160. Ügyvéd, nyomozó, tolmács

 2010.12.13. 08:00

Nem tudom, ki adta meg az elérhetőségemet. Valahogy rámtaláltak. Egy számomra ismeretlen tolmácsiroda. Örültem, mint minden munkának. Ki kell menni a város szélére, ott van a központ. Oda viszik a letartóztatottakat kihallgatásra. Bejelentkezem a recepción.  Vagy portán? Mivel korán érkezem, hosszabb várakozásra készülök. Van egy kis büfé. Egy-két öltönyös-nyakkendős férfi. Egy kosztümös nő. Siető egyenruhások. Kissé szorongva várakozó civilek. Olykor nyílik az ajtó, neveket mondanak. Az illető feláll, bekísérik. 

Figyelem az embereket. Érdekes a nyüzsgés. Persze Ria jut eszembe. Hátha összefutunk. Bár lehet, hogy csak a rendőrségnek tolmácsol. Ez meg más cég. Egy nagyon fiatal, alacsony nyomozó jön ki értem. Huszonéves, nemrég jöhetett ki az iskolapadból. A társa ugyancsak nagyon fiatal nő, a nevéből kiderül, hogy férjnél van: ő a határozottabb. Olykor rendre utasítja a fiút, aki kicsit zavarba jön.

Meghozzák a fogvatartottat. Mesztic nő, talán velem egykorú. Rémült, de megpróbál mosolyogni rám. Végre valaki, akivel szót ért. Szeretném megkérdezni, hogy kerül ide. De nem tehetem. Az ügyvéd nem jön. A vastag pulóvert viselő kövérkés nyomozónő kifejezetten dühös. Noszogatja a fiút, hogy hívja fel az ügyvédet. Közben felveszik az adataimat. A nyomozó srác elkéri a telefonszámom. A lány rárivall, hogy az nem kell. A fiú behúzza a nyakát. Elnézést kér. Keresi a billentyűket. Nem sok tapasztalata lehet a gépelésben. Hosszú csendek. Várunk.

Az ügyvéd továbbra sem jön. A csendek kínosak. A két nyomozó az asztal egyik végén. Én a mesztic nővel a másikon. Annyi kimondatlan kérdés. Igazán beszélgethetnénk is. Elgondolom, hogy mi lenne, ha nem ebben a minőségben ülnénk ott. Mit mondanánk egymásnak. Mennyi mindenre lennék kíváncsi ezzel a szegény asszonnyal kapcsolatban.

Csörög a telefon. Kiderül, hogy az ügyvédnek más dolga van. Már biztos nem jön. A fogvatartott így nem tesz vallomást. A jegyzőkönyvet azért fel kell venni. Adategyeztetés vele is. Alig tudok meg róla valamit. Tényleg majdnem egyidősek vagyunk. A nő nekem panaszolja, hogy az ügyvédjét összesen egyszer látta. Sosem látogatta meg a börtönben. Nagyon magányos. És nem tudja, mi lesz. De ügyvéd nélkül nem tehet vallomást.

Szinte úgy érzem, nekem kellene majd meglátogatnom. De ezt biztos nem szabad. Nem is engednének be. A nő megkérdi, született spanyol vagyok-e. A nyomozó fiú meg azt akarja tudni, hogy mit kérdezett. Lefordítom neki. Egy pillanatra kiesünk a szerepünkből. Mosolygunk. Megrázom a fejem, nem dehogy vagyok született spanyol. A fiú elismerően néz.

Ő kísér ki. A kolléganőjétől távol kicsit bátrabb. Mégis elkérné a telefonszámomat. Mert olyan jól tolmácsolok. Ő is szereti a nyelveket. És éreztem a mesztic nő szagát? Emlékeztette egy másik nőre. Akivel néhány éve találkozott. Ahogy elnézem, akkor még főiskolás lehetett. Vagy gimnazista. Nem tudom, mire gondol. Én nem éreztem semmilyen különös szagot. Vajon pejoratív értelemben mondta? Vagy tetszett neki az illat? Nem tudom eldönteni. Megadom a számom.

Címkék: ügyvéd nyomozó tolmácsolás kihallgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr272511884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 08:41:37

pilóver = pulóver
megkéri = elkéri (egyelőre :D )

Ricsi féltékeny lesz, és szegény gyereknek már látom a véres száját :))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.13. 09:11:18

Szegény magányos mesztic nő... Pedig valószínű, hogy csak másfél kiló kokaint akar áthozni a határon.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 09:13:45

@tiboru: Attól még lehet magányos. És keresztényi erény a foglyokat látogatni :)

@21 hónap: Miért kéne Ricsinek tudnia az egészről?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 09:15:17

@Gloria Mundi: miért ne lehetne a telefonszámosdiból később bonyodalom? Mikor Letícia telefonján be akar jelentkezni a kis balfék, és Ricsi veszi fel, aztán kiderül, hogy ezek együtt dolgoztak, de mondjuk Ria volt fickójáról van szó. Vagy egy ifjú titánról, aki az öreg róka bebérjaira tör. Izgi vonal :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 09:49:07

@21 hónap: Miért jelentkezne be Leti telefonján Ricsi? Sztem a feleségek mániája, h a férjük helyett felveszik a telefont (bár én kivétel vagyok :P)
És lehet, h a kis nyominger tényleg csak a tolmácsolás miatt kérte el a számot. :)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 11:53:46

@Gloria Mundi: és miért ne szaladhatna el az én fantáziám ebbe az irányba? Majd legközelebb elküldöm mélben a kommentemet, és hat teszik, kirakod :P

Egyébként én sem nézem a másik telefonját.

vén betyár 2010.12.13. 13:01:18

Nem tudom, ki adta meg az elérhetőségemet - kezdődik a poszt.

Megadom a számom - fejeződik be.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 13:10:10

@vén betyár: A tolmácsirodának megvolt, de a szervnek vagy közegnek vagy minek, nem.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 13:18:05

@Gloria Mundi: megjegyzem, Letícia részéről ez durva szerződésszegés...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 13:21:15

@21 hónap: Megszólalt az irodavezető! :) Nemtom, szerepelt-e a szerződésben, h nem adhatja meg a telszámát. Ilyesmi lehetséges?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 13:25:45

@Gloria Mundi: nem igazán, ez az egyik alapdolog. Ha igen, szétrúgják a jogász seggét - különben minden ügyfélnek csak egy tolmácsot közvetítenének :P

vén betyár 2010.12.13. 13:47:17

@Gloria Mundi: Értettem első olvasatban is, de azért köszi!:)
A fiú meg nyomzó vagy mi a csuda.
Hát!!!Nem egy ricsi!:D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 15:34:09

@21 hónap: Miért közvetítenének csak 1 tolmácsot? A poén az, h vannak bennfentes irodák, és nagy pénzeket akasztanak le, persze főleg ritka nyelvekért. Ha magánszemélyt kér fel a nyom.hatóság (persze, amennyiben az tud tolmácsolási számlát adni), akkor sokkal olcsóbban megúszhatja. (Adófizetők pénze.) Nem tudom, mi alapján kérnek fel irodákat ... hm, hm

@vén betyár: Ja, bocs.
A srác lenyomozhatná Leti telszámát magától is, erre utalsz? (Vagy az egyéb bénázásra?) Sztem a pasik mindig az egyszerűbb utat választják :)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.13. 15:47:31

@Gloria Mundi: nem baj, elmagyarázom neked szívesen sokszor :)

HA a szerződésben NEM szerepel, hogy nem adhatja ki az elérhetőségét, AKKOR csak EGYSZER küldi ki az iroda az adott tolmácsot, mert LENYÚLJA a tolmács az ügyfelet.
Lerajzoljam? :)

Egyébként igen, tudom, hogy nagy pénzek vannak benne. Nálunk 15-20% a miénk az óradíjból.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.13. 15:50:26

@21 hónap: Köszi, h lerajzoltad. :) Egyébként nem olyan egyszerű lenyúlni az ügyfelet ...

Hát, amiről én tudok, az olyan, h a díj 66%-át kapja az iroda ... No comment ...

vén betyár 2010.12.13. 15:57:09

Béna, minden tekintetben.De legalább jó a szaglása!:)

iovianus 2010.12.13. 16:02:06

"Megadom a számom."
Nő... :)

vén betyár 2010.12.14. 14:48:44

@Gloria Mundi: Természetesen ismerem és értem a megismerkedés, a közeledés elfogadott koreográfiáját.A kisfiú mégsem kérdezheti meg egyenesen, ffiasan, hogy: Találkozhatnánk?El kell kérni a telszámot, maj telefonon megkérdezni ugyanazt.Mégsem ajtóstúl rongyolunk a házba!:)
Nagylány meg kis habozás után megadja.:)Biztató!:)@Letícia nővér: Csak kötözködöm!:)Csak azzal kötözködöm, incselkedek akit kedvelek.
Igenis nagyon szépen bemutatta azt a sivár légkört, ami uralkodik ezeken a szomorú hivatalos helyeken és egyben azt is, hogy a korábbi kedves kis nővér még nem igazán nagylány.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.14. 18:51:08

@vén betyár: Akárhogy is, Leti erkölcsileg rosszul jött ki ebből, pedig sztem nem gondolta végig. Vagy azért adta meg a számát, mert hízelgett neki a nyominger nyálcsorgatása (ha az volt), vagy azért, mert tolmácsolni szeretne, vagy mind a 2 motiváció igaz, ill. esetleg csak azért adta meg a számát, mert nem képes megtagadni egy ilyen kérést ...

Áruld már el, hogy jutott eszedbe pont ezt belinkelni! ;)

vén betyár 2010.12.15. 07:29:48

@Gloria Mundi: Éppen ezt olvasgattam:
"Az a már-már közhelyszámba menő megállapítás, amely szerint alapvető különbségek vannak a nők és a férfiak funkcionális agyi lateralizációja között, erősen vitatható.Még nyílvánvaló nemi lateralizációs eltéréseknél sem lehet biztonságosan kimutatni ezeknek a kognitív mintázatokkal való kapcsolatát.
A jelenleg rendelkezésünkre álló tények alapján ugyanakkor ki merjük jelenteni, hogy valóban léteznek nemi különbségek az olyan kognitív tevékenységek terén, mint pl. a téri forgatás képessége, a matematikai érvelés vagy a verbális emlékezet, és az olyan motoros tevékenységek terén, mint a pontos célzás és a kezek, illetve az ujjak ügyességeAzt is bátran állíthatjuk, hogy a legtöbb, a két nemnél eltérő képesség kialakulását a valamikori, illetve a pillanatnyi hormonális állapotok erősen befolyásolják.A prenatális élet során nem-hormonális jellegű hatások is valószínűsíthetőek."

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.12.15. 07:46:13

@vén betyár: a prenatális létben miért ne számítanának a hormonális hatások?...
süti beállítások módosítása