247. Habitat

 2011.07.01. 08:00

Marika néni teljes harci díszben. Még reggel van. Úgy érzem, túlságosan is korán ahhoz, hogy ő megérkezzen. Hálóingben ülök a piritósom és a kávém társaságában, mikor beállít. Kulcsa van, természetesen. És nem számított rám. Nekem illene tudnom, hogy ma jön, de elfelejtettem. Alacsony is, törékeny is, kicsit aszott jelenség. Van egy fia, bár nehéz elképzelnem, hogy valaha nőnek nézett ki. Azt is nehéz elképzelnem, hogy fizikai munkából tartja el magát.

- Jó reggelt, Marika néni.

Igyekszem fesztelennek látszani, de nem vagyok az.

- Jó reggelt, aranyoskám.

Gondolom, mindenkit így szólít. Fárasztó annyi nevet megtanulni.

- Elnézést, hogy még hálóingben vagyok. Elfelejtettem, hogy ma jön.
- Ugyan már, aranyoskám, csak ne zavartassa magát. Mintha itt se volnék. Jó étvágyat.
- Megkínálhatom valamivel? Elfogad egy kávét?
- Én mindig hozom a magam kis ozsonnáját, ne tessék fáradni. Feketét csak odahaza iszom. Tudja, ahogy én szeretem. A konyhában szoktam kezdeni, de csak ne zavartassa magát. Akkor megyek a fürdőszobába.
- Elnézést, de éppen oda készültem.

Széttárja a kezét.

- Akkor hol kezdjem? Tessék megmondani.

Legszívesebben hazaküldeném. Majd én kitakarítok. Időm, az van. Ugyan nem szeretek takarítani, és messze nem vagyok olyan ügyes, mint ő. De most nagyon zavaró a jelenléte. Ugyanakkor tudom, hogy csak a munkáját végzi. És Ricsi nagyon elégedett vele. Valóban pedáns tisztaság van a lakásban. Azt is tudom, hogy Marika néninek biztos helye van Ricsi lelkében. Hadakozni ellene felesleges lenne. De most nagyon nehezemre esik kedvesnek lenni.

- Esetleg a nappaliban? Lehet róla szó?

Amikor a rendben kellett parancsokat adnom, nem voltam zavarban. Bár nem vagyok uralkodó alkat. De ott világos volt a hierarchia. Itt pedig. Nem vagyok én Marika néni elöljárója. Ha itt valaki otthon van, az sokkal inkább ő, mint én.

- Hát persze, aranyoskám. Csak másképp szoktam, tudja. Az ilyen vénasszonynak mint én, megvannak a maga rigolyái.
- Mindjárt végzek a reggelivel, akkor akár kezdhet a konyhában is. Öt perc.
- Ó, a világért se zavarnám, aranyoskám, csak reggelizzen nyugodtan.

És áll a konyha közepén. Engem néz. Még csak le sem ül. Gondolom, gyengeségnek vagy illetlenségnek tudná be, ha le merne ülni. Elment az étvágyam, sietősen fejezem be a reggelit. Menekülök a fürdőszobába. Aztán a lakásból is.

Címkék: zavar takarítónő

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr863023620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleBear 2011.07.01. 16:01:01

Amikor nálunk takarítónő járt, néha hozta a férjét is. Iszonyú kínban voltam mindig, ha otthon kellett lennem. Jobb ilyenkor tényleg elmenni otthonról (a fül-orr-gégész tanácsát is csak ilyenkor lehet megfogadni - azt mondta a poratkaallergiámra, hogy el kell menni otthonról, amikor porszívózás van - igen basszus, de ha én csinálom??? )

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.01. 16:40:49

@LittleBear: Ki nem állhatom, ha vki nálam dolgozik, de néha muszáj ... Akkor kellemetlenül érzem magam. A takinénik meg külön állatfaj. Bár igaz, egy kis ideig én is voltam az, nagyon utáltam. De tőlem senki nem jött zavarba :-)

iovianus 2011.07.01. 20:22:54

nem értem a címet. vhogy nem passzol semmihez.
értem én, hogy szokás, de akkor nem habitus lenne?
vki homályosítson már fel mert ülepszik nálam a köd.

LittleBear 2011.07.01. 20:31:30

@iovianus: Én se értettem, de gugli a barátom: A habitat az valami "territórium"-félét jelent, lakóhely, élőhely az állatvilágban, emberre értelmezve meg azt, ahol otthon van - én így fordítottam le magamnak. Így már van értelme. Gondolom a szó maga latin, vallástörténészéknél alapvető ismeret :-))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.07.01. 20:45:01

@iovianus:
@LittleBear:

Meg aztán talán ismerős a Habitat for Humanity, az úgynevezett "lakhatási szegénység" ellen küzdő nemzetközi szervezet, amelyik idehaza is tevékenykedik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.07.01. 21:10:35

Amúgy meg nekem semmi komplexusom nincs a takarítónéninkkel kapcsolatban; sőt, jókat beszélgetünk a világ dolgairól, amikor meló után hazaviszem :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.01. 22:10:58

@LittleBear: Igen, ez az. Élőhely talán a legmegfelelőbb kifejezés, de akár még vadászterület is lehet.

@tiboru: A takinénik nem a pasikat szekálják :-P

Ficus Kinky 2011.07.03. 11:10:29

csak nekem tűnik fel, hogy a állandóan azon problémázik, hogy az elődei hogy s mint, másoknak is így köszönt a takarítónéni, Riával mi volt, biztos ez, biztos ez... lazítsál már!
itt a fickód, kérte, hogy költözz oda, elmentetek nyaralni stb., mindig örül, hogy milyen szexis vagy, jókat dumáltok--mégis mit vár tőle? hogy kötelezvényt ír alá, hogy nem volt múltja, ha igen, abból semmire nem emlékszik és a jövőt csak vele képzeli el?
arra nem gondolt, hogy ez mind a személyisége része és pont azért szereti Ricsit, mert az összes tapasztalatának az eredményeként olyan, amilyen...?

LittleBear 2011.07.03. 15:42:38

@Ficus Kinky: Ez egy ilyen problémázós blog :-))

Nem hiszem, hogy kedves kitalált vagy valóságos hősnőnk szeretné, hogy kedvese "kötelezvényt ír alá, hogy nem volt múltja, ha igen, abból semmire nem emlékszik", de ha kapna arról ígérvényt, hogy "a jövőt csak vele képzeli el", azzal már sok problémájának búcsút mondhatna (legalábbis egy időre).

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.03. 15:53:57

@Ficus Kinky: Ilyeneken tudnak görcsölni a nők, bármily meglepő :-) De LP esetében az extrém bizonytalanság másból is táplálkozik. Persze, hogy Ricsi a múltja eredménye, és neki pont ez jön így be, de elárulok egy "titkot": a legtöbb csaj imádja a rosszfiúkat (most nem bűnözői, hanem szexuális értelemben), de közben azt reméli, hogy ez a fázis csak addig tart, amíg a pasi vele nem találkozik. Aztán már jófiúság van. Infantilis? Hát, igen ...

@LittleBear: Ez a kötelezvény más néven házassági szerződés? :-P Vagy legalább is egy leánykérés, első körben ...? De még az se biztos, hogy ő férjhez akarna menni. Ha ott volna a lehetőség.

LittleBear 2011.07.03. 16:22:54

@Gloria Mundi: A lelkiismeretének azért mégiscsak a házasság felelne meg a legjobban. És szerintem LP férjhez akarna menni, pláne olyan valakihez, akibe szerelmes. Aztán hogy ezt néhány év múlva megbánná-e, az már más kérdés (de ez minden házasságnál felmerül).

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.03. 20:04:19

@LittleBear: Persze. Valszeg nagy nehezen rávehető lenne a házasságra :-)

LittleBear 2011.07.03. 20:14:15

@Gloria Mundi: De hát nem ez lenne a normális az ő helyzetében? Ha az istenhitében nem rendült meg, akármilyen is az, ha követni akarja az egyház útmutatását, erre kell vágynia alapból. (Bár, amilyen sok furcsa útmutatása van a katolikus egyháznak, amit hétköznapi módon nem nagyon lehet betartani, Panni is jól meg van békélve a helyzetével. Gondolom, minden alkalommal meggyónja és minden alkalommal feloldozást is kap :-)) )
süti beállítások módosítása