Két napos, többé-kevésbé nemzetközi konferencia. A két külföldi résztvevő miatt mindenki angolul vagy németül ad elő. Ennek megfelelően a legtöbben felolvassák az előadásukat. Amit nehezen viselek. Hiányzik a prof is. Az ő könnyedsége,a hozzászólásai, amelyek felrázzák a társaságot. Az előadása, amelyet szájtátva hallgatnánk. Az anekdotái nagy öregekről. Az egész lénye, a hangja, a mosolya. Egyébként már hazament a kórházból. De még nem foglalkoztatja a munka.

Ebédnél egy régi ismerős ül mellém. Régen találkoztunk már, neki újdonság, hogy kiléptem. Egy másik egyetemen tanít. Tudtam, hogy valami köze van a teológiához, a felszólalásaiból ez kiviláglott. De csak most került szóba, hogy majdnem pap lett belőle. Az utolsó pillanatban gondolta meg magát. Akárcsak Ricsi. Ahogy hirtelen utánaszámolok, majdnem egyidősek lehetnek. Tehát akár ismerhetik is egymást. Rákérdezek. András szélesen elvigyorodik. Hát hogyne. De én honnan ismerem a jó öreg Ricsit?

Annyit mondok, hogy a barátom. Ez így félreérthető, de András nem kéri, hogy pontosítsak. Így aztán eszébe jut megkérdezni, hogy Ricsi még mindig azzal a szép szőke nővel van-e együtt. Riával. Ha van esze, elveszi feleségül. Nyelek egy nagyot. Hirtelen úgy érzem, elviselhetetlen a meleg. Pedig az étterem légkondicionált. Halkan megjegyzem, hogy már nem. Ricsi nincs már együtt Riával. András megint vigyorog. Nocsak, nocsak. Ez, ha úgy vesszük, jó hír.

Aztán megkérdezem, ő miért nem lett pap. De csak annyit mond, hogy átgondolta, és rájött, hogy nem alkalmas rá. Mindvégig kételkedett magában? Nem. Egyáltalán nem kételkedett. Csak akkor, az utolsó pillanatban jött rá, hogy nem. Bennem mindig rengeteg kétely volt. András vehemensen bólogat. Tele a szája. Mikor lenyeli a falatot, kijelenti:

- Egy nő másképp van összerakva.
- Milyen szempontból?
- Sokkal nehezebb lemondania az anyaságról, mint egy férfinak az apaságról.
- A férfiak másról mondanak le sokkal nehezebben.

Nem akarok ennél explicitebben fogalmazni. De mintha nem hallaná, amit mondok.

- A férfiaknak is fontos az apaság. De őket annyi minden más foglalja le. Egy nőnek ez az elsődleges.

Megint fülig pirulok.

- Nem minden nőnek olyan fontos ez.
- Dehogynem, dehogynem. Megértem, hogy kiléptél. Nagyon kevés nőnek való ez a dolog.
- A szerzetesség?
- Az. Egy nő alapítson családot. Meg fogod látni.
- Mit fogok meglátni?
- Hogy ez neked is fontos lesz. Ha még nem az.
- Te megnősültél?
- Nem. Egyelőre. Talán arra várok, hogy eltöröljék a cölibátust.
- Arra várhatsz még.
- Ó, már közel az idő.
- Nekem nem ez a benyomásom.
- Te nem tudod, mi folyik itt.
- Bármi is folyik, abból még nem következik, hogy odafent beadják a derekukat.
- De, már nem sok idő van hátra. Meglátod.
- És akkor? Megnősülsz és felszentelteted magad?

Nevet.

- Nekem már késő. Lehet, hogy mind a két dologról lekéstem. Bár, ha Ria éppen facér ...

Megint nevet.

- El nem tudom képzelni, ki miatt dobta Ricsi azt a nőt. Te tudod? Mert a srácot ismerve nem hiszem, hogy magányosan tengetné a napjait.
- Nem is tengeti. 
- Na, és kivel él? Ismered?
- Velem.
- Veled? Húha ... Miért nem mondtad az előbb? Sok marhaságot összehordtam itt. Ne haragudj.

Címkék: konferencia anyaság ebéd szerzetesség papság

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr762959353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iovianus 2011.06.06. 11:08:39

Lemaradt a sorszám!

Mosollyal indul a nap. :)

A cölibátus el van törölve, ld: evangélikus, református egyház. Oda lehet váltani, akinek ez a legfájóbb ok :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.06. 11:35:37

@iovianus: Róm. kat., aki reformátusba vált, hogy pap (lelkész) lehessen? Hát, ez még mindig nem sokaknál pálya. Nagyon más a háttér. A görögkatolikusokhoz viszont át tudnak emiatt menni, csak annyi gör. kat. hívő nincs a világon :P És ott is csak felszentelés előtt lehet nősülni, ill., ha jól emlékszem, ezzel a hierarchiában való előmenetelről lemond az ember, ami nem szép dolog.

iovianus 2011.06.06. 19:24:18

@Gloria Mundi: Azért a lehetséges útvonalak megvannak. A legrosszabb érv, hogy vki nem lesz pap az, hogy "cölibátus van".
Itt is biztos más az ok. Csak ez jól hangzik és rögtön LP-vel kacérkodni is lehet ezzel.

LittleBear 2011.06.06. 20:53:53

?? Aki majdnem pap lett, de aztán mégsem, miért fontos a házasodáshoz, hogy eltöröljék a cölibátust?

Letícia: Írhatnál valamit a Ph.D. témádról, hogy hogyan jutottál el a konferenciára, mi a kapcsolatod a tanszékkel. Egyáltalán, hogyan fogtál bele a Ph.D. megcsinálásába? Jártál kurzusokra kreditpontért, vagy egyéni fokozatszerző voltál? Van lehetőséged a védés után is tudományos munkát csinálni? Milyen tudományos munkát csinál egy vallástörténész?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.07. 02:40:32

@iovianus: Sztem nem annyira rossz érv az. Elég sokan szokták felhozni. Nagyon kíváncsi lennék rá, hányan nem hagyták volna ott az egészet, ha családot alapíthatnak, mert a fű alatti nőzés azért nem ugyanaz, bármennyire is gyakorolja a többség. (Állítólag.) Asszem, Fro.-ban még egyesülete is van a katkó papok nőinek és gyerekeinek.

@LittleBear: Sztem a pasi egyiket se gondolná komolyan per pill. Ez csak egy vicces elszólás. Vagy lehet, h nősülni akár szeretne, de nem jött össze olyan csaj, akivel el tudná képzelni.

vén betyár 2011.06.07. 06:19:21

Csodálatos ez a világ!
A Gutenberg galaxisban is irtak verseket, regényeket, szinműveket, stb.El kellett menni, meg kellett venni.
Most meg csak bármikor bekapcsolhatod a gépet és olvashatsz különféle témákban érdekes irásokat, mert vannak emberek, akik megszállottan arra áldozzák idejüket, tehetségüket, hogy elszórakoztassanak, megosszák veled, velünk élményeiket, gondolataikat.
Lehetőséget adnak velük együtt érezni, gondolkozni, véleményt alkotni és cserélni.
Sokszor nagyon nehezen szólok hozzá egyes irásokhoz.
Hogyan jövök én ahhoz, hogy beleszóljak más ember gondolataiba?
Sokszor érzem úgy, hogy már megint nem azt és nem úgy sikerült megfogalmaznom, ahogyan valójában akartam.
De elgondolkoztatnak, foglalkoztatnak az irások, mindennapjaim, életem részévé váltak.
Köszönet érte!

LittleBear 2011.06.07. 19:28:46

@vén betyár: Nagyon érzelmes hangulatban vagy! Szerintem ez egy jó játék (én tévénézés helyett olvasgatok/írkálok a neten), ahol megvan rá a felület, ott nem beleszólsz más ember gondolataiba, hanem hozzászólsz. Kellemes dolog rokonlelkű emberekkel "találkozni", és aztán néha IRL is találkozni lehet, ha annyira nagy az összhang a társaságban.
Még egy dolog: a rokonlelkű embereken kívül annyi dühödt troll-t láttam olvastam már (nem itt), hogy jelentősen kigyógyultam a naivitásomból :-))

LittleBear 2011.06.07. 19:34:30

Én eddig azt hittem, hogy Panni a légüres térben van, miután kilépett. Jó látni, hogy vannak "világi" ismerősei, nincsen teljesen Ricsihez láncolva.

Nem tudom, jó lenne-e nekik együtt családot alapítani: két gyökértelen ember, jó családi minták nélkül - viszont legalább így egyik sem irigykedhet a másikra, hogy annak van még anyja/apja... Mindenesetre ha odáig jutnak, nem lesz könnyű dolga a gyereküknek/gyerekeiknek...
De persze ez puszta spekuláció, csak saját tapasztalatból érzem, milyen nehéz gyereket nevelni rossz családi mintákkal is.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.07. 21:07:23

@LittleBear: Miért lenne Panni Ricsihez láncolva? A profék is világi ismerősök, igaz, ott más gond van, ami problematikussá teheti a barátkozást.

@vén betyár: Megint jobb a hangulatod ezek szerint? :-)

dr. Pascal 2011.06.07. 22:12:57

@LittleBear: azért az anyós hiánya nem csak a viccekben tud jól jönni :)

@vén betyár: ha már Guttenberg galaxis és vallás: nekem Asimovtól az Alapítvány adott a legtöbbet ahhoz, h ne utasítsam el az egyházat (bármelyiket). Meg talán Stendhaltól a Vörös és fekete. Meg a gimnáziumi történelem-fakultáción felüli történelem. :)

a kommentelő trollok pedig nagyon jó motivációt jelentenek vizsgaidőszakban. Szinte mint a TV. De TVm nincs, index.hu-s blokketrec meg mindgi van. :)

ez most zagyva lett. Ez van :D

LittleBear 2011.06.07. 22:17:41

@Gloria Mundi: Eddig úgy éreztem, hogy csak a renden (kongregáción - hogy kell ezt mondani?) belüli ismerősei vannak, nincsenek rokonok, régi ismerősök, jó barátnők, csak Ricsi van. Őrajta keresztül meg maximum rendőröket ismerhet meg.
A profékkal pedig tényleg óvatosnak kell lennie (kicsit hasonló helyzetben én inkább szinte teljesen megszakítottam a kapcsolatot - ugye ezért van a "házinyúlra nem lövünk" szabály is :-)) )

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.08. 04:08:38

@LittleBear: Az ismerős kategóriába sokan beleférnek, akikre egyébként nem lehet számítani, de azért ott vannak valahol. Persze bármikor átalakulhat egy felületes ismeretség is mássá.
De tényleg eléggé ki volt szakítva az életből, nem is annyira a szerzetesi élet miatt, de sokáig volt külföldön. Az egyetemről azért ismerhet jópár embert.

A profékkal nem kell megszakítania a kapcsot, sztem főleg most értelmetlen lenne.

LittleBear 2011.06.08. 19:37:15

@Gloria Mundi: A kapcsolat megszakítása ilyen esetekben azért merül fel lehetőségnek (persze ha meg lehet tenni) - mert idővel mindig megvan a veszély, hogy elszólja magát valaki. Érdekes lenne pl. Panninak, ha pár év múlva Judit megtudná, hogy ha egy alkalommal is, de lefeküdt a férjével. No persze, itt van a kérdés, hogy most mit tud/sejt Judit...

LittleBear 2011.06.12. 19:03:24

@LittleBear: mondjuk a kapcsolat megszakításának van rossz oldala is, nem látod megöregedni, és ha összefutsz vele, nagyon rosszul esik
(én voltam huszonpár éves, ő alig 50, most én 40+néhány, hosszú évek után találkoztunk, nagyon szíven ütött az öregsége, 20 éve még nem tűnt ekkorának a különbség :-(( )

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.12. 23:13:45

@LittleBear: Sztem van annyira fegyelmezett LP, hogy nem szólja el magát. Judit meg valószínűleg sokat sejt. A kockázat elhanyagolható ahhoz képest, hogy mennyire fontos LP számára ez a két ember, és ez valószínűleg kölcsönös.
süti beállítások módosítása