71. Záporeső

 2010.06.15. 08:00

Hosszú nap. Sokáig fogok róla írni. A naplószerűség feloldódik egy időre. Lehet, hogy közben eltűnök. Előre dátumozok, visszadátumozok, minden bizonytalan. Folyamatos jelenidőnek látszik, de nem az.

Összintézeti kivonulás. Ünneplő ruha. Még szerencse, hogy mostanra enyhült a kánikula. Mindenki vakációs hangulatban, és ilyenkor kell Emerenciát eltemetnünk. Nem mondom, szép látvány, ahogy a temető kapujában felsorakoznak az egyenruhába öltözött fiatal lányok. Még akkor is szép, ha nem mindegyik vonzó, nem mindegyik olyan hamvas és kellemes kinézetű. Összességében van benne valami monumentális.

Sötétkék szoknya, fehér blúz, sötétkék nyakkendő az iskola jelvényével. Sajnos nem igazán egyenruha, mert arra nincs anyagi fedezet, hogy csináltassuk, csak a boltban éppen kapható, össze-vissza hosszúságú és nem teljesen egy színárnyalatú szoknyák. Régen több egyenruha volt, és a szoknyák hossza is egyforma, de mivel tizenkét osztályt kellett egymáshoz igazítani, a talajtól mért távolság volt meghatározva. Ha valaki mondjuk lefeküdt volna a földre, a hatéves kislányok és a tizennyolc éves csitrik lábaiból ugyanannyit látott volna. Ezt Emerenciától tudom. Egyébként ki feküdt volna le emiatt a földre?

Agapé és Albertina között haladok, egyszerre érzem magam idetartozónak és idegennek. Olyan, mintha díszszemlén lennék, az utolsó díszszemlén.  Az osztályfőnökök osztályaik élén, előttünk egy nagyon csinos, végzős diáklány halad az össze-vissza szalagozott iskolazászlóval. A temetői alkalmazottak kissé csúfondárosan mustrálnak bennünket. Olykor majdnem csettintenek, ha szerintük vonzó tizenéves fruskát látnak. De csak majdnem. Tudják, hogy ezt nem illik, visszatartják magukat.

Egész úton énekelünk. A ravatalozó közel van, de nem egyenesen oda tartunk, kis kerülőt teszünk, mintha demonstrálni akarnánk a többi gyászoló előtt, hogy itt valami fontosembert fognak elföldelni. Emerencia mint fontosember.

Aztán ott a nyitott koporsó. Nem akarok közelebb menni, jó lenne a ravatalozó kapujában meghúzódni, de Agapé húz befelé. Becsukom a szemem. Emerencia hetek óta halott, de eddig nem láttam, nem fogtam fel, hogy valóban meghalt. Most kényszerítenek rá, hogy lássam. És megszólal a zene. Ez a zene? Máté Péter. Hogy kerül ide pont ez a zene? Nem mi rendeltük, ez biztos. Elmegyek, elmegyek, milyen úton indulok, még nem tudom. Tévedés. Összekeverték a zenéket. De most már nem állítják le, hagyják, hogy végigmenjen ez a szám.

Magam se értem miért, a zenétől-e vagy a nyitott koporsótól, olyan görcsös sírás tör rám, hogy képtelen vagyok uralkodni magamon. Hangosan zokogok. Egyedül én. Agapé oldalba bök, hagyjam már abba. Nem tudom abbahagyni. Emerenciát siratom-e vagy önmagamat, már mindegy is. Egyszerűen jólesik zokogni. Jólesik, pedig fizikailag is fáj.

Valaki mellém lép és kivezet a ravatalozóból. Enyhe cigiszag, meg cukorkaillat keveréke. Ez az összetétel annyira bevésődött az agyamba, hogy a testem önkéntelenül reagál. Hogy kerül ide a prof?

Címkék: tévedés temetés máté péter egyenruha ravatalozó emerencia díszszemle zokogás

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr321714689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.15. 08:57:54

A temetésen más halotti maszkja mögé bújva önmagunkat siratjuk. Olyan kevés lehetőség van arra, hogy őszintén beleüvöltsünk a világba.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.06.15. 11:20:28

abban a házban, ahol lakom, az előző tulaj egy öreg néni volt. sokáig titkolták, mert nem lehetett volna eladni a házat, de a nappaliban halt meg a néni, a mentők későn érkeztek ki hozzá. még mikor nem tudtam ezt, akkor is, úgy éreztem, hogy ott áll a környezetemben, hátratett kézzel, és csóválja a fejét, hogy mit csinálok a dolgaival. aztán pár hét múlva, részben megteltek saját holmijaimmal a szobák, részben meg az örökösei által csinált rumlit is felszámoltam, sokkal jobb lett a kisugárzása a helynek. olyan fészekmeleg érzés jött a falakból.
csak ez után tudtam meg, hogy pontosan az a kedvenc helyem, ahol a néni halálos ágya ált. perverz? továbbra is az. a ház személyiségét - mert egy ilyen bonyolult, illogikusan felépített furcsa alkotmánynak igenis van személyisége - sikerült alakítani -részben meg nekem alakulni, marika néniért meg néha elmondok egy imát. mindig, mindenkivel kedves volt, mégis magányosan élt, két gyereke leszarta.

a család halottaihoz való viszonyomról meg nem tudnék beszélni...

ha jól értem, a japánok vallásában a meghalt ősök lesznek valamiféle istenekké... ki tud erről többet?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.15. 11:36:22

Nem köpi. Nos akkor:

@Gildor Inglorion: nagyon szép. Én is érzem apámat a házban. Pedig ő nem itt halt meg.

Mindenféle rezgésekről beszélnek, amivel megtöltjük a környezetünket. És ez az, ami nem múlik el velünk azonnal. Állítólag. Majd mesélek :)
Egyébként a keresztapám és egy barátja, - szintén orvos volt - megállapodtak, hogy aki meghal, az küld jelet a másiknak, ha van odaát valami. A keresztapám halála estéjén a barátja meglátogatta a keresztanyám, és mikor este hazaindult, az autóba beülve hirtelen minden fény kigyulladt az autóban belül és kívül, majd kialudt.
Erről ennyit.

rozsdafarku 2010.06.15. 12:34:26

@21 hónap: @Gildor Inglorion:
Mennyire valóságos, mennyire valós a tükörkép?Semennyire.Nem az!
Mennyire valóságosan tükrözi a valóságot?
Tükörtől függ!

Csuri / Bariildi 2010.06.15. 12:38:39

Nagyon jó a jelenet, szinte filmként látom ahogy a gyerekek vonulnak a temetésre....
Az is teljesen életszerű, hogy a mindenféle feszültség ott jöjjön ki Letiből, ahol elvileg szabad, sőt: illik sírni. Egy temetésen.
Ezt nagyon értem, bár magamra nem igaz: én pont akkor biztos hogy szoborarccal állok, ha "illik" sírni.
Kinek mi köze ahhoz, hogy nekem fáj? Magánügy.
Apróságokért lehet hogy sírvafakadok, csapkodok, az más. Levezetés.

Csuri / Bariildi 2010.06.15. 12:45:59

Na de ez a dramaturgia.... Látom magam előtt Letit, ahogy kitör belőle a zokogás, és akkor megjelenik a prof...
Utóbbit spéci nem látom magam előtt, mert a külsejéről olyan sokat nem tudunk - de a cukorkába oltott cigiszagot kiválóan el tudom képzelni :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 13:05:37

@Gildor Inglorion: A rómaiaknál is tisztelték a meghalt ősöket, ott voltak a házi oltár fölött a lares (lárok). De sztem vmi ilyen az indiánoknál is lehet.
@Csuri / Bariildi: Lehet, h attól is függ, mennyire közeli a hozzátartozód. Ha nem annyira közeli, könnyebb sírni. Ha vki idősebbről van szó, akinek a halála tkp természetes, és régóta várható is volt, akkor nem fagy le annyira az ember.
Mér, Leti külsejéről mit tudunk? Még a profnál is kevesebbet. Azt se tudjuk, szőke-e vagy barna. Kövérkés-e vagy sovány. Én legalább is nem emlékszem semmiféle ilyen utalásra.

rozsdafarku 2010.06.15. 13:43:18

@Gloria Mundi: Csinos harmincas.El tudom képzeni, szinte látom magam előtt.
A prof meg alattomosan kihasznál minden alkalmat, amikor a kedves kis nővér kiszolgáltatott helyzetben van...

Csuri / Bariildi 2010.06.15. 13:49:37

@rozsdafarku:
Ne haragudj, de most már muszáj mondanom (vén betyárnak is): nem tudom ki vette át kitől, de megőrülök attól, hogy állandóan kedveskisnővéreztek....
Leti harminc éves, amint látjuk egészen jól elboldogul az életben sokfele, nem tudom miért tekinted szinte magatehetetlen gyereknek??
Aki ilyeneket tud írni, az nem IQ lightos - szerintem.
Még ha érzelmileg nem is teljesen felnőtt, de az erős túlzás, hogy a prof alattomosan kihasználja.
Az m,eg sem fordul a fejetekben, hogy éppen erre van szüksége? Mármint Letinek.
Egy értelmes felnőttre, aki hagyja a saját, igazi énjét kibontakozni.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.15. 14:03:22

@Csuri / Bariildi: köfi :)
A kedveskisnővérke kb. olyan, mint a hatvanéves fiatalember :D

rozsdafarku 2010.06.15. 14:20:49

@Csuri / Bariildi: De bizony, a hatvanéves fiatalember alattomosan kihasznál minden ALKALMAT.Hogy a szívemhez közel álló csinos harmincas, értelmes apácát kihasználja-e, azt még nem tudjuk.Sztem egészen más tervei vannak vele...Lehet az is, hogy a szívemnek kedves, lelkemhez közelálló csinos harmincas, értelmes apácának éppen arra van szüksége, hogy egy értelmes felnőtt hagyja a saját igazi énjét kibontakozni.Ez bizony meglehet!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 14:26:03

@Csuri / Bariildi: Ugyanezt mondogattam pár fejezettel korábban én is ... :) Sztem pont erre van szüksége Letinek, más fajta pasi nem is merné megtenni ezt a lépést.
@rozsdafarku: Ühüm, a prof nem hatvan, hanem ötvenéves fiatalember :P És itt sztem nem azért volt jelen, h most gyorsan kihasználjon vmi alkalmat. De ebben a pillanatban ki tudott volna jobb vigaszt nyújtani?

rozsdafarku 2010.06.15. 14:35:19

@Gloria Mundi: Miért, nyújtott?"Egyszerűen jólesik zokogni.Jólesik, pedig fizikailag is fáj."
Nem tudom, hogy ki tudott volna jobb vigaszt nyújtani.Talán MC?Sztem penig könnyen lehet, hogy ha nem is éppen azért volt jelen, hogy most gyorsan kihasználjon vmi alkalmat, de azért lecsapott ráá!Meg a kulcs is nála vót, amint azt majd meglátjuk.Nem áll közel a szívemhez, na!Colos, MC!Azok ám a ffiak!:P

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 14:39:04

@rozsdafarku: Már a jelenléte is vigasz. Igen, Letinek az. Lecsapott rá ... Miért lecsapás ez? L. köv. fejezet.
Na, ha Colos közel áll a szívedhez, nemtom, mit mondjak :P Vagy csak az a baj, h a prof nevében nincs cö betű? Bár még az is lehet, h van, hisz nem tudjuk a nevét.

Csuri / Bariildi 2010.06.15. 14:55:45

@21 hónap: Jó, akkor legyen a neve Opportun Pista, akarom mondani Prof.
Sztem inkább amolyan apafigura, na persze némi erotikus töltéssel is ellátva.
Nemtom mért vagytok annyira kiakadva tőle.
Nekem teccik - illetve, ööööö, nemtom, mert asse tudjuk hogy néz ki???
De tényleg nem tudjuk ezt Letiről sem - biztos így van jól.

rozsdafarku 2010.06.15. 15:05:45

@Csuri / Bariildi: Olyan érzékletesen leírta Leticia, behunyom a szemem, magam előtt látom:
Nem egy szép férfi. Nagyon nem az. De ha kinyitja a száját, 5 perc alatt úgy megdolgoz, hogy elkezded szépnek látni. Van ilyen. Süt belőle az intelligencia, a magabiztosság, az erotika, és a jóság. Elsőre az agya nyűgözött le.
De az a fontos, ahogyan Letire hat, ahogyan Ő látja!
Letit is magam előtt látom ill. el tudom képzelni, ahogyan megismerük, ismerni véljük.

rozsdafarku 2010.06.15. 15:40:14

@Gloria Mundi:
Egy fiatal és szép apácát akarnak, magyarázta Agapé nővér, az elöljáróm. A szerkesztő úgy fogalmazott egyébként, hogy egy dögös apácát. Olyan Whoopy Goldberg-félét, de fehérben. 30-ast, csinosat, karrieristát, tudjon könyvelni vagy legyen informatikazseni, és ha beszélni kell, akkor vágja a sódert. Egyenes adásban akár.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 15:58:23

@rozsdafarku: Ezt én is olvastam, de arra lennék kíváncsi, h TE milyennek képzeled! Fizikailag.

rozsdafarku 2010.06.15. 16:29:40

@Gloria Mundi: Behunyom a szemem:160-165 magas, 55-60 kg, formás, rövid, szőke haja van, világító, zavarba ejtően kék szeme /néha még a szeme sem áll jól, néha meg sötétzöld, ha haragszik/, kellemes, lágy hangja /kivéve, ha elfogy a türelme és veszekszik/, szépen formálja a szavakat, nem pösze, nem hadar, fegyelmezetten gondolkozik, úgyis beszél, helyén a szíve és az esze, még akkor is, ha néha tanácstalannak tűnik, ügyesen leplezi.Mozgása rendezett, harmonikus, fegyelmezett, néha kissé kacér, de nem feltűnően és bántón.Figyelmes hallgató, nem kezdeményező, de jól reagál.Néha kissé töprengő, mélabús, de ha alkalom adódik, akkor vidám, felszabadult /ritkán/.Vonzódik a kalandokhoz, rejtélyekhez.Jószívű, nem haragtartó, megbocsátó, de azért kritikus.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 16:48:48

@rozsdafarku: Köszi ezt a részletes leírást. Kíváncsi voltam, h modell alkatot képzelsz-e, és bejött. Érdekes, én alacsonyabbra tippelnék, és barna hajúra. Esetleg zöld vagy barna szemre.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.15. 16:51:01

@Gloria Mundi: de csak mert akkor jobban hasonlít rád :)

Jószívű, nem haragtartó, megbocsátó, de azért kritikus. => ez hol külső leírás? :P

rozsdafarku 2010.06.15. 16:59:52

@Gloria Mundi: Végre én is tudom, hogy milyen a modell alkat.Sohasem hittem volna.@21 hónap: Aha!Glória alacsonyabb, barna, zöld vagy barna a szeme...Őt is el tudom képzelni.
Remélem, hogy jószívű, nem haragtartó, megbocsátó, de azért kritikus - és ez meg is látszik rajta, a nézésén, a tekintetében, az arcvonásain...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 16:59:56

@21 hónap: Igaz, h alacsonyabb vagyok, de inkább szőke, mint barna, és kék szemű :P
Sajna, vagy nem sajna, modell alkatot nem tok felmutatni. :)
Rozsdafarku belelendült, és nem csak a külsejét írta le, hanem a személyiségét is :)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.06.15. 17:06:26

@Gloria Mundi: jogos, végülis Viki is szőkés, kék szemű :D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.06.15. 17:08:50

@21 hónap: Vikinek szőkének kellett lennie, h beindítsa a portugálokat :P
süti beállítások módosítása