166. Hangulatok

 2010.12.27. 08:00

Aztán kiderült, miért jutott az eszébe az a dosszié. Összefutott Riával Párizsban. Pontosabban ugyanazzal a járattal jöttek haza. És elég sok órát töltöttek el a reptéren kettesben. Persze nem igazán kettesben. Nagy zűrzavar és tömeg volt azon a reptéren. Ria rosszul érezte magát, megfájdult a feje. Ricsi szerzett neki gyógyszert. A repülőtéri rendőrségnek köszönhetően kicsit jobb körülmények közé kerültek, mint az átlag. És persze beszélgettek. Ami igazán örvendetes. Mégse tölt el valami nagy örömmel. Sőt, abban se vagyok biztos, hogy véletlenül futottak össze. 

Nem, mérges nem vagyok, ez ostobaság volna. És azt is pontosan értem, miért nem mondta rögtön, hogy "összefutottak". Akár el is titkolhatná. Lehet, hogy az jobb lenne. Bár, ha később kiderül, tán még kellemetlenebb. Mert, ha eltitkolja, az arra utal, hogy rossz a lelkiismerete. Vagy mégsem? Lehet, hogy csak kímélni akar? Az igazság gyakran kíméletlen. És nem olyan biztos, hogy mindig tudni akarjuk. Mindig mindent tudni ... Ennél kegyetlenebb dolgot nehéz elképzelni.

A szentestét illetően nem akartam vitatkozni. Pedig vágytam rá, hogy vele töltsem. De mise nélkül, annak a hangulata nélkül úgy éreztem volna, kiüresedett az ünnepem. Este együtt is voltunk, odaadtam az ajándékát, vacsoráztunk. Végül mégiscsak vett nekem valamit. Egy cd-t. De nem volt az egésznek karácsonyi hangulata. Csak nem díszíthetem fel a lakását az akarata ellenére.

Aztán elvitt Doloresékhez kocsival. Persze nem jött be velem, hazahajtott. Lehet, hogy nem döntöttem jól. Arra gondoltam, hogy nekem meglegyen a szokott ünnepem. Nem arra, hogy minél közelebb maradjak hozzá. Ha a legközelebbi templomba megyek, visszagyalogolhattam volna. De nekem ismerős arcok kellettek. És kolostori hangulat. Latin egyházi énekek. Vajon mindez külsőség? Vagy még mindig nem tudok elszakadni a régi életemtől?

Fél kettő felé értem haza - az albérletbe. Ott legalább egy adventi koszorú várt. Egyébként senki és semmi. Ricsi hadd aludjon. Ő ezt szereti legjobban a karácsonyban. Hogy végre kialhatja magát.
 

Címkék: karácsony kolostor ricsi dolores

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr662539923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csuri / Bariildi 2010.12.27. 11:17:23

Hopplá,
mit keresett Ria Párizsban? És tényleg csak a hazaúton futottak össze? Hm, hm, hm....
Pillanatnyilag a fiatalok szokásai nem igazán predesztinálják őket az együttélésre, látszólag legalábbis...
No persze Karácsony az egy nap az évből, ha egyébként minden más stimmel, azt ki lehet bírni, hogy az ünneplésben eltérő elképzeléseik vannak.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.27. 12:26:56

@Csuri / Bariildi: Tán nem az az egy nap itt a kérdés, de az is, h egy mélyen vallásos és egy vallástalan ember hogyan tudja összeegyeztetni az életét. Noha Ricsi múltja is ehhez a valláshoz kötődik, a jelek szt már ki nem állhatja. Persze Letit annak tudatában "választotta", h az, aki ... Ha elég nagy az összetartás, és egyik se próbálja rákényszeríteni a másikra a meggyőződését, akkor tud működni.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2010.12.27. 16:51:12

@Gloria Mundi: Ez a "mélyen vallásos" azért nem jön át különösebben az utóbbi hónapok beírásaiból. Olvassuk, hogy Letipanni el-eljár misére, kicsit nosztalgiával gondol vissza a kolostori idöszakra, de máskülönben nem sok szó esik a vallási vívódásokról. Legalábbis nem annyi, hogy ennek alapján *mélyen* vallásosnak tünjön.

Szeintem inkább ö is elfelé távolodik az vallástól (amely utat valószínüleg Ricsi is megtett pár évvel korábban).

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.27. 17:58:33

@α Ursae Minoris: Meglehet, h a mélyen vallásos tényleg nem igaz már.

Csuri / Bariildi 2010.12.27. 19:24:29

@α Ursae Minoris: Igazad van, sztem sem igaz már a mélyen vallásos.
Vívódások voltak szép számmal még a kilépése előtt, mindenféle szempontból, tipródott rendesen szegény lány mielőtt döntött.
Egyúttal ott benne van az is, hogy milyen kétségei vannak, és már akkor felmerült, hogy nem olyan mélyen, vagy legalábbis nem olyan elvakultan vallásos.
Hálistennek :))))
süti beállítások módosítása