2010.03.16. 13:20:03

@Gildor Inglorion: Nagyon érdekes volt a cikk, nagyon tetszett, rengeteget adott, köszönet érte!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 14:08:02

@Gildor Inglorion: Glóri, na, így még nem becéztek :) Arról a bizonyos lánysuliról, vagy egy másikról, de a lényeg, h nem igazán pozitív a mérleg így, hosszú évek távlatából sem.
Igaz, a ferencesek állatbarátok, de az Egyh. egészére ez kevésbé mondható el. Inkább folyton azt hangoztatják, h az állatoknak nincs lelkük.
Az én nagyobbik kutyám is lop. Pofátlanul. Valamint szimulálja a betegséget, ha úgy gondolja, h nem kéne elutaznom. Portugál vadászkutya, egyébként. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 14:15:19

@Gildor Inglorion: Ja, a jezsuitákról. Nekem is ők a kedvenceim. Lelkigyakon is voltam jezsuita közreműködéssel. Azért vágott mellbe ez a németo.-i pedofil-botrány, ami pont egy jezsuita iskolában tört ki.
@vén betyár: A puli is egy külön kategória lehet :)

vén betyár 2010.03.16. 14:30:39

@Gloria Mundi: Igazi egyéniség!A podengók kicsik vagy közepesek?
A Glóri meg nagyon aranyos!:)
Na, ez csupa off volt, bocsi mindenkitől!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 14:35:50

@vén betyár: Inkább kistermetűek. Látom, lenyomoztál alaposan :P

vén betyár 2010.03.16. 15:12:35

@Gloria Mundi: Igaz, minden benne van a kommentekben.Csak természetes emberi érdeklődés.Tiboru is megmondta":...nekünk itt nincsenek titkaink egymás között."

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 15:20:20

@vén betyár: Na, még csak az kéne, h semmi titkunk ne legyen :P

vén betyár 2010.03.16. 15:30:33

@Gloria Mundi: Persze, Tiboru sem úgy gondolta.De a posztokból, hozzászólásokból nagyon érdekes és árnyalt "profilképet" kapunk, tudva azt is, hogy azért más a valós ember.Természetes az érdeklődés, ha már annyi időt töltünk együtt.Vki más már megkísérelte Tiboru profilképét lefesteni.Az "alany" 95 %-ban adta meg a találati arányt válaszában.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 15:32:00

@vén betyár: Ez hol volt? Mm tiboru profiljának megfestése?

vén betyár 2010.03.16. 15:38:29

@Gloria Mundi: Pontosan nem emlékszem és lusta vagyok, mint egyesek a sporthoz, rengeteget kellene visszalapozni a kommentek között, azt sem tudom, hogy Konteós volt vagy Lemiles, de kb azt írta: " alapból jó szövegű volt rendőrtiszt, aki..." Tiboru biztosan nagyokat csuklik, de ő biztosan emlékszik, hiszen válaszolt is rá.

vén betyár 2010.03.16. 15:47:14

@vén betyár: Ha már átmentünk ennyire személyesbe, még annyit tennék hozzá, hogy az említett profilt még jó néhány vonással tudtam volna gazdagítani, mondjuk 98 %-ra, köztük személyes adatokkal is, Pl. születés nap, hónap /az évet csak jól megsaccoltam/, de könnyű nekem, mert mindent elolvastam tőlük.Ami ezen túl van, az tényleg nagyon személyes.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 16:15:13

@vén betyár: Mindent elolvastál tőlük? Többesben?
Tudatában vagyok, h nagyon sok infót közzéteszünk. Hát, ez nem feltétlen olyan jó dolog, de reméljük, h nem olyan infók, amelyek miatt ártani lehet nekünk.

vén betyár 2010.03.16. 16:53:48

@Gloria Mundi: Főállású, hivatásos nyujdíjasként, akinek sok /habár időben mégis korlátozott/ szabadideje van, rámszakadt a net, minden áldásával és átkával együtt.Érdeklődő, nyitott emberként megragadtam a lehetőséget és amit lehetett /nem én kezdtem!/ MINDENT elolvastam.Ami érdekel az igazán érdekel.Mit tudtam meg?Semmi olyat amit eltitkoltak.Tudom, csak a pl. kedvéért, hogy kinek a születésnapjáról neveztek el hidat és ki kapott egy bizonyos meghívót, ahol a vezetéknevet kitakarta, de a szülinapját nem.
Lehet, hogy nem feltétlenül jó dolog, de biztosan nem olyan infók, amivel ártani lehetne.Nekem meg azután végképp eszembe nem jutna ártani azoknak, akiket kedvelek.
Kevés ideje net-ezek, de kialakítottam magamnak egy ezzel kapcsolatos etikai kódexet, hozzáállást, amit lehet, hogy nem mindig sikerül maradéktalanul betartani, de ártani azután végképp nem! ha már segíteni nem tudok.
Tolakodni sem akarok és ha mégis megtörténne, vagy túl személyes lennék, vagy bármi helytelent észlelsz, tudod, hogy vagyunk annyira jóban, hogy bármikor kimoderálhatsz, sőt kérlek is erre, minden sértődés nélkül veszem, túl azon, hogy jogod is van hozzá, most már természetesen baráti felhatalmazásom is.:P
Na ez jó hosszú lett hirtelen felindulásomban.
Bocs!:P Ha nekem is szabad incselkedni?

vén betyár 2010.03.16. 16:59:07

Vagy lehet, hogy másra nem tartozik!Vagy a poszthoz!
Mint pl. ez is most itt.
Kérjük is a T. Admint!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.16. 17:02:42

@vén betyár: Nem attól félek, h te akarnál ártani, de bárki láthatja, amiket beszélgetünk.
Tehát elvileg helytelenül is felhasználhatja ... De nincs bennem nagy félelemérzet. Tudod, az Inter-rail-ezésben megedződtem az internetezésre :)

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.03.16. 18:35:14

Nem baj, ha valami nem tartozik a poszthoz, csak beszélgessetek nyugodtan.

vén betyár 2010.03.17. 07:16:24

@Letícia nővér: Köszönöm, kedves nővér!
A poszt végén a szép vers felismertette velem, hogy ha korábban nem is folytattam formális lelkigyakorlatot /hisz nem is ismertem az eljárást/, azért mégis: egy - egy kedves költöm, kedves versem olvasásakor.
süti beállítások módosítása