203. Első nap

 2011.03.23. 08:00

Nem tudtam mikor elmondani neki. Vagy nem akartam. De felhívott a gimnázium igazgatója, hogy másnap már menjek is. Az első óra mindjárt az érettségizőknél. Reggel nyolckor. Semmi anyagom nem volt hozzá. És Ricsi miatt nem is nagyon tudtam készülni. Valami szöveget kerestem, hogy legyen mivel nyitni. Ismerkedési óra. Akárhogy is sül el, most már muszáj belevágni.

Ricsi nem értette, miért kelek fel hatkor. Mondtam, hogy dolgozni megyek. Dolgozni? Hová? Magánórám van ilyen korán? Akár lehetne is. Csak annyit válaszoltam, hogy tanítok. Nem volt kedvem ott és akkor megvitatni az egészet. Megvonta a vállát, és visszaaludt. Vagy legalább is visszafeküdt. Azzal, hogy neki csak később kell bemennie.

Az öltözködésen nem kellett gondolkodnom. Előre előkészítettem a ruhákat. Nem túl konzervatív, nem is kihívó. Elegáns, csinos. Tudom, hogy mind a húsz fiú árgus szemekkel fog nézegetni. Először kényelmetlen lesz. De majd megismerem őket. És akkor ők is másra fognak figyelni. Nem a szoknyám hosszára. Vagy a blúzomra.

Félénken nyitok be a tanáriba. Fél nyolc, odabent csak néhány ember lézeng. Majdnem mindenki reverendában. Nő egy sincs. Felnéznek, mikor köszönök. In aeternum, amen. Colos sehol. Próbálom feltérképezni a helyzetet. A 12/B-ben lesz órám. Talán jobb, ha megkeresem a naplót. Megnézem a terembeosztást. Senki nem jön oda hozzám, mintha láthatatlan lennék. Minden asztal valakié. Azt se tudom, hová ülhetnék. Hirtelen úgy tűnik, túl korán jöttem.

A napló nincs a fakkjában. Hát persze, biztos a másik tanár vitte el. Párhuzamosan latint tart valaki. Akkor majd utólag beírok a naplóba. Terembeosztás. Keresem a falon. Igen, itt van. Megpróbálom megjegyezni. De ahogy elfordulok, azonnal elfelejtem. Fel kell írnom. Harmadik emelet 36-os terem. Ha most elindulok, túl hamar ott leszek. Azt sem tudom, kell-e kulcs. Vagy a termek nyitva vannak. Vajon ez osztályterem, vagy csak bizonyos órák alkalmával használják? Legjobb lesz, ha mégis megkérdezem. De kitől?

Végignézek a tanárokon. Különös, hogy senki sem néz rám nyíltan. Biztos figyelnek, de nem kérdeznek semmit. Segítőkészségnek nyoma sincs. Talán tartanak valamitől? Kellemetlen nekik, hogy nő vagyok? Ellenzik a felvételemet? Mikor elindulok az egyik civil ruhás felé, nyílik az ajtó. Colos az. Bármilyen furcsa, ettől megkönnyebbülök egy kicsit.

Azonnal odajön hozzám. Bemutat a többieknek. Úgy általánosságban, elmondja a neveket, persze képtelen vagyok őket megjegyezni. Vállalja, hogy elkísér a teremig. És az osztálynak is bemutat. Nem, kulcs nem szükséges. A napló valóban a másik tanárnál van. keríteni kellene egy névsort. Írassam fel a fiúkkal egy papírra a nevüket. Majd utána megoldjuk. Mikor odaérünk a teremhez, még nincs ott senki. A folyosónak az a része kihalt. Ácsorgunk a bejárat előtt.

- Lili jól van? - kérdezi Colos hirtelen. - Láttad mostanában?
- Tán két hete. Jól van.
- Szeretném én is látni.
- Nem, ez nem lenne jó ötlet.
- De hát a lányom. Akárhogyan is, nagyon szeretném látni. Nem tudod elképzelni, milyen ez.
- Kérlek. Ne most.
- Igazad van, ez most nem alkalmas pillanat. Sajnálom. De mikor? Mikor beszélhetnénk róla? 

Felsóhajtok. Végre szállingózni kezdenek a diákok.

Címkék: tanítás izgalom tanári

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr972762775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.03.23. 15:46:52

Hát remélem, hogy ezzel azért számolt LP, amikor igent mondott erre az állásra.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.03.23. 16:38:55

@α Ursae Minoris: Pontosan mivel? Colos követelőzésével vagy a többiek közönyével?

iovianus 2011.03.23. 16:53:46

"Felnéznek, mikor köszönök. In aeternum, amen."

Mit köszönt nekik? Laudetur? Nem furcsa ez egy laikustól?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.03.23. 17:17:21

@iovianus: Miért lenne furcsa, ott így szokás köszönni. Mindenki így köszön, a diákok is. Sztem LP-ben ez úgy benne van, hogy nem is jutna eszébe másképp köszönni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.03.23. 17:47:28

@Gloria Mundi: Colos "követelözésére" gondoltam, azaz arra, hogy igykeszik kihasználni a helyzetet.

Remélem, még LP sem annyira naív, hogy azt hitte volna, Colos pusztán önzetlen okokból segített neki állást találni.

Ha mégis ennyire naív, akkor viszont valóban jobban teszi, ha a jövöben minden döntése elött kikéri Ricsi véleményét.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.03.23. 18:03:21

@α Ursae Minoris: Sztem sejtette, persze. Hogy miért ment bele mégis? Hm ...

iovianus 2011.03.23. 19:30:44

@Gloria Mundi: azért furcsa, mert elvileg nem tudják, hogy LP kicsoda (volt), és egy natúr némettanárnőtől aligha elvárható, hogy Laudeturt köszönjön.

Colostól meg nem tudom, miért fél. Egy fél órában igazán meghallgathatná, nem tesz semmit. Aztán ha jónak látja, pl elvihetne Angélának egyetlen levelet. Onnantól pedig kettejükre bízza. Én hasonlót tennék.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.03.23. 19:35:15

@iovianus: De hát az köszön, aki belép valahová. LP köszönt így. Egyébként, ha valaki már járt katkó egyh. iskolában, ezt tudja, szerintem ...

Előbb-utóbb meg fogja hallgatni biztos, ahogy már eddig is megtette. De Colos nem írt semmilyen levelet, amit elvihetne ... Mintha azt szeretné, h LP szervezze meg, hadd láthassa a gyereket Angéla tudta nélkül. De lehet, h nincs ilyen konkrét terve, csak látni szeretné, maga se tudja, hogyan.

iovianus 2011.03.23. 22:12:56

@Gloria Mundi: lehet hogy LP-nek kell felvezetni egy ilyen megoldást, és segíteni neki. Nem látom az okát, miért ne segíthetne. Mi baja volna belőle? Túlmisztifikálta ezt a colos-dolgot.

hungaryhonvéd 2011.03.24. 18:44:55

@Gloria Mundi:

katkó=katonai kollégium
Legalábbis felénk ez járja, de értettem.

Valóban, LP nem laikus, illetve nem egészen, ellenben illemtudó.

hungaryhonvéd 2011.03.24. 18:49:03

@hungaryhonvéd:

- ellenben / + és illemtudó

Naiva, de majd csak belerázódik. Nem lehet vele mindig, mindenkor egy mentor...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.03.24. 22:17:52

@iovianus:

Miért? Ha én elmegyek egy zsidó rendezvényre, salommal köszönök, noha a bennem kavargó, echte bánságihoz illő mintegy öt vérvonal közül pont ez az egy totál hiányzik.

Az 1/8-ad szlovákot vagy az ugyanennyire tehető szerbet pedig szívesen elcserélném egy zsidó dédanyára, legalább lenne üzleti érzékem :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.03.25. 14:06:53

@iovianus: Lehet, h túlmisztifikálta, most azonban már másképp áll hozzá. Azért nem könnyű hirtelen kollégának látni, ugyanakkor ebben a helyzetben gyakorlatilag rá van szorulva, mert nem ismer senki mást.

@hungaryhonvéd: Ennyire naivának hat?

hungaryhonvéd 2011.03.25. 21:17:47

@Gloria Mundi:

Talán... Annak tűnik.
Bár inkább csak vívódik, mint bárki más az új, számára ismeretlen helyzetekben.
süti beállítások módosítása