34. Csönd van

 2010.04.02. 08:00

A gyerekek hazamentek. Csoszogás, köhögés. Úgy nézem, Emerencia nincs jól. Mindig valami félmosoly bújkál egyébként az arcán. Inkább a szemében, mint a száján. Most nem. Ha nincs ott az a mosoly, észreveszem a ráncait. Mintha kezdenének szétesni a vonásai. A hangja azonban a régi. Ez egy kicsit megnyugtat. De látom, hogy szenved. Ha igazán hinnék a szenvedés felajánlásában, örülnöm kellene. Hogy szenvedhet. És, hogy képes felajánlani. Annak is örülnöm kellene, hogy én gyötrődhetek. De még Jézus se tudott örülni a keserű pohárnak.

Ma mind gyötrődünk. Ki ezért, ki azért. Nekem is megvan a magam oka. Fáradt vagyok, alig aludtam. Gyóntam ugyan, de ez semmit nem javított rajtam. A kedvetlenség, levertség változatlan. Ima közben elkalandoznak a gondolataim. Máshová vágyom. Ki, a szabadba. Az Alpokba. Vagy a Madrid környéki hegyekbe. Néha azt hiszem, földrajzi meghatározottságunk alapvetően befolyásolja az állapotunkat. Vagy a génjeink?

A csönd beburkol. De most nem emel fel. Lenyom. Emerencia arca megrándul. Szomorúak vagyunk idebent. Csak Ördög nem akarja elfogadni, hogy ennek így kell lennie. Töretlen hittel csóválja a farkát, és várja, hogy elvigyem sétálni. Vagy ő vigyen el engem.

Áldott húsvétot.

Címkék: szenvedés emerencia

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr711669859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Old Man 2010.04.02. 08:08:42

Áldott húsvétot!

vén betyár 2010.04.02. 12:39:11

Tessék sokat sétálni és beszélgetni Ördöggel, ő legalább megérti.
Gondolat ébresztő, gondűző húsvétot mindenkinek!

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.04.02. 21:13:34

"Ha igazán hinnék a szenvedés felajánlásában, örülnöm kellene. Hogy szenvedhet."
Az irgalom és szeretet egyházával ez hogy egyeztethető össze?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.04.02. 21:45:37

A katolicizmus szenvedéskultusza ... Nem feltétlen arról van szó, h örüljünk a mások szenvedésének, hanem arról, h örüljünk, ha a másik úgy tud szenvedni, h az értéket teremt, h ő értelmet talál benne. Idézet a katolikus lexikonból:
"Ugyanakkor az ártatlan-igaz ember szenvedése az Istenbe vetett bizalom és szeretet próbája. E próbatétben jelen van maga az Isten, aki együttszenved az igaz emberrel, amennyiben Jézus szenvedéstörténetében Isten szenvedése nyilvánult meg: az Atya ott van a Fiával a szeretetben egészen Lelkének kiüresítéséig a keresztfán, hogy minden embert örök közösségébe vonjon. Krisztus Istennek irgalmasszívű, együttszenvedő és „sokakért meghaló” szolgája. Szenvedése szolidáris, megváltó, isteni szenvedés."
süti beállítások módosítása