58. Agapé dühöng

 2010.05.24. 08:00

Pénteki történet.

Angélát nem oszthatom be a kórházból hazaengedett Emerencia mellé, mert hányingere van. (Benedicta lelkigyakorlatra ment, ezért az én feladatom a novíciák ellenőrzése.) Nem folyamatosan, szerencsére, de attól a kissé már penetráns gyógyszer és vizeletszagtól, amely a szellőztetés ellenére megüli az idős nővér szobáját, öklendeznie kell. Én tudom, miért, de másnak nem mondhatom el. Kénytelen vagyok Klárát megbízni a következő turnussal. Persze, hogy emlékszem, Agapé arra kért, ne tegyem. De nincs más választásom.

Klára húzza az orrát. Egyre nyilvánvalóbb számomra, hogy különleges jogokat élvez. Természetesen szól Agapénak, aki magához hívat. Pedig már épp arra készültem, hogy elmegyek Csabi elé a gimihez. Bár nem tudom, meg merném-e szólítani. Tényleg nem jutott még eszembe semmi, amivel odaállhatnék elé.

Agapé idegesen dobol ujjaival az íróasztalon. Megint fejmosás következik. Nyugodtan hallgatom.

- Nem felejtettem el, mit kértél, de Angélát nem oszthatom be erre a feladatra.
- Miért, tán leesik az ujjáról az aranygyűrű?
- Nem, egészségügyi okokból.
- Tán beteg?
- Valahogy úgy.
- Akkor jelentkezzék a betegszobán. De én úgy érzékelem, semmi baja, az előbb láttam az udvaron.
- Nem tud Emerencia mellett dolgozni.
- Megindokolnád?
- Nem mondhatom meg az okát. Bizalmas.
- Mióta bizalmaskodsz te a novíciákkal?
- Én bizalmaskodnék?

Agapé felcsattan:

- Ne légy szemtelen, Letícia.
- Elnézést.

A szőnyeg mintázatát tanulmányozom.

- Klárának más feladatot szánok, kénytelen leszel Angélát Emerencia mellé rendelni.
- Nem tehetem, Agapé.
- Nem győztél meg.
- Sajnálom.
- Vagy Angélát küldöd, vagy magad mész.

Kihívóan nézek rá.

- Ha nélkülözni tudsz, akkor magam megyek.

Agapé látja, hogy erőszakkal nem ér célba. Leültet. Megkérdi, nem vagyok-e szomjas. Nem vagyok.

- Letícia, úgy érzem, bármit mondok, ellenállsz egy ideje. Van valami okod rá?
- Soha nem az ellentmondás kedvéért mondok ellent, Agapé.
- Ezt már ismerem, a meggyőződéseid.
- Pontosan.
- Ha Angélának valami baja van, arról nekem is tudnom kell.
- Nincs semmi baja, de ezt a speciális szolgálatot most nem bízhatjuk rá.
- Ez nem magyarázat, Letícia.
- Sajnálom, ennél többet nem mondhatok.

Agapé mélyet sóhajt. Tudom, hogy neki sem könnyű.

- Mit kezdjek veled, Letícia? A lehető legrosszabbkor kezdtél ellenzéket játszani. Nem, ne tiltakozz. Tudok a tévé-műsoros incidensről is. Nem lesz belőle botrány, legalább is remélem. De nagyon kérlek, ne húzd ki a gyufát még jobban.
- Nem direkt csinálom.
- Hát ez a baj, hogy azt se tudod, mit csinálsz.
- Megpróbálok nem túl sokat hazudni.

Agapé a medáljával játszik. Épp beveszi a szájába. Gyerekes gesztus, szinte nem is illik hozzá. Az egyenmedálunk egy kereszt, de a rendünk jelvénye alapján átdizájnolva. Van, aki csak egész pici kitűző formájában hordja, Agapé a nyakában, láncra fűzve. Szép nagy darab medál, mosogatni meg beteget ápolni nem lehet, ha ilyen használunk. A főnökasszony megengedheti magának.

- Rendben, Letícia - mondja végül - Rád bízom, kit osztasz be betegápolásra. Most nincs időm tovább vitatkozni veled. Te pedig pofátlanul kihasználod, hogy a jobbkezem vagy. Nem, ne tiltakozz. Ezt teszed, és meggyőződésem, hogy nagyon is tudatosan. A tv-műsorból azonban visszahívlak. Nem kockáztathatom, hogy valóban mondj valami marhaságot. Végeztem.

Címkék: hányinger klára bizalmaskodás agapé engedetlenség novícia

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr271686289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Groix · http://index.hu 2010.05.24. 08:10:43

Hát ha Agapének ebböl a beszélgetesböl nem jött át, hogy Angéla terhes, akkor nem valami okos (és nem is alkalmas vezetésre).
De valószínüleg megértette, miröl van szó, és ezért is engedett az Emereincia-kérdésben.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.24. 09:18:33

@Groix: Kétlem, h ez ennyire nyilvánvaló lenne a számára. Bármely más körülmények között inkább, de pont ezen a helyen senki nem számít hasonlóra. Lehet, h inkább vmi olyan jellegű pl nőgyógyászati gondra tippel, amelyről Angéla nem akar/ szégyell nyíltan beszélni. De lehet ez egészen más jellegű dolog is, nehéz úgy megítélni, h mi már tudjuk a választ.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.24. 14:54:43

@Gloria Mundi: Egyetértek. Inkább annak tulajdonítom higgadtságát, hogy fél, kiderül róla valami. Legalábbis ez arra utal:

" Mióta bizalmaskodsz te a novíciákkal?
- Én bizalmaskodnék?

Agapé felcsattan:

- Ne légy szemtelen, Letícia. "

Nem olvasom rendszeresen a kommenteket, így nem tudom, milyen pro és kontra érvek születtek Agapé esetleges szenvedélyei, a novíciák kapcsán, úgyhogy elnézést, ha már egy lerágott csontot vettem elő :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.24. 15:12:52

@Thaddeus Griffin: Nem sűrűn tárgyaltunk erről a témáról :) De sztem is jól érzed.

Groix · http://index.hu 2010.05.24. 18:21:25

@Gloria Mundi: "Pont ezen a helyen"? Nem Angéla lesz az elsö terhes apáca a világtörténelemben, úgyhogy azért ez is felmerülhet benne.
Abból, hogy
1. egészségügyi ok
2. olyasmi, mint egy betegség,
3. de nincs semmi baja
4. viszont bizalmas dolog, nem szabad róla beszélni
nekem nemigen jutna eszembe más, mint a terhesség.
Azt a vonalat, hogy Agapé találva érezné magát a bizalmaskodós megjegyzéstöl, kissé eröltetettnek érzem. Ha viszont erre megyünk tovább, akkor Agapé számára végképp nem lehetne meglepö, hogy az alárendeltjeiben is dolgozik a szexuális érdeklödés.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.24. 18:28:55

@Groix: Angéla novícia, nem apáca, de egyébként a karaktere leírásából nem az fakad, h kikezdene a pasikkal. Akkor már inkább Letire gyanakodnék Agapé helyében, h terhes. Nemtom, olvastad-e az elején azt az utalást, h Agapé esetleg a saját neme iránt érdeklődik. Nos, ennek fényében Leti megjegyzése nagyon is telibe találhat.
Lehetne a probléma pl menstruációs görcs-rosszullét. Arról se beszél az ember, ha megkérik, h hallgasson, nem betegség, mégis egészségügyi jellegű.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.24. 21:20:59

Ha Agapé érdeklődése a novíciák iránt szexuális jellegű, én Leti helyében ezt az információt önvédelmi fegyverként használnám a főnökasszonnyal szemben.

Ehhez persze nem ártana egy kis bizonyítékot is bespájzolni, mintegy felkészülve az ínségesebb időkre.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.24. 22:30:40

@tiboru: Mégis, mire gondolsz? Milyen bizonyítékot lehetne bespájzolni? Videóra vegyen vmit? Feltéve, h a rendnek van ehhez megfelelő felszerelése, és Leti hozzáfér, stb. De nagyon nem az ő stílusa, asszem.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.25. 00:29:07

@Gloria Mundi: Pontosan erre gondoltam én is.

@Groix: Nem hiszem, hogy Agapé baja a szexuális érdeklődés léte a fontos. Inkább az, milyen üzenetet sugároz a nyilvánosság felé az egyházról, valamint az ő vezetési képességeiről. Hiszen Letícia épp az előléptetési kampányában főszereplő. Kétlem, hogy egy ilyen jellegű botrány- ami súlyosbodhat az Emerencia körüli visszásságokkal, segítené törekvéseit.

Arról nem is beszélve, ott van még MC. Nem derült ki, miért bukkant fel, de valószínűtlennek tartom, hogy pusztán magánjellegű az érdeklődése, valamint hogy véletlenül tudta, kit takar a való életben a nővér. Van egy olyan érzésem, a későbbiekben ennek még lesz szerepe.

@tiboru: Én sem gondolom, hogy ez Letícia stílusa lenne. Arról nem is beszélve, hogy szerintem ő lenne az utolsó, aki a kísértések miatt ítélkezne. Azonban érdekes a felvetésed. Mert ha ilyet tenne, akkor a motivációk teljes átértékelődése történne meg. Bár mostanában gyakran mérgesedik el a viszonyuk, attól a kapcsolatunk szerinte mélyebb. Már Letícia részéről mindenképp. Ahhoz valami nagy dolognak kellene történnie, hogy ezt megtegye. Már pedig, szerintem van elméleted ezzel kapcsolatban, különben nem hoztad volna fel :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.25. 00:33:02

@Gloria Mundi: Manapság nem hiszem, hogy olyan komoly felszerelésre van szükség. Elég lehet egy mobillal készített kép, esetleg a telefont elrejteni mondjuk Agapé irodájában, ahol kettesben a novíciákkal szabadabban, kevésbé hivatalosan beszélgethet. Az ezer éves régi telefonjaimban is volt hangrögzítő. És egy blog mellett kétlem, hogy Letícia nem ismerné a mai technikai lehetőségeket :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.25. 00:35:20

@Thaddeus Griffin: "Nem hiszem, hogy Agapé baja a szexuális érdeklődés léte a fontos."

Késő van már, a fogalmazásgátlómat is beszedtem már, így javítanám az előbbi értelmetlenséget :)

Nem hiszem, hogy Agapé baja a szexuális érdeklődés léte/nem léte.

rozsdafarku 2010.05.25. 09:15:24

Egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy Agapé esetleges vonzalma házon belül elfogadott gyakorlat lenne.Abszolút laikusként én sem találok benne kivetnivalót.Felnőtt emberek.Nem hiszem, hogy ezzel viszont-zsarolhatóvá válna.
A kedves kis nővér meg akkor sem alkalmazna ilyen eszközöket, módszereket, ha vele szemben igen.Ezt a fajta gyakorlatot én is jobban elitélem, mint a feltételezett szerelmi kalandjait.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.25. 12:11:24

@Thaddeus Griffin: Valóban nem tűnik úgy, mintha Agapé alapvetően emiatt aggódna, vmennyi szexuális érdeklődést természetesnek is tart, de azért az ember lánya ne menjen túl messzire ... Ami a nővérek közötti barátkozást illeti, ez lehet vmi nagyon lájtos, nem feltétlen explicit szex. És, ha Agapénak van egy kis esze, akkor nem teszi magát zsarolhatóvá. Az is valószínű, h ismeri annyira Letit, h tudja, nem zsarolná meg akkor se, ha tehetné.
@rozsdafarku: Azért az "elfogadott gyakorlatot" túlzásnak tartom. Sztem a legtöbben max sejtenek vmit, és azt is elhessegetik. Inkább nem foglalkoznak a kérdéssel.

vén betyár 2010.05.25. 12:36:23

@rozsdafarku: Tényleg túlzás lehet.Inkább megtűrt mint elfogadott, inkább elhallgatott, mint támogatott.Nem lehet több "lánybarátság", mint más közösségekben.
Agapé meg tényleg okosabb lehet annál, hogy ilyen ártatlan csekélységgel hagyná magát befolyásolni.
Leticia meg nem olyan, már abban az értelemben, hogy nem élne vissza ilyen információval, nemhogy ilyen eszközökkel szerezné meg azokat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.25. 13:37:00

@vén betyár:

Ha Agapé nem a hivatali hatalmával visszaélve "barátkozik" a nagykorú novíciákkal, akkor részemről áldás rájuk.

Ha azonban lelki terrorral, erőszakkal vagy fenyegetéssel teszi, netán kiskorúak a partnerei, no akkor Kalocsát neki. Hosszú évekre.

vén betyár 2010.05.25. 13:47:54

@tiboru: Egyetértek!/Habár akkor tán ott is jól érezné magát ./

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.25. 13:53:30

@tiboru: Megfertőztél a konspirációval :D

Egyelőre semmi nem indokolja ezt a hipotézist, amit írtál, viszont MC miatt nem lepődnék meg, ha fény derülne egy ilyen szálra...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.25. 14:18:00

@tiboru: A novíciák tudomásom szt eleve nagykorúak, mert nem lehet belépni 18 éves kor előtt. Fogadalmat tenni biztos nem lehet, de még a novíciasághoz is kell előbb jelölt korszak ...
Ami a hatalommal való visszaélést illeti, ez egy nehezen behatárolható dolog. Nyilván nem hagyható figyelmen kívül, h vki a felettesed-e vagy sem. Ha a felettesed kikezd veled, akkor abban mindig van hatalmi faktor is. Ettől függetlenül nem hiszem, h ha vki egyértelműen nem akarja a dolgot, Agapé erőltetné. Nagyon óvatosnak kell lennie, ha eljutott ebbe a pozícióba.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.25. 14:26:31

@Gloria Mundi:

Nálunk nincs "szexuális zaklatás" elnevezésű bűncselekmény, de vann egy olyan Btk-tényállás, hogy kényszerítés (174.§).

Ez elég tág ahhoz, hogy minden ilyesmi beleférjen. Amúgy szerintem az egyik nyelvészeti gyöngyszeme az anyagi büntetőjognak (és most kivételesen nem poénkodtam, hanem komolyan gondolom):

"Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.25. 15:21:43

@tiboru: Csak bizonyítani kell tudni. Igaz? Ezért járjon az ember videós mobillal :) Bár a magakelletés és a tiltakozás közötti különbséget nem mindig sikerül kristálytisztán meghatározni. A nem! és a neeem elég hasonlóan hangzik :P

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.25. 15:23:27

@Gloria Mundi: hát még a "nee,neee,neeee, neeee hagyd abba" ;)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.26. 10:51:42

Sok kis perverz lény. Lelki oka nem lehetne az ellenállásnak? :)

Egyébként a 4. hónapban már nemigen vanik hányinger. Viszont hamarost kezd kerekedni a leányzó. Most pedig átlépek a következő fejezetre.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.26. 10:59:06

@21 hónap: A hányinger nagyon változó, olyat is hallottam, akinek végig volt. Durva lehet. Nekem 1x jött össze, a vércukorteszt után. Az már jócskán nem 1. trimeszter :)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.27. 11:04:08

@tiboru: hát, nem köllött volna elkapkodni azt az "egészségügyi" kifejezést. Egyébként lelki. Bővebben: lelkiismereti ;)
süti beállítások módosítása