269. Kiscsoportos foglalkozás

 2011.09.08. 08:00

Véletlenül fent maradtam egy listán. Annak a bizonyos latin-amerikai országnak a követsége hívott meg, amelynek nemrégen dolgoztam. Először nem akartam elmenni, de Ricsi rábeszélt. Azzal, hogy ő szívesen jönne. Talán a helyszín miatt. A Hadtörténeti Múzeum az egyik kedvence. Így aztán elmentünk.

Mikor odaértünk, épp hosszasan szónokoltak valakik. Az udvaron maradtunk, Ricsi az ágyúkat tanulmányozta. Később röviden bementünk a terembe. Akkora volt a nyüzsgés, mint egy méhkasban. Gondoltam, én nem tolongok italért, ráér. Addig megnézzük, ami még megnézhető az udvaron. Néhány kisfiú is szaladgált odakint. Felmásztak az ágyúkra, a mamájuk vagy magyarul vagy spanyolul rájuk szólt, de nem sok eredménnyel.

Ricsi megszemlélte a szobrokat, a katonai járműveket, a falromot, és elindult egy lépcsőn lefelé. Eddigre két-három kisfiú is odaoldalgott és nagy szemeket meresztett. A magyarázatokat elviekben nekem szánta, de sokkal hálásabb közönsége akadt a gyerekek személyében. Áhítattal figyelték. És követték. Ő pedig ösztönösen felvette a magyarázó apuka vagy tanítóbácsi szerepét. Segített a kis kölköknek a lépcsőn, felemelte őket, hogy jobban lássanak valamit. Egészen hátra mentünk, ahol a magyar Maginot-vonal egyik lövészállásába lehetett bebújni. (Úgy emlékszem, ez állt a tájékoztatón.)

A szülők többször visszahívták a gyerekeket. Azok mentek is, de megint elunták a semmittevést, aztán visszaszaladtak, újabb érdekességekért. Megnézték a szögesdrót-darabot, az őrbódékat, és a halványkék Trabantot. Még kicsik voltak ahhoz, hogy történelemről lehessen nekik mesélni. Mégis nagyon élvezték.

Végül vagy tíz percet töltöttünk odabent, a fogadáson. Amikor már a nagy tömeg elvonult, megkóstoltunk néhány falatkát, pár sütit. És boroztunk egy kicsit. Ennyi.

Címkék: fogadás gyerekek múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr763210387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2011.09.08. 08:45:49

Nagyon klassz lehetett!
Minden évben legalább egyszer elmegyünk mi is az unokámmal, ugyanúgy élvezem, mint gyermekkoromban.:)

hungaryhonvéd 2011.09.08. 18:32:47

Jajj, a Hadi... =)

Évekkel ezelőtt én is valami hasonlón, egy konferencián voltam ott; Honvédelmi alapismeretek c. tantárgy és tankönyv ismertetése/bevezetése apropóján.
Voltak előadók, repi-cucc, állófogadás az egyik nagyteremben, minden ami ilyenkor járja, érdekes volt.

Megint el kell oda menni! :P

iovianus 2011.09.08. 21:48:32

magyar Maginot-vonal

ez a Margit vonal?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.09.10. 00:44:43

@iovianus:

Hát lévén, hogy az ötvenes években épült az akkori jugó határral többé-kevésbé párhuzamosan, nem valószínű, hogy egy (apácává lett!) királykisasszony nevét adták volna neki :-)

Amire szerintem gondolsz: a második világháborús Margit-vonal tíz évvel korábban épült (a németek utolsó védelmi vonala volt Magyarországon), az Érd-Velencei-tó-Balaton-Gyékényes vonalon.

A szovjetek úgy mentek át rajta, hogy szinte észre sem vették :-(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.09.10. 00:46:58

És hogy a poszthoz is hozzászóljak: Ricsiből mintha kibújt volna a potenciális apa; jó lesz vigyáznia, ha Panni már ilyen szemmel nézi :-)
süti beállítások módosítása