271. Új tanév

 2011.09.12. 08:00

Természetesen ez határozza meg a mindennapjaimat. A gimnázium. A gyerekek. A fiúk, akik olykor tényleg nagyon gyerekek. Máskor meg nagyon nem. De ez utóbbi ritka.

Colos nélkül elveszettebbnek érzem magam. Ő volt az egyetlen, aki örült, ha meglátott. A többiek inkább elzárkóznak. De egy kivétel mégis akad. Egy idős bácsi. Alig tud már mozogni, nehézkesen csoszog a botjával. Azt hiszem, csak azért hagyják tanítani, mert belehalna, ha nem tehetné. Ének-zene, és rajz. (Mostanában rajz és vizuális kultúra.) Ez az ő világa. Csak néhány órája van hetente.

A diákok szerint Adalbert bácsi a legtöbb órán  egyszerűen az életről mesél nekik. Olykor behozat egy képet. Egy reprodukciót valamely híres mestertől. És felszólítja a fiúkat, hogy mondják el a véleményüket a képről. Elfogulatlanul, akár tiszteletlenül. Nem számít, mit tudnak a festőről, a szobrászról. Nem számít, mekkora műalkotásról van szó. Ő azt kéri, hogy őszintén mondjanak véleményt. Nagy csendek szoktak következni. Amelyet nem hajlandó megtörni. Vár. Kivárja, hogy valaki elkezdjen beszélni. És mindig van vállalkozó.

Volt, aki felvetette, hogy inkább tanítania kéne és nem hagyni, hogy össze-vissza beszéljenek a gyerekek. Ostobaságokat. Hiszen így nem tanulnak semmit a műelemzésről. Nem lehet elvárni tőlük, hogy értelmes véleményük legyen, ha előbb nem tanítjuk meg nekik az alapokat.

De Adalbert bácsi fittyet hány az ilyen véleményekre.  Ráadásul olykor meztelen testeket ábrázoló képeket hozat be. Persze, nincs ebben semmi különös, még a vallásos festészet is tele van meztelen testekkel. Hát még a világi. És a művészet oszthatatlan. Mégis zavarba jönnek a fiúk, mikor arra biztatja őket, hogy alaposan vegyék szemügyre a képeket.

Nos, Adalbert bácsi felfigyelt rám. És valami miatt elhatározta, hogy a pártfogásába vesz.

Címkék: rajz tanév műalkotások adalbert bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr273219428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleBear 2011.09.12. 19:10:27

Kicsit elkanyarodva, de azért a témánál maradva.
El szoktam azon töprengeni, hogy azok a közösségek, akik a "házasság előtt semmi szex" elvét vallják, azok technikailag hogyan gondolják a dolgot? Házasságkötéskor összekerül két ember, akik elméletileg még csak nem is maszturbáltak soha életükben - hát hogyan is működhetne a házaséletük elméleti tudás nélkül?
Tudom, van jegyesoktatás, anno a férjemmel mi is voltunk ilyenen, de ott is csak a somolygás ment házas presbiterektől, meg zártkörű volt.
Miért tabu a téma megbeszélése, ha a szex tabu is? Nem rosszabb így megélni a tisztaságot? Nem a rendszer kergeti bele ezeket a fiúkat / lányokat a "tiltott" próbálkozásokba, a pettingbe (mondván, hogy az nem valódi szex), a pornó nézésébe - ami a rendszer lényege szerint mind elkerülendő lenne?

És aztán a sok elfojtásból tévinformációból jönnek a házasságon belüli szexuális problémák, a férfiközpontú szex, a sok kielégületlen sárkányosodó nő, akiből nagyon hamar hárpia válik, aki vagy megnyomorítja a férje életét, vagy hamar elvált, a gyerekei életét is megnyomorító asszony lesz.

Bocsánat, sommás voltam, de az eredeti kérdés valóban érdekel: miért nincsen "katolikus káma-szutra?".

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.09.12. 19:47:17

@LittleBear: Érdekes, hogy erről a posztról ez jut eszedbe. Nem a gyerekek önálló gondolkodásra nevelése, mint nekem :-)

Ami pedig azt illeti: ha elkezdenének szexualitásról nyíltan beszélni, elszabadulna a pokol. Mert a szex, az igazi szex, nem igazán tűri a korlátok közé szorítást.
Ha még azok az emberek is nehezen szólalnak meg ebben a témában, akiket nem nyomorít mindenféle szabály és tiltás, hát még azok hogy fognak, akik a szextől valójában félnek?
Arról nem is beszélve, hogy házasságba gyakorlat nélkül beleugrani nagy butaság, akármivel is indokoljuk. Képtelenség tudni, hogy 2 ember egymáshoz való-e az ágyban, amíg ki nem próbálják, és még akkor se biztos, h tudni fogják.

Ajánlom a Kinsey - Let's talk about sex c. filmet. Főleg azt a bénázást, amelyet a címszereplő, úgy 40 éves korában, mikor elvesz egy szűz csajt, a nászi ágyban előad. Mint kiderül, ha beerőltette volna a farkát a felesége hüvelyébe, a lány elvérezhetett volna ... Még szerencse, hogy nem erőltette be.
Ugyanez a Kinsey aztán a tudomány nevében megpróbál mindent kideríteni, amit a szexről tudni lehet.
www.filmkatalogus.hu/Kinsey-Mindenki-maskepp-csinalja--f13498

LittleBear 2011.09.12. 21:21:40

@Gloria Mundi:
arra reagáltam, hogy a tanár meztelen testeket is bemutató képeket elemeztet a katolikus iskolába járó fiúkkal...

(amit a filmről írsz, hogy valakinek olyan szűk a szűzhártyája, és annyira bőven erezett, hogy vérzéscsillapítás nélkül elvérzik, az azért szerintem extrém ritka, de gondolom, többszáz éve az ilyen tényleg belehalt az első aktusba)

"házasságba gyakorlat nélkül beleugrani nagy butaság" - ez a kereszténységben viszont egy alaptétel, és vannak, akik gyakorolják is, én csak ennek a gyakorlati megvalósítását firtattam

hiszek benne, hogy lehetne jól is csinálni, de nem a róla való beszéd teljes tiltásával/tagadásával

ha a házastársat "Isten rendeli" azaz valahogyan összehozza a feleket, akkor a szexben is meg fogják érteni egymást, de ez egy nem hívő embernek sült bolondság, tudom, ezért inkább ne is menjünk bele mélyebben

az ellenpélda meg az, hogy akik házasság előtt jól kijöttek egymással az ágyban, azok is megváltozhatnak az évek alatt, és akkor rúgják is fel a házasságot?

te írtad a regényedben Carlos és Viki beszélgetésében, hogy a választék időben és térben mindig korlátozott, tehát nem lehet kipróbálni több tíz potenciális partnert egy check-list-tel, és aztán kihirdetni a versenytárgyalás eredményét (ez maximum a mesékben a királylánynak adatott meg)
süti beállítások módosítása