113. Szeder, szilva, tüskék

 2010.08.25. 08:00

Úgy képzeltem, hogy nyugalom lesz. Csend. Emlékek, összehasonlítások De Irénke néni nem hagy. Először is házi sütivel traktál. Aztán körbehordoz a faluban, mint valami véres kardot. Nem visz rá  a lélek, hogy megmagyarázzam, hogy már nem az vagyok, akinek hisz. Hogy nem érdemlem meg a falu egyetlen valaha volt apácája címet. Legfeljebb az egyetlen kiugrott apáca titulust.

A plébániára is be kell néznünk. A régi plébánost már áthelyezték. Az új kenetteljessége még nekem is sok. Hosszan magyaráz. Főleg az általa véghezvitt változtatásokról. Minden tisztelet az előző atyáé, persze. De kissé túl modern és túl liberális volt. A fiatalok úgy jártak be a paplakba, mintha az lenne a közösségi ház. És nem az? - kérdezem. A plébános kissé zavarba jön. Aztán csak dícséri az elődjét. Ügyes. Bár velem úgyse megy semmire.

Ami inkább bosszant, hogy a kedvenc Szent Margit képem előtt se hagy imádkozni. Ha nincs az a Szent Margit kép … Tán az életem se úgy alakul, ahogy. Ideálok és példaképek. Ha már Richárd szóba hozta. Margiton kívül Sienai Szent Katalin és Edith Stein. Nem csoda, hogy az lett belőlem, aki. Most kereshetek más mintákat. Harminc évesen? Kissé nevetséges.

A plébános gazdasszonya már azon van, hogy erőszakkal ott tartson vacsorázni a paplakban. Vagyis a kertjében. Mindig szerettem azt a kertet. Szerelmet vallottam ott egy fiúnak. Nagyon régen. Egy örökkévalósággal ezelőtt. Az utolsó nyári szünetben, amelyet odahaza töltöttem. Pár napig együtt is jártunk. Vagyis olykor megfogtuk egymás kezét. Aztán vége lett a nyárnak. És a szerelemnek.

Csak egy teát fogadok el a paplak kertjében. Aztán hazaindulok. Alkonyat. Próbálgatom a szedret az út szélén. De alig találok érettet. Igaz, itt sokan járnak, hamar lelegelik. Még emlékszem a jó szeder-lelőhelyekre. Elmosolyodom: ahogy Annipanni is tudja, hol lehet finom szamócát szedni. Egy szederbokor mögött szilvafa, kis, érett szilvákkal. A fáról szedett gyümölcs mindig jobban ízlik, mint a bolti. És én szeretem a kissé elvadult szilvát is. Benyúlok a szúrós bokron át. A blúzom beakad az egyik tüskébe. Óvatosan próbálom kiszabadítani magam. Valaki mögém lép, és segít.

-    Azt hittem, dolgod van.
-    Volt. Most már ráérek. És pont jókor érkeztem.
-    Pont jókor. Mint valami James Bond. Csak a világ helyett mindössze egy blúzt mentettél meg.
-    Meg a bajbajutott lánykát, aki a torkosság bűnébe esett.
-    Finom szilva.
-    Ha éhes vagy, meghívlak vacsorázni. De te mondd meg, hová menjünk. Te ismered a terepet.
-    Rossz lehet neked.
-    Miért?
-    Hogy rámszorulsz.
-    Túlélem.

Ebben a stílusban folytatjuk. Richárd kifejti, hogy inni is akar, javasoljak olyan helyet, amely gyalog is kényelmesen elérhető. Utána majd hazakísér. Vagyis a pihenőházba, javítja ki magát. Gyalogolni részegen is tud. Mikor meglátja, milyen ijedt képet vágok, felnevet. Nem, nem akar berúgni. Csak egy kicsit.

Címkék: szerelem szomszéd szent margit paplak gyümölcsszedés

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr862233959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.08.25. 08:10:01

Édes fiú ez a Ricsi! De Letit is megfogta az Annipanni hasonlat.:)
Italozunk, italozunk? Feszültségoldás, hangulatfokozás, vágykeltés? :D

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.08.25. 08:59:56

@örömlány: hihi, fülledt balatoni este :))

Egész nap ott ücsörgött az árokparton, bevetésre várva? Az a baj, hogy ilyenkor mindig az kering a nő fejében, hogy vajon az a másik most elment már? Vagy tud róla, vagy mi van vele? És elég nehéz (nekem) így kiélvezni a helyzetet.

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.08.25. 09:17:56

@21 hónap: Nem értem, ki ment el, milyen kiélvezés?

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.08.25. 09:26:29

@21 hónap: Mindig jól beleéled magad. Sztem a mobil, ami Ricsi kölcsönadott, helymeghatározásra is alkalmas, így a pasi mindig tudja, hol jár Leti. Nekem ez Leti helyében nem tetszene. (Bár lehet, h csak túl sok konteót olvasok :)
Ki tudja, hol ücsörgött Ricsi, tán tényleg akadt vmi dolga. Mondjuk, felkereste egy régi szeretőjét, ha már ott van a környéken? :P

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.08.25. 09:27:36

@örömlány: Ricsi már próbálkozott borral, de nem oldotta meg a helyzetet ...

Groix · http://index.hu 2010.08.25. 10:52:48

"...Edith Stein. Most kereshetek más mintákat. Harminc évesen? Kissé nevetséges."

Pedig Edith Stein pont jó példa arra, hogy igenis lehet harmincévesen más mintákat keresni.

vén betyár 2010.08.25. 10:58:47

A vallásgyakorlat a megoldás arra, hogy elkerüljük az individuál (egyén) neurózisát. A vallás által a felnőttek saját infantilitásukat (gyermekiességüket) egy egész életre meghosszabbítják. Valamilyen illúzióba való kapaszkodással el lehet kerülni az egyéni neurózist.
Ezt már próbálta a kedves kis nővér.Nem jött össze, sokszor nem úgy viselkedett, reagált, gondolkozott, mint egy 30 éves nő, hanem inkább, mint egy szerelmes gimnazista.
Most lehetősége van kilépni az álomvilágból, élni felnőtt módjára.Azt hiszem, hogy nem igazán apafigurára volt szüksége, hanem arra, hogy a "csúnya, szégyenteljes" nemi vágyát megideológizálja, magyarázza azzal, hogy a prof eszébe, okosságába volt szerelmes, annak nem tudott ellenállni.
Richárd is okos, amellett talpraesett, habár most némileg kissé elesett, de mégis talpig ffi.Itt az igazi lehetőség kislány nagylánnyá válni.!

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.08.25. 12:11:47

@örömlány: elmenni - a lakásból a régi nő. Kiélvezés - ha ott a másik, és engem akar, akkor ne a volt/éppenmég nőjén járjon már az agyam.
Úgy látom, a szakmai kulcsszavak minden más jelentést kioltanak :))

örömlány · http://oromlany.blog.hu 2010.08.25. 12:18:21

@21 hónap: Ó, dehogy, csak igyekszem mellőzni a zöld szemű szörnyet! :D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.08.25. 21:06:43

@Groix: Ha az irány épp az ellenkező, asszem, nehezebb.
@vén betyár: Sztem az apafigura elmélet nagyon helytálló, de persze ez nem zárja ki azt se, amit te mondasz. Viszont egy értelmes nőnél a ffi intelligenciájába való beleszeretés együtt jár az erotikus vonzalommal, nem hiszem, h szét lehetne választani. Az agynál nincs semmi erotikusabb. Ricsi is nagyon okos, csak másképp :)
@21 hónap: Én se így értettem, érdekes ... Leti ellenállásába ez is belejátszhat, hisz kicsit rosszul esik neki, mikor Ricsi bevallja a bnőt.

Groix · http://index.hu 2010.08.26. 09:33:36

@Gloria Mundi:
Nem tudom. A zsidó -> katolikus váltást szerintem nehezebben tolerálja a környezet, mint a katolikus apáca -> katolikus világi hívö átalakulást.
A belsö átrendezödés pedig így is, úgy is felkavaró, akármilyen irányban megy végbe. A lényeg az, és ebben ES iránytól függetlenül is példakép, hogy az ember ki merjen állni a helyesnek tartott döntése mellett, vállalva a következményeket.
süti beállítások módosítása