Angélát továbbra is rendszeresen látogatom. Bár szinte semmiről nem merek vele nyíltan beszélgetni. Az ő ügyeiről azért, mert nem akarja. Az enyéimről meg nem igazán beszélhetek. Mégmindig nem tudom, jó ötlet-e, hogy én legyek vele a szüléskor. Persze, ha mást nem talál, vállalom. De megmondtam neki, hogy nem sértődöm meg, ha visszamondja a felkérést. Csendesen néz rám, szinte rezzenéstelen arccal.

-    Örökbe akarom adni a gyereket – jelenti be.
-    Megértem.
-    Nem, biztosan nem érted – állapítja meg, és végre tegez. Ennek örülhetnék is, de talán épp annak a jele ez, hogy már nem néz fel rám. Persze nem is kell, hogy felnézzen –. Csak az értheti, aki megélte azt, amit én. Te nem.
-    A megértésnek több szintje lehet.
-    Te biztos megtartanád.
-    Semmi sem biztos.
-    De. Te erős vagy. Mindent megoldasz. Én meg mindig lógok valaki nyakán.
-    Ezért nem akarod magadnál tartani? Félsz, hogy nem tudsz róla gondoskodni?
-    Ez az egyik oka.
-    Ha biztonságban tudnád anyagilag, magad mellett tartanád?
-    Miért kérdezed ezt?
-    Mert érdekel. Tudni szeretném, hogy van-e esély rá, hogy megtartsd.
-    Nem ez az egyetlen okom, hogy örökbe adjam, nem csak a megélhetés miatt teszem.
-    Nem érzed a sajátodnak?
-    Tényleg nem érzem annak.
-    De lehet, hogy ez idővel megváltozik, nem gondolod, Angéla?
-    Úgy érted, mikor megszületik?
-    Esetleg akkor. Vagy kicsit később.
-    Lehet, hogy megváltozik, majd kibírom. Tudom, hogy nincs energiám felnevelni. Még
egymagam is nehezen fogok boldogulni. De egy gyerekkel, nem, erre nem lennék képes.
-    Nem leszel egyedül.
-    Miért, ki lesz velem? Csak nem azt akarod mondani, hogy a Jóisten sose hagy cserben? Épp elégszer cserbenhagyott már. Nincs okom rá, hogy bízzam benne. Hidd el.

A beszélgetésünket Dolores nővér szakítja meg. Nem örülök neki. Angéla végre hajlandó a gyerekről és önmagáról nyilatkozni. De Dolores szerint fontos, hogy váltsunk pár szót. Az irodájába vezet, a fiókjából egy kulcsot vesz elő. Benedicta nővér küldi, magyarázza. Tőle tudja, hogy a rendből való kilépésen gondolkodom. Szóval Benedicta nem mesélte el a valódi történetet. Mivel nem tudnak elérni (hát, persze, vajon miért is?), őt kérték meg, hogy adja át a nagyanyám volt házának kulcsát. Nemrég fejezték be a felújítását. Pihenőháznak rendezték be.

Én leszek az első nővér, aki odalátogat. Ha akarom.

Címkék: gyerek kulcs ház angéla

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr242213146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ficus Kinky 2010.08.13. 09:18:45

ez tök gáz. elmehetne pihenni abba a házba, ami az övé lett volna? igazán nagylelkű!

ez most egy tapintatlan nagylelkűség volt, vagy undokság?

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2010.08.13. 10:18:08

@21 hónap: szerintem is, ámbár az egyházi emberek nem buta népek. Sokuktól bőven kitelik komoly mértékű hátsó szándék is.
A (megélt - és ugye egy pap, vagy szerzetes/apáca igencsak megélheti, sőt meg kell(ene) élnie) hit elég hatásosan határozza meg az ember lelki terét, és igen sok esetben a szellemit is. Kicsit érthetőbben: a hívő ember számára a hite jó, a R. K. hívő számára az Isten jó (az nem is merül fel, hogy van-e :)), és a gondolkodását teljes mértékben meghatározza a rendhez tartozás. Ilyen háttérrel (a fájóan beszédes nevű) Dolores nővér ajánlata lehet nagylelkűség is, és persze mézesmadzag is, lévén "gyere vissza a rendhez, és élvezd az új pihenőházat is". Még másképp: annak, aki benne van, és "átalakult", tökéletesen érthetetlen, kezelhetetlen, és a világán kívül eső dolog, hogy valaki ki akar lépni. (Ez a vallási közösségekre, a MLM (multi level marketing) csoportokra, és Magyarországon elsősorban a jobboldali pártokra/közösségekre egyaránt nagyon igaz. És persze a Mátrixban lévőkre is, és ez csak félig vicc.)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.08.13. 10:42:38

@GutBesserWasser: Részben egyetértek, bár itt Doloresen keresztül üzenni plusz csavar, mert ő nem ahhoz a rendhez tartozik, amelyből Leti kilépett, sőt, Leti számára tán az egyetlen anyóca, aki hiteles tudott maradni, akire tisztelettel néz. Ráadásul így Agapé azt is a tudomására hozza, h tisztában van vele: még látogatja Angélát, vagyis maga Agapé is figyelemmel kíséri a lány sorsát, noha hivatalosan persona non gratának kellett nyilvánítania ...
A mátrixos poén tetszett :) És igazad van, nehéz a bent lévők számára megérteni, h vki ki akar menni, de azért katkók között elég gyakori jelenség, h lelépnek, vagy csak félig-meddig maradnak bent. Egyébként ez utóbbi, h lehet színleg bent lenni, egyszerre gyengesége és erőssége a katolikus egyháznak. Egy szekta túl kicsi ahhoz, h megengedhetné magának, az Egyház azonban ezt is elviseli, a langyosokat, a kétkedőket, a félszívűeket. Csak meddig viseli el?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.08.13. 11:37:38

@GutBesserWasser: hihi, BesserWissernek olvastalak hirtelen :))

A bentről kinézőre - egyetértek. Aki kilóg a sorból, azt visszanyomják/húzzák. Ha meg kilép, akkor a csordaszellem a többivel elhiteti, hogy a másik a hülye, mert "kevesebben van". Meg egyébként is.

Szerintem egyértelmű mézesmadzag. Mivel viszont Letíciának nincs veszíteni valója, én a helyében simán belemennék. Elmennék megnézni a nagymama házát - már csak kíváncsiságból is - töprengenék a dolgaimon, majd megköszönném a meghívást, és megpróbálnék békében elválni. Egyszerűen kíváncsi lennék rá, hogy ha az ostor nem hatott, akkor most a simogató kézzel mit akarnak elérni, és főként: hogyan.

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2010.08.14. 01:30:55

@21 hónap: Ez LOL, és nagyon jó ötlet, de ideg, az kell hozzá. Nekem nem biztos, hogy menne...

Csuri / Bariildi 2010.08.14. 20:14:38

Szerintem nem kérdés, h Leti elmegy megnézni azt a házat, naná.
Kétlem, hogy ezzel a húzással viszacsábíthatnák a rendbe, de azt továbbra is disznóságnak tartom, hogy nem kaphatja vissza a házát....

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.08.14. 21:08:01

@Csuri / Bariildi: Ha visszakapná, akkor a rend is jogosan kérhetne az ellátásért, meg a szállásért, ruháért, takarításért, utazásokért, mittoménmiért napidíjat.
Szerintem csúnya (f)osztozkodás jönne ki a végén. Kb. mint egy szaftosabb válásnál...

dr. Pascal 2010.08.14. 22:17:54

hello megint :)
nekem ez az Agapé-Benedicta (valahogy az eddigiekben nem sikerült elkülöníteni a személyüket) lassan amolyan Yoda/Dumbledore/Morpheus-szintű, hátulról jól mindent tudó emberkének jön át. Vagy csak Leticia adagolja szépen a paranoiát. Vagy én vagyok az... :)

Egyébként a mézesmadzag-dolog (igen, szerintem is az) nagyszerű húzás volt. Machiavelli és a jezsuiták a kedvenc keresztény szereplőim voltak mindig is a történelmi (tan)könyvekben. És ez tipikusan ilyesmi...

Ami még erről a kulcs-ról eszembe jutott, az Stendhal Vörös és fekete c. könyve. Ott ennyire "jóarcok" a második rendbeli szereplők. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.08.16. 10:02:19

@dr. Pascal: Ha visszamész az elejére, sztem jól el tudod különíteni Agapét bárki mástól. Persze, Benedicta mögött sokx ő áll. Vagyis Benedicta aligha csinál bármit Agapé tudta nélkül.
Lehet, h ügyes húzás a mézesmadzag, csak egyrészt kissé későn jön, másrészt Leti/Panni már aligha fordul vissza, akár rendfőnökséget is ígérhetnének ...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.08.17. 10:44:48

@GutBesserWasser:

"...az egyházi emberek nem buta népek. Sokuktól bőven kitelik komoly mértékű hátsó szándék is."

Jó vicc, a katolikus egyház kétezer éve gyakorolja az ármánykodást :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.08.17. 10:51:00

@tiboru:

Most már értem. Lemaradásom volt és időrendben olvastam a posztokat, s csak most látom, hogy a tegnap megvolt a kaming áut...

Szia Panni! Örülök, hogy már ezt is tudjuk.
süti beállítások módosítása