Nagyböjt van. Ideje magamba szállnom, valóban. Eleresztenem a haragot, bármilyen kellemesen melenget is olykor. És ideje átgondolnom a szerzetesi fogadalmamat.

Szegénység, tisztaság, engedelmesség. A legkönnyebb, legalábbis számomra, a szegénység. Ugyanis csak magánszemélyként kell szegénynek maradni. A rend lehet kőgazdag. Mint most Agapé jóvoltából a mi tartományunk. Tényleg mindenből a legjobbat tudjuk nyújtani a testvéreknek, az alkalmazottaknak, a diákoknak. Persze, ami az anyagiakat illeti. A német provincia alaposan kistafírozott bennünket. Ebben a folyamatban én is részt vettem, Agapé nem is tud németül, szóval sokat tolmácsoltam neki akkoriban. Persze nem volt még rendfőnök, csak az akkori provinciális anya jobbkeze. Én meg az ő jobbkeze. Úgy van ez, mint egy nagyvállalatnál. Ha felkapaszkodsz a megfelelő vonatra, előbb-utóbb van esélyed célbaérni. A kérdés most csak az, hogy én egyáltalán akarok-e célbaérni. És mi lehet a célom?

Amíg a rendben belül élek, mindenem megvan, és még csak a fejem sem kell törni hozzá. Talán nekem egy kicsit igen, mert eléggé benne vagyok a menedzsmentben, de a legtöbb testvérnek halványlila gőze sincs róla, hogy miből van pénz mindenre. Lemondtak a szabadságukról, az akaratukról, és nem mellesleg a testük feletti rendelkezés jogáról, cserébe kapják az életfogytiglan tartó anyagi biztonságot. (Ez az ötvenes években megszakadt ugyan, de mostanság aligha történhet bármi hasonló.)

Ami az engedelmességet illeti, szerintem az a legnehezebb. Nem a tisztaság (jó kis eufemisztikus elnevezés, mi?), hanem a kussolás. Ami mostanában történt a kutya-epizód kapcsán, elég jól példázza, hogy nem vagyok az engedelmesség mintapéldánya. Ráadásul mindig hajlottam a megátalkodásra. Csakazértsem engedek. Fafejű vagyok. Tudom, Anzelm atya már rojtosra koptatta a száját emiatt. Leányom, több alázat. Az elöljáróid jobban tudják, mi válik a javadra. Ha tévednek, az Úr majd kiegyenlíti. Akkor tekintsd szükséges megpróbáltatásnak, és viseld alázattal. Ne mindig neked legyen igazad. Ne a tiéd legyen az utolsó szó.

Hiába, azt hiszem, ebben képtelen vagyok megváltozni. Nem gyakran állok ellen, azért minden piszlicsáré dolog miatt nem teszem ezt, de ha nyomós okom van rá, akkor csökönyössé válok. A nyomós ok legtöbbször másokkal kapcsolatos. Ez most önfényezésnek tűnik, pedig igaz. Megdöbbentő lehet, de a proftól sokkal több önmérsékletet és toleranciát tanulok, mint idebent bárkitől. Emerencia megadása számomra nem járható út. De a prof által gyakorolt erények ... Talán. Lehet, hogy saját testünk igényeinek megtagadása tesz bennünket olyan fokon haragossá, hogy másutt robbanunk? Lehet, hogy ezt nem is szabad továbbgondolnom?

Néhány napja hallottam egy nővérrel készült interjút az egyik rádióadón. Néhány mondat megütött. Nem csak azért, mert úgy éreztem, hamisan csengenek. Azért is, mert a riporternő sem mert igazán belekérdezni. Úgy bánt az apácával, mint a hímes tojással. Tiszteletben tartva a tabukat.

A nővér nevetgélve kijelentette, hogy mikor meghívást kapott a Jóistentől (PC módon fogalmazott egész végig), az volt számára a legnagyobb dilemma, hogy miként fogja kibírni síelés nélkül. Erről volt a legnehezebb lemondania. Ezen kívül csak azt említette, hogy nem lehet saját autója. Kiragadom a kontextusból? Lehet. Mégis jelképes. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy valakinek a síelés hiányzik leginkább.

A riporternő még félénken megemlítette, hogy a nővér lemondott a családi életről is, de hozzáfűzte, hogy az is annyi lemondással jár ... Ami persze tény. Csak így szépen kikerülték a főbb kérdéseket. Az újrakezdés bátorsága maradt, és a csodálat. Meg az értetlenség. A díszes papírba csomagolt titok. Minden könnyű, minden köznapi, és semmi sem köznapi. A lényeg, hogy érthetetlen. 

Címkék: engedelmesség szegénység tisztaság fogadalmak

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr821666939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klasztika 2010.03.01. 09:07:50

Engedelmesség - azt hiszem belőlem is főleg ez hiányozna, ha valaha eszembe jutna ez a pálya. ( hmm..hivatás)
Csak így tovább, nagyon jó olvasni, ritka a nyelvileg igényes blog, persze egy doktorandusztól el is várjuk, nővér:)

Old Man 2010.03.01. 11:32:05

Rossz természetem van, hirtelen, türelmetlen, éppen ezért évtizedek óta próbálom )inkább kevesebb, mint több eredménnyel/ arra szoktatni magamat, hogy előbb gondolkozzak, azután beszéljek.A net meg éppen arra késztet, hogy azonnal, gyorsan, rögvest...Nemrégen kezdtem net-ezni.Van néhány kedvencem, olvasgattam, élvezgettem, napokig elvoltam egy egy jó poszttal.Később felfedeztem, hogy milyen jó kis hozzászólások is vannak, akkor újra olvastam a posztokat, a kommenteket és megint csak élvezkedtem.De az idő rohant, új meg új hozzászólások, posztok.Végül én is belevetettem magam ebbe az őrületbe, nagy élvezettel.De ennek most vége!
A kedves Leticia nővér olyan kérdéseket vet fel, feszeget, amelyeket nem szabad csak úgy kézből, zsebből, végig gondolatlanul, azonnal megválaszolni.Inkább ízlelgetem, érlelgetem, élvezgetem még a posztot, érlelgetem a választ, gondolkozom rajta, minthogy kapásból gyorsan mondjak, írjak vmit. ami hamis, nem igaz, meggondolatlan, nem méltó sem a blog-hoz, sem a szerzőjéhez.
Ha játék is, megpróbálom komolyan venni, attól szép, mint a sakk /is/.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.01. 15:41:20

Ott kezdődik mindig a probléma, amikor egy gondolatot nem szabad végigvinni ...

vén betyár 2010.03.02. 09:32:23

Le kell mondani a síelésről?Nahát!Profán gondolat, de szabadság nincsen?Mint egy munkahelyen.Két hétre elmegyek sielni,horgászni, hegyet mászni, akármi.????????

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.02. 09:36:36

@vén betyár: Én úgy tudom, h igenis van szabi. Úgyhogy semmiképp nem kell örökre lemondania a síelésről, hacsak nem kontemplatív nővér, az más kategória, sokkal szigorúbbak a szabályok.

vén betyár 2010.03.02. 10:00:24

@Gloria Mundi: Na ugyi, nem is volt ez olyan Istentől elrugaszkodott gondolat.Mondhatni operatív.Vagy konstruktív.

Old Man 2010.03.02. 10:07:32

@vén betyár: Kreatív, ember, kreatív!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.02. 10:30:29

@vén betyár: Miért lett volna? Gazdag és elég liberális rendeknél a tagok egész szépen körbeutazgatják a földgolyót, csupa szent feladat elvégzése céljából. :) Zarándoklat, boldoggá-avatás, kutatás, ilyen-olyan gyűlések, stb. És akkor még nem is voltak szabin :P

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.03.02. 11:10:03

Hm. A kielégületlenség és a felgyülemlett szexuális energia egyik jele az állandó segíteni akarás/önlfeláldozás és az agresszió. A megunt házisárkányoknál (és a jelek szerint az apácáknál) kiválóan tanulmányozható. Nem hülyeség, valamilyen címszó alatt tanították pszichológiából. Emlékeim szerint több helyütt is előfordult a szigorlatnál. Persze lehet, hogy csak minket akartak a megfelelő előneveléssel felkészíteni a jövőre :)
Számomra az önrendelkezés feladása lenne a legnehezebb - azt hiszem. Mert míg most épp önfeladok a két aprólék miatt, tudom, hogy ez korántsem végleges.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.02. 11:29:57

@21 hónap: Sztem se hülyeség, abszolúte igaz. Olyannyira, h ezt már a középkorban is tudták biz. orvosi könyvek, és volt is rá gyógyszer: manuális izgatás (nőkről beszélek), ui. azt gondolták, h a nők is ejakulálnak, és ha odabent marad a produktum, az megbetegíti őket.
Ne is mondd az önfeladást. Néha ki tudnék futni a világból, de hát épp ezt nem lehet ...

Old Man 2010.03.02. 13:16:25

"lemondtak a szabadságukról, az akaratukról..."
Ahogyan a kedves nővért megismertük ez nem fog neki sokáig menni.Igaz, hogy nehéz lesz neki a civil életben is, mert olyan a nyakas, kemény természete, de legalább szabad lesz.

Old Man 2010.03.02. 16:26:25

Most hallottam a rádióban Márta nővért arról beszélni, hogy ő hogyan lett apáca.Nagyon hiteles volt.Neki nem a síelés hanem a gyermekáldás hiányzik az életéből...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.02. 22:19:05

@Old Man: Mi mást is mondhatna? Lehet, h így van, h neki nem hiányzik semmi más. De már az is nagy szó, h legalább beismeri, h van hiányérzete ...

Csuri / Bariildi 2010.03.03. 22:05:23

@21 hónap: Jól mondod. Ez a szublimálás vagy átolás vagy valami hasonló. A lényeg, hogy amitt elfojtok valahol, az majd kitüremkedik máshol, más formában.
Bár egy apácának miért muszáj kielégületlennek lennie? (fizikai értelemben mármint, mert lelkileg kielégítheti a hit vagy akármi).
Maszturbálni is tilos? Gondolom, de hát ha tilos is, attól még csinálhatják, nem....? vagy meg kell gyónni? De láttuk hogy ez könnyű, felveszed a kis állandó listára, oszt csók.
Jó, nem bagatellizálok, profanizálok, mert megköveztek.
Ám ebben a témában mégiscsak lenne egy kérdésem: mi van ha egy apáca álmában elélvez?? na? Arról ugyanis nem tehet.

Csuri / Bariildi 2010.03.03. 22:11:16

Amit Leti a kussolásról ír, az viszont nem is annyira zárdaspecifikus. Sok vállalatnál szinte ugyanennyire elvárás az, hogy kussolj, csak nincs kifüggesztve a folyosóra, hogy köteles vagy kussolni, ehelyett az függ ott, hogy a vezetőség nagyra értékeli a munkatársak jelzéseit, blabla.
Szerencsére nem minden cégnél van ilyen helyzet persze (pl. ahol én dolgozom ott hálistennek nem), de láttam már hasonlót. Igaz, a dolgozó (meg az apáca is) megteheti h nem kussol, és akkor előfordulhat hogy repül.
A kérdés: mit tud kezdeni ha - legrosszabb forgatókönyv szerint - elveszíti a munkáját / Leti esetében a biztos egzisztenciáját?
És itt jön a másik eszmefuttatás, hogy nevezetesen mit csináljon egy apáca, akinek nincs családi háttere (apropó: letinek van????) a civil világban. Leti sztem sem lenne elveszett, bár kockázata azért van a dolognak. Na meg marhára kényelmetlen is.... És mindezt csak azért, h kinyithassa a száját és odamondhasson, mert az igazságérzete nem hagyja nyugodni??
Hát, ő tudja.

Csuri / Bariildi 2010.03.03. 22:13:58

@Old Man: Olyan szépen írod, h egészen meghatott. És igazad is van, ezek a szövegek veretesek, feszesek, tartalmasak, kár csak átfutni és továbbrohanni....
És futtában kommentelni is.
De egyszerűen nincs időm többre, örülök hogy időnként kötegelve el tudom olvasni, olyankor pedig nem tudom magam visszafogni kommentelésileg...

Old Man 2010.03.04. 06:29:45

@Csuri / Bariildi: Pont így vagyok vele én is.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.03.04. 11:11:24

@Csuri / Bariildi: Vhol kommentben idéztem a lelki tükörből, amely kifejti, h az önkielégítés is bűn (még civileknek is), de a tisztátalannak bélyegzett dolgok nézegetése, azokról való fantáziálás is. Nem szerzetesek, sima civilek esetében! Most gondold el, h mi vonatkozik egy apácára.
Ha álmában kielégül, az nem akaratlagos "bűn", de rá fogják fogni, h azért történt, mert ő ébren tudatosan foglalkozott a témával, ahelyett, h másfelé terelte volna a gondolatait ... Csakhogy hormonok is vannak a világon ...
Egyébként belegondolva: ha egy házasságban élő keresztény nem fantáziálhat, nem nézhet semmit, nem olvashat a témáról, akkor ugyan mitől lesz neki jó szexuális élete? Maradjanak csak tudatlanok ...

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.03.04. 11:16:15

@Csuri / Bariildi: Pontosan. Kicsit bagatellizálják egyesek, de hogy lehet nulláról felépíteni egy egzisztenciát 30 évesen? Leti azt írta, h nincs más családja ... A nyelvtudásával kezdhet vmit, de kezdő tőkéje valszeg nincs, és lakást se olyan könnyű szerezni. Ha ki akar ugrani, akkor nem szabad hirtelen felindulásból csinálnia, elő kell készítenie a terepet.

vén betyár 2010.03.04. 12:02:07

@Carmesina: Nagyon is, de megvan hozzá a józan esze.Meg azért egy kicsit bízom a jóságos prof-ban is, hogy nem csak azt akarja, hanem segít is.Meg Kata, habár neki csak addig érdekes Leti, amíg pingvin.De hátha...Anzelm atya?
A vérfeminista? SOS!
Segíts magadon, az Isten is megsegít!

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.03.04. 15:11:19

@vén betyár: Sztem még gyűjtögesse Leti a civil barátokat, hátha talál vmi kiutat. Én nem bíznék se Katában, de a vérfeministában :) Ha már a tévés bagázsból vki, a kutatónő esetleg bejöhet, Leti vele szimpatizál. Nem tudom, a prof mit segíthetne, esetleg beveszi maga mellé tanársegédnek? Abból a fizuból aztán nem lehet egzisztenciát teremteni ... Esetleg az egész blog arra megy ki, h rendezzünk gyűjtést Leti kiszabadítására? :) Mint Isaura esetében ...

vén betyár 2010.03.04. 15:27:31

@Carmesina: Igen, a kutatónő, de egy prof-nak is lehetnek ötletei,ismerősei.
Isaurának mennyi jött össze?
Honnan lennének még Letinek civil barátai, az egyetemről?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.03.05. 08:36:37

@vén betyár: Fogalmam sincs, mennyi jött össze Isaurának, de nem kevés :)
Nem tudom, mennyire barátkozik az egyetemen, de a doktori programok nem annyira ott-ülősek.
süti beállítások módosítása