162. Advent

 2010.12.17. 08:00

Kolostorbéli Advent. A benti élet legszebb időszaka volt évről évre. Szerettem azt a hangulatot, azokat az énekeket. A készülődés izgalmát. Persze nem hasonlítható a gyerekek izgalmához. Egészen más. Ártatlan-e vagy sem, már nem tudom eldönteni. Várunk valamit. Nem pénzért vehető ajándékot. Lelki élményt. Meghittséget. Fényt. De az eljövetel mindig csalódást hoz. A várakozásaink túl nagyok vagy túl homályosak? Elragad bennünket a varázslat utáni vágy? Miért vagyok minden karácsony után szomorúbb, mint előtte?

Szentségtörő hasonlat, de most Ricsit várom így. Tele várakozással. Nem tartozom senki máshoz. És abban sem vagyok biztos, hogy hozzá tartozom. Hol töltöm a Szentestét? És milyen lesz? Lehet, hogy Doloreshez kellene kimennem. Felajánlani a segítségem. Bármiben, amire szükségük lehet. Talán még mindig egy kolostor hasonlít leginkább otthonhoz a számomra? Inkább, mint Ricsi lakása (még gondolatban sem merném otthonomnak nevezni), vagy az albérleti szobám. Ez a két hely átmenet. Ha nem átmenet úgyis minden.

Ricsi említette valamikor, hogy nem szereti az ünnepeket. Fát venni, a díszítéssel foglalkozni, főleg, ha egyedül van? Minek az? Éjféli misére se megy. Nem jár már semmilyen misére, miért tenné épp karácsonykor? A hangulat miatt? Megvan anélkül is. Inkább megnéz egy jó filmet. Vagy alszik. Végre kialussza magát.

Noha megtiltotta, hogy ajándékot vegyek neki, azért vettem. Tudom, hogy tőle nem kapok semmit. Nem számít. Mindig izgalmasabb ajándékozni, mint kapni. Szeretném, ha tetszene neki. Ha úgy érezné, megtaláltam, amire vágyott. Ha ez a tárgy rám emlékeztetné. Lám, ebben is csak az önzésem nyilvánul meg. De most nem bánom. Csak érne már haza!

Címkék: karácsony advent ricsi

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr682520823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsdafarku 2010.12.17. 08:52:19

Boldog karácsonyt!
Szürke hétköznapjaink bearanyozója egy-egy nevezetes nap, amikor ajándékot kapunk vagy adunk. A karácsony ebből a szempontból kiemelkedő alkalom. Ekkor nem egyvalakit köszöntünk, hanem mindenki mindenkit ünnepel.

lafatyolo.blogspot.com/

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.17. 11:12:43

Az nem szeret ajándékot kapni, aki nem mer adni. Ezek a hangok soha nem ellenünk szólnak - de nehéz ezt folyton szem előtt tartani...

iovianus 2010.12.17. 11:17:03

Ez a két hely átmenet. Ha nem átmenet úgyis minden.

Szép.

Csuri / Bariildi 2010.12.17. 13:47:15

@21 hónap: Van benne valami!!!
Ajándékot kapni is tudni kell, és én szeretem azokat az embereket, akik örömmel, nyitottan képesek elfogadni. Akiknek nem az jut eszébe rögtön, hogy az elfogadással az adósoddá válik, hogy lekötelezett lesz. És nem gondolkodnak azonnal a viszonzáson (hogy ki legyen egyenlítve).
De erre nem sokan képesek. Én is csak azoktól, akik nagyon közel állnak hozzám. Tőlük úgy tudok elfogadni dolgokat, mint a levegőt, ami körbevesz :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.17. 14:03:00

@Csuri / Bariildi: Ahhoz, h tudjál hátsó gondolatok nélkül elfogadni, az ajándékozóról is tudnod kell, h nem jutalmaz ezzel, és nem azért ad, mert vár vmit cserébe. Ráadásul nem vágja a szemedbe, h egyébként nem érdekli, neked tetszik-e az ajándéka, ezt kapod, és légy vele boldog. :P

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.17. 15:53:17

@Gloria Mundi: tévedés. Az, hogy az én szememen keresztül milyen a világ, az én látásom dolga. Függetlenül attól, hogy más milyen szemüveget akar rám tukmálni.
Aki tényleg képes kapni, befogadni, az attól is tud, aki nem szívből tud/akar ajándékozni.
süti beállítások módosítása