87. Szívesség

 2010.07.02. 08:00

Miért segítek még mindig Richárdnak? Képes volt felhívni. Nagyon jól jönne nekik, ha átadnék egy mobilt a generális anyának. Vagy, ha az van neki, elég a SIM kártya. Alapvetően a fiatalabb nővérnek szánják, de hogy néz az ki, ha neki adjuk? Richárd abból indul ki, hogy a generális anya úgyse maga intézi  a telefonjait. Ebben van némi ráció.

De miért segítek neki? Nem tudok nemet mondani? Vagy csak NEKI nem tudok nemet mondani? (Meg a profnak.) Egyébként megnyugtatom, hogy egyelőre nem robbantok. Hagyok magamnak egy kis időt. Ennek örült. De látszott rajta, hogy nincs most energiája velem, vagyis az én életemmel foglalkozni. Kíváncsi vagyok, mikor lesz.

Az autóban ülünk. Nem tartom valami jó ötletnek ezt a mobil-dolgot.  Bár igaz, hogy kedvem sincs ennyire belefolyni az egészbe. Vitatkozom. Miért kellene a generális anyának itt mobil? Nem egy nagyvállalat vezetője, és nem is politikus. Biztosan bőven elég neki a vezetékes telefon is. Kolumbiába csak nem mobilozik.

Richárd belátja, hogy igazam lehet. De van jobb ötletem ennél? A SIM kártya mindent megoldana. Így sokkal nehezebb lesz. Adhatnék valami nyakbaakasztós emléktárgyat nekik, azt is lehetne preparálni. Bár ez némi időbe kerülne, és jó lenne még ma elintézni az egészet. Mert még lemaradunk a kapcsolatfelvételről. Ha  odabent, a rendházban kerül rá sor, akkor hiába a külső megfigyelés. Akármilyen emléktárgyat is adnék nekik, ugyan minek hordanák magukkal? Valószínűleg letennék a szobájukban, és megfeledkeznének róla.

Visszatérünk a mobilhoz. Richárd a kezembe nyomja a telefont. Csak beszélgessek a kolumbiaiakkal egy kicsit, ha tudok. Látogassam meg Angélát, derítsem ki, hol a fiatalabb nővér szobája. Húzódozom az egésztől. És, ha elkapnak? Ki kapna el? Ha nem derítek ki semmit, úgy is jó, nyugtat meg Richárd. Akkor békén hagy. Megígéri. Keres más megoldást. Tudom, hogy nem lenne könnyű, ez az ellenőrzött szállítás-dolog könnyen kicsúszhat a kezéből. Ideges is miatta.

Beleegyezem. Richárd megmutatja, hogy működik a mobil. Meglehetősen drága készüléknek látszik. Fotózni, MMS-t küldeni is lehet vele, sőt, videózni is. Normális esetben nekünk nincsenek ilyen drága mobiljaink, mondom Richárdnak. Ha valakinek van, akkor olcsó fajta. Én még MMS-t se tudok küldeni a sajátommal. Fél órát töltünk azzal, hogy megtanuljam kezelni a telefont. Többé-kevébé.

Aztán bemegyek a rendházba. Összeszorul a gyomrom. Úgy érzem, elég rámnézni, és bárki észreveszi, hogy nem tiszta szándékkal jövök. A folyosón Angélába botlom. Épp most jön az ebédlőből. Szerinte Doloresék és a vendégek még asztalnál ülnek. Persze nem ugyanott étkeznek, mint az anyaotthon lakói. De egy üvegajtón át be lehet látni.

Mikor megjelenek az üvegajtó mögött, Dolores épp nevet valamin. Meglát, int, hogy lépjek be. Kapok egy kávét, meg egy szelet sütit. Ez sem illet meg. Mindenki tévedésből kedves velem. Gyors spanyol beszéd. Jókedvűek. Előveszem a telefont, megkérdezem, hogy készíthetek-e egy fotót. A generális anya bólint, persze, jöjjön csak az a fotó. Egyébként akarta is mondani, hogy elfelejtett fényképezőgépet magával hozni. El se hiszem, hogy ekkora szerencsém van.

Bár lehet, hogy egyáltalán nincs szerencsém. Ha Dolores tudomást szerez róla, hogy segítettem a rendőrségnek, akármilyen ürüggyel is, de segítettem, és neki nem szóltam, oda a belém vetett bizodalma. Márpedig ezt nagyon nem szeretném.

Címkék: mobil segítség bizalom dolores kolumbiaiak generális anya

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr942114374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.07.02. 08:08:45

Meccsoda mák :)

Még mindig tetszik. Két és fél hét múlva találkozunk, megyek a mesefaluba. Sziasztok :)

klasztika 2010.07.02. 08:14:51

@21 hónap: akkor jó utat!

mostanában én is átváltottam szemlélőbe, de azért követem az eseményeket..

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.02. 09:09:27

@21 hónap: Sokáig maradsz el. Mi az a mesefalu?
Jó nyaralást!
@klasztika: Te miért vagy kontemplatív?

Groix · http://index.hu 2010.07.02. 12:37:47

Ez a nyomozás egyre zavarosabb. A repülötéren csapták azt a nagy felhajtást, de mégsem csináltak semmi hasznosat. A növér csomagjába ott és akkor simán beletehettek volna egy jeladót, de nem, inkább "megfigyeljük a rendházat". Most meg csodálkoznak, hogy elvesztik a nyomot, és jön ez a teljesen szerencsétlen próbálkozás a mobillal.

Szegény Letícia pedig vagy nagyon le van maradva a technikai fejlödéstöl, vagy a történet nem ma játszódik:
"Meglehetősen drága készüléknek látszik. Fotózni, MMS-t küldeni is lehet vele, sőt, videózni is. Normális esetben nekünk nincsenek ilyen drága mobiljaink" - Ma már nemigen árulnak olyan telefont, ami ne tudná mindezeket.
(Nekem mondjuk épp olyan van, amivel nem lehet fényképezni, de azt mindig meg is szokták csodálni, sokkal inkább, minta valami szuper modellel villognék.)

gabor4x 2010.07.02. 13:27:54

@Groix: Valóban, olcsóbb mobillal is lehet fotózni, videózni, csak nem érdemes... De úgy látszik, egy apácának minden vicc új.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.02. 14:38:49

legyőztük a regényt s most csak üresség van.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.02. 14:46:38

@Groix: Mire mentek volna egy jeladóval a bőröndbe, amely úgyis a szobában marad? Olyasvalami kellett, amit magukkal hurcolásznak mindenhová.
Ami a mobilt illeti, pl az enyémmel se lehet filmezni. A fotók meg olyan kis felbontásúak, h élvezhetetlen képet produkálnak. Utánam még senki nem akar hajigálni 20.000 Ft-ért baromi jó képeket készítő mobilt. Sztem erre drágább telefonok képesek, de persze egy olasz ismerősöm 1 euróért jutott ilyenhez, plusz előfizetés ...
Miért kéne az apácáknak MMS? Ha tényleg komolyan veszik a szegénységet, nem fognak folyton új kütyükbe beruházni, amíg a régi műxik. Nálunk a családban is van még olyan mobil, ami nem tud fotózni.
MC-ék nem vesztették el a nyomot, anyócák nem ugrálnak csak úgy éjnek évadján idegen helyekre.
@gabor4x: Hát ez az, h nem érdemes. Szted fényképezőgép helyett odaadhatná a generális anyának azt, ami 3 kB-s fotókat készít?

Groix · http://index.hu 2010.07.03. 04:56:07

@Gloria Mundi:
A jeladót természetesen magába a szállítmányba kellett volna rakni. Ha már egyszer átvizsgálták a csomagot, ez nem lett volna gond.
Ezt a mobil dolgot meg egyszerüen nem értem.
Az lett volna az ötlet, hogy Dolores kap egy telefont, és akkor majd azon intézik a drogügyleteket? Vagy lehallgatókészülék van a telefonba építve? Az emléktárgyba épített SIM-kártya mire lett volna jó?

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.03. 07:16:42

Szerintem el kellett volna őket altani s oltással csippet ültetni beléjk, amivel irányíthatják őket. Senki ne magyarázza nekem hogy ez kamu, olvastam az interneten!

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.03. 07:18:46

Arra azér kíváncsi lennék, hogy ha L. rendi lakos ezzel a követős rablós fedettügynökös sztorival Agapé elé állna, mielőtt mániákus őrültként kicsapnák vajon elküldenék e Rómába egy barátságos ördögűzős wellness hétvégére.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.03. 07:21:58

bocsánat inkább mániákus hazudozóként.

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.07.03. 07:54:19

Emsziricsi fontosabbnak tűnik, mint a prof. (Vagy csak én remélem?) Remélem azt is, MC tudja ezt értékelni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.03. 08:44:39

@Groix: De a jelek szt nem a feladott csomagban van a szállítmány. Hanem a fiatalabb apácánál. A testén vagy a kézipoggyászában: ezt nem vizsgálták át, h ne keltsék fel a gyanúját. A mobil nem Doloresnek lesz, hanem a kolumbiaiaknak. (Doloresnek az egészhez semmi köze valszeg.) Vmi jeladó épp elég ahhoz, h tudják, hol vannak, ha épp nincsenek szem előtt. Ha esetleg vmilyen hívást kezdeményeznének, akkor meg a telefontársaság meg tudja mondani, h milyen másik számmal. Ill. vmi cellainfók is vannak, amelyek alapján lehet tudni, h a másik szám tulaja merre jár.
@SevenDeadlySins: Nagyon vicces fiú vagy te, de szted nem léteznek fedett nyomozók Mo.-on, se drogszállítmányok? És a fedett nyomozók úgy dógoznak, h civilekkel sose érintkeznek? Kicsit már uncsi, mintha Gildor átadta volna neked a stafétabotot.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.03. 08:49:32

@örömlány: Hát, a prof hosszútávon nem "megoldás". De Ricsi se feltétlen az. Ha egy pasi megoldás lehet egyáltalán egy nő életében.

Groix · http://index.hu 2010.07.03. 09:10:56

@Gloria Mundi: Ha egy kölcsönkapott mobilon kezdik el intézni a drogügyleteiket, akkor nem túl okosak. Nem lehet arra építeni a nyomozást, hogy hátha hibázik egy hatalmasat a másik fél.
Ha jól értem, akkor az az emléktárgyba épített valami egy jeladó lett volna, nem egy SIM-kártya.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.03. 13:33:36

@Groix: Vhol volt róla szó, h a kolumbiai nővér valszeg nem tudja, h mit szállít. Lehet, h csak megmondták neki, hívjon fel egy számot. És, ha NEM tudja, h illegális a cucc, akkor kapóra jön, h van mobil, amelyről felhívhatja ezt a számot. A SIM-kártya alkalmas helymeghatározásra, ha jól tudom. De lehet, h jeladó is van a mobilban. Egyáltalán nem szükséges abból kiindulni, h Leti mindent tud, amit a nyomozók. Sőt. Ő csak azt tudja, amit tudnia kell. Tehát lehetnek más módszereik is, amelyekről nem tájékoztatják. Megint ott vagyunk a mindentudó vs. nem mindentudó elbeszélő különbségénél.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.03. 17:49:20

@Gloria Mundi: Nem nem, most nem ironizáltam, Képzeld el hogy Agapénak hogy jönne le ez a sztori.

Nagyon aranyos egyébként, hogy vitatkoztok ezeken:)

Groix · http://index.hu 2010.07.03. 18:05:54

@Gloria Mundi: "A SIM-kártya alkalmas helymeghatározásra, ha jól tudom."
Nem jól tudod.

De ha már helymeghatározás révén akarnak haladni, akkor sokkal ésszerübb lett volna, ha a repülötéren Richárd mint francia atya kioszt egy-egy (preparált) csodásérmet a növéreknek, azzal, hogy most hozta öket egyenesen a Rue du Bac-ról, és Párizs érseke személyesen áldotta meg öket. Ezek így nagy eséllyel legalább pár napig a növérek zsebében vagy pénztárcájában maradtak volna.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.03. 21:24:47

@Groix: Jól tudom: "Fontos bizonyítékot jelentenek a híváslisták és a cellainformációk is. Egy, az orosz-ukrán maffiának dolgozó rendőrt is úgy sikerült rács mögé juttatni, hogy cellainformációs helymeghatározás bizonyította: akkor és ott volt a telefonja, ahol egy egyenruhás rendőr állította meg a bűnözők által elrabolt kamiont."
abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=mediaszemle/aktualis/2006/11/04&dok=11807
És ez egy 2006-os cikk ...

Groix · http://index.hu 2010.07.03. 22:20:02

@Gloria Mundi: Na, de nem egy telefon nélküli SIM-kártya helyét mértek be!

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.07.03. 22:24:22

@Groix: Jaj, ne már ... Itt se arról volt szó. Ha lenne náluk mobil, akkor tegyék be a magyar SIM kártyát. Ha nincs náluk, akkor használják az egész mobilt.

Groix · http://index.hu 2010.07.03. 22:32:04

@Carmesina: Nekem ebböl: "Adhatnék valami nyakbaakasztós emléktárgyat nekik, azt is lehetne preparálni." az jött le, hogy az emléktárgyba akarták volna a SIM-kártyát tenni (mert az elözö mondatban a kártyáról volt szó).
De ha nem ezt jelentette volna a "preparálás", akkor bocsánat, én értettem félre.

klasztika 2010.07.04. 13:43:28

@Gloria Mundi: amúgy is túl sokat beszélek.:D de tényleg, amikor vizsgáztam, épp annyira volt időm, hogy a posztokat olvassam, most meg próbálok netmentes nyarat tartani. több-kevesebb sikerrel.

a poszthoz meg annyit, hogy ha hoztak valamit az apácák, akkor nyilván nem egy magyar mobilszámon fog jelentkezni a szállító...vagy nem tudom, de ezt nehezen tudom elképzelni. bár, helymeghatározásra tényleg jó a mobil, sőt lehallgatásra is;):D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.04. 16:19:31

@klasztika: Jó, h vége a vizsgáknak :) Mért kell netmentes nyarat tartani? :)
A magyaro.-i kapcsolat nyilván nem mobilon fog jelentkezni. A futárnak kell felhívnia egy számot, amelyet lehetőleg kívülről megtanul, mert leírnia nem tanácsos ...

klasztika 2010.07.04. 16:52:40

@Gloria Mundi: de honnan fogja tudni a számot? vagy csak nem figyeltem?:D
jaj, hát jó, hogy vége az egyetemnek...:D igyekszem a családi és egyéb kapcsolataimat újjáépíteni, lehetőleg net nélkül, azért próbálok nem itt lenni. próbálok:D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.04. 18:26:05

@klasztika: Hát a megbízótól.
Építsd újjá a kapcsolataidat :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.05. 09:29:02

@Groix: És? Nekem egy kb. 6 éves telefonom van. Életemben nem neteztem még telefonnal vagy fényéképeztem máséval. SMS-t is kb. szökőévenként küldök.

Nem mindenkin uralkodott el a telefonmánia...

Groix · http://index.hu 2010.07.06. 12:35:05

Azért nem minden apácától idegen a modern technika.
Ezek a klarisszák például a cikk szerint egyesen egy saját kütyüt dizájnoltattak maguknak:
www.guardian.co.uk/uk/2010/jul/04/goldie-electronic-device-for-nuns

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.06. 14:05:54

@Groix: Van, akitől teljesen idegen, de Leti biztos nem tartozik közéjük. A klarisszáknak meg egészségükre, bár mit mondjak, ha vki ezt írná regénybe ... :P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.12. 12:58:52

Anélkül, hogy a kelleténél jobban belemerülnék, azt azért elmondom, hogy nagyjából már tíz évvel ezelőtt láttam olyan SIM-kártyának tűnő divájszot, ami (túl azon, hogy mobiltelefonba helyezve normál kártyaként működött) másodállásban önálló jeladóként is funkcionált, vagyis függetlenül attól folyamatosan adta a földrajzi pozíciót (+/- 0,5 méteres pontossággal), hogy a mobil be volt-e kapcsolva vagy sem.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.12. 13:04:54

@tiboru: Hiányzott ám a szakértelmed! Meg a kommentjeid :) Látom, most bepótolod, amit kihagytál ...
süti beállítások módosítása