51. Emerencia

 2010.05.11. 08:00

Emerencia néni ágynak esett. Egyre rosszabbul van, de a doktornő szerint leginkább az a baj, hogy nincs kedve tovább élni. Nem akar kivizsgálásokat, kórházat, hercehurcát.  Csak elmenni végre. A Szent Mihály lovát emlegeti. Kilencven éves, tényleg, mit akarunk tőle?

De Benedicta megkér, győzködjem, hogy ne adja még fel. Nincs joga feladni. Az Úrnak kell eldöntenie, hogy mikor jön el az ő napja. Ne legyen olyan gőgös, hogy ő maga akarja eldönteni. Nem tudom ezt hidegvérrel hallgatni. Azzal az elhatározással megyek be Emerencia szobájába, hogy nem győzködöm semmiről.

Mintha összement volna. Ráncosabb, vékonyabb. Lassan elveszíti a saját arcát. Miért kéne megvárnunk, hogy nyitott szájjal, halálfejként nyögdécseljen a fájdalomtól? Láttam már haldoklókat. Tudom, milyen. És ez a szag. A gyógyszerek és az elcsöppenő vizelet átható szaga. Jó, hogy ő már nem érzi. Hozzászokott.

Megsimogatja a kezem. Kislányom, mondd meg nekik, hogy hagyjanak békén. Csak el akarok menni. Egész életemben parancsolgattak. Te, ugye, megérted. Magyarázd meg nekik.

Belefájdul a torkom, úgy nyelem vissza a sírást.

Később Agapét kérlelem. Hagyjuk Emerenciát, ahogy kívánja. Az a lényeg, hogy ne szenvedjen sokat. Ha fájdalmai vannak, csillapítsuk. Elszánta magát.

Agapé csak félig figyel oda. Túlságosan leköti a kampány. Aztán felcsattan:

- Nem érted, hogy nem tehetem? Én felelek ezért az öregasszonyért. Engem vonnak felelősségre, ha nem kap megfelelő ellátást. Ki kell vizsgáltatni.

- Agapé, kérlek.
- Nincs időm ezen vitatkozni, Letícia.
- Hogyhogy nincs időd? Nem érted, hogy egy ember életéről van szó? Akit állítólag kedvelsz?

Azt a szót, hogy szeretjük, hogy bárkit is szeretünk, kínosan kerüljük. Mi csak kedveljük egymást. Istent szerethetjük, imádhatjuk, neki meg se kottyan. Rá aztán minden felesleges érzelmünket ráaggathatjuk.

- Letícia, értsd meg, hogy nem tehetem. Te meg se próbáltad meggyőzni. Bevetted ezt a meg-akarok-halni szöveget. Márpedig az ember nem akkor hal meg, ha épp kedve tartja. Hanem akkor, ha az Úr magához szólítja.

- Lehet, hogy éppen ezt érzi Emerencia. Hogy magához akarja szólítani.
- Ezt bízd az Úrra. Attól még nekünk mindent meg kell tennünk a megmentéséért.

Nem szólok semmit. Előre tudtam, hogy hiába beszélek. De legalább megpróbáltam. Agapé már valami másra koncentrál. Mintha megfeledkezett volna rólam.

- Elmehetek? - kérdezem.
- Menj csak, menj.

A kilincs a kezemben van, mikor még utánam szól:

- Szólj Benedictának, hogy Klárát ne ossza be betegápolónak. Más feladatokat akarok neki adni.

Címkék: vita felelősség haldoklás emerencia

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr691675179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.11. 08:47:25

hehe, tényleg izgalmas, ahogy szépen, sorban, egymás után az összes izgalmas egyházi téma előkerül. Volt már cölibátus, engedelmesség, abortusz, pedofília, most az eutanázia van soron :-)

Amúgy annyiban mindenképpen marhaság Agapé viselkedése, hogy még a szigorú katolikus álláspont is elfogadja, hogy nem hosszabbítjuk meg mesterségesen a szenvedését valakinek, aki amúgy menthetetlen. Tehát nem csak világi, materialista, de még katolikus szemmel nézve sincs feltétlenül igaza.

rozsdafarku 2010.05.11. 09:20:41

@Attus Germanicus: Igen.Mesterien felépített és megírt blog.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.11. 10:38:41

@Attus Germanicus: A kérdés az, h menthetetlen-e. És ezt sokszor maguk az orvosok sem tudják/merik/akarják kimondani. A családban is volt ilyen eset, hiába volt nyilvánvaló, h az illetőnek csak a szenvedése hosszabbodik, nem lehetett őket sokáig meggyőzni, h hagyják elmenni az idős embert. (Kat. intézmény volt.)

vén betyár 2010.05.11. 11:39:00

Még mindig Groix blogján agyalok.Jó kis fejtörést adott a hétvégére.Kicsit talán nagyon off, de akik olvastátok, tudjátok miről van szó.Az még csak hagyján, hogy továbbgondolván tökélyre fejlesztettem a GPS-es tervezetét.A többi meg végképp nem fér a fejembe...Majd kiszellőzik.Azt hiszem, jól tette a törlést, most már azt kivánom, bárcsak én sem olvastam volna, nagyon letört.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.05.11. 11:41:52

hmmm, nagyfater egyáltalán nem akart 'elmenni'. utsó előtti nap én is ott voltam nála, három napig haldokolt. frankó erős szervezete volt, azért bírta, amit ő túlélt a háborúban, és utána, attól egy csuklósbusznyi emós is felvágná az ereit - hosszában! az az érzésem, hogy a nagyszüleink sokkal jobb anyagból voltak gyúrva, mint mi. aki nem, az meghalt.

egy apácának egészen más a halála. hiszen nincsenek körben a gyerekei, akiket otthagy. épp ahhoz igyekszik, akiért egész életében élt.

érdekes, hogy a buddhistáknál, ahol szintén szüzességi fogadalom van, ennek elviselése nem okoz olyan aberrációkat, mint amely a blog búvópatak témája.

azt hiszem, az olyanok, mint a nagyszüleim, vagy emerencia még tudják mi a közösségi érzés, és le tudnak mondani tiszta lélekkel másért a saját céljaikról.

mi (az egész nyugati civilizáció) - sajnos dekadens kutyafülék vagyunk. én sem érzem különösen eredményesnek eddigi életem. sokkal többet lehetett volna! mivel nincs igazi lemondás, a rendek is a hozott anyagból kénytelenek gazdálkodni. halljuk is a következményét a világsajtóban.

jópár éve hallottam az alábbi történetet:

szerzetesrend felvételi beszélgetése, kérdés: volt-e már látomása.

1. jelentkező: igen, a szűzanya...
vizsg: köszönöm, majd értesítjük!
2. jelentkező: igen, imáim során...
vizsg: köszönöm, majd értesítjük!
3. jelentkező: nem.
vizsg: nagyszerű, fel van véve.

persze rövidítettem, de ez volt a lényege :)

bocs a hossszú kommentért, ha megvakultok, az örök világosság... :) na, befejezem :D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.11. 12:37:30

Komolyan mondom, egyre jobb,elgondolkodtatóbb ez a blog.

Köszönet Letícia nővérnek ezért, és köszönet Tiborunak az ajánlásért! :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.11. 12:56:29

@vén betyár: Groix (akinek 21 hónap keresztelte el) blogját sajnálom, főleg, mert nem olvastam el minden bejegyzést. Pl ezt a GPS-es dolgot nem. Egyébként tőle eljutottam egy másik blogra, amely szintén érdekes témát feszeget: oromlany.blog.hu
Most nem kezdek bele az itt is mindig szóba kerülő igazi vagy sem tematikába, nézzétek meg. (Elnézést, Leti, de sztem nem fogsz neheztelni érte. Különben Groix blogján a Szűzgarázs és az Örömlány egyaránt ott volt linkblogban.)
@Gildor Inglorion: Na, erről kb szexcsata poszt hosszúságú értekezést tudnék most rittyenteni. Főleg arról a toposzról, h az öregeink jobb anyagból voltak. Ezt mondja az emberiség legalább 3000 éve, de vszg több. Az aranykor mítosz is erre a jópofa hagyományra megy vissza.
Ami különbözik a nagyszüleink és a mi világunk között, az nem az emberanyag, hanem a lehetőségeink és határaink. Amit ismerünk a világból, amilyen történelmi-társadalmi helyzetben vagyunk, amilyen ideálokat sugároznak felénk. Ők se lettek volna önfeláldozóbbak, csak akkor ezt nyomatták nekik. Meg 2 vh tapasztalatával már annak is örültek, h béke van, nem vágytak olyan bazinagy dolgokra. De nem is sétáltak szembe állandóan plakátokkal, amelyek azt hirdették, h mindenük lehet, csak akarni kell.
Ami a szexuális problematikát illeti, h keleten ez hogy van ... Nekem az a benyomásom, h keleten ugyanúgy, mint minden más egyéni vágyat, ezt is tökéletesen el kell rejteni. Ott nem elfogadott, h az ember magára gondoljon, mindig a közösségi érdek a fontos. (Azelőtt Európában is ez volt a mérvadó, de soha nem annyira, mint a Távol-Keleten). Ettől az emberek belül ugyanolyan szenvedélyesek lehetnek, és ugyanúgy szenvedhetnek. Sőt, mivel sokkal inkább el kell fojtaniuk, sokkal szenvedélyesebbek lehetnek akár. A tiltás szítja a vágyat. A nagy szerelem mítosza se a szexuális szabadosság időszakában hódít leginkább.
Látod, Jeanne d'Arcot se vették volna fel. Ez mit üzen az embernek? Hogy a rendek nem is hisznek a látomásokban? Vagy, h a fenének kell vki, aki kiválasztottnak hiszi magát? :P Egy szentjelölt csak kellemetlenkedik, és a végén az életrajzában minden elöljárója gonosz színben tűnik fel :)

ribizli_me · http://flock-snapshot.blogspot.com/ 2010.05.11. 13:22:38

ugy is fel lehetne fogni hogy az Ur hivja, az orvosok, a tarsak pedig erovel itt tartjak. nem?

gogosnek vagy barmi hasonlonak pedig vegkepp nem lehet nevezni, mert maga akarja eldonteni hogy mikor hal meg. jelen esetben nem feltetlenul errol van szo, mivel mar 90 eves, masfelol meg mindenkinek joga van MELTOSAGGAL meghalni. es ennek nem kell feltetlenul koze legyen az eutanaziahoz.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.05.11. 13:33:40

nem azt mondom, hogy mindenki. de nagyszülők azért élnek, mert erősek voltak...

egy utcán hallott bölcsesség:

'akkoriban három ember volt. a hősök meghaltak, a gyávák megpattantak. a bátrak maradtak itt.'

bár én ettől egy kicsit másfele keresem a dolgokat, azért szeretem ezt a gondolatot.

az említett szerzetesi eset egy vicc, anekdota, példabeszéd. arra értették, hogy igyekeztek kiszűrni a pedálgépeket, akik simán bevállaltak verbálisan egy színes-szagos HD dolbysurround látomást, és ezt persze lelkesen reklámozták is...

rozsdafarku 2010.05.11. 13:53:58

@Thaddeus Griffin: Csatlakozom, teljes mértékig egyetértek.@ribizli_me: Az embernek JOGA van méltósággal meghalni.És lehetősége.Meghalhaz az méltósággal, aki nem akar elmenni, foggal-körömmalkapaszkodik?Vagy az a méltósággal meghalni, ha nem zavarok, terhelek senkit a halálommal?@Gloria Mundi: Eljutottam én is "olvasnivalókhoz".Olvastam Árpádházi Szt Margitról, akinek föladták az utolsó kenetet.Ne sajnáld, ha nem olvastad, a GPs-eset se.Érző embertől ilyen kiábrándult, kétségbeesettet...
A halálról meg nem beszélnék, mert gondolni sem szeretek rá.Félek tőle, azzal vígasztalom magam, hogy nem a sajátométól.
Idegen, nehéz elfogadni, megbarátkozni vele.Amíg fiatalok vagyunk, hallhatatlanok vagyunk.Aztán úgy 40-50 felé? ráébredsz, hogy az időd véges, ideje barátkozni az elmúlás gondolatával.Barátságtalan.
Kegyetlen.Elfogadhatatlan.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.11. 14:11:39

@rozsdafarku: Igazad van, az embernek JOGA van méltóságban meghalni. Ez a jog azonban világi törvénykezés, világi jogalkotás eredményeképpen alakult ki.

És bár az Egyházakra ugyanúgy vonatkoznak a világi törvények, az érintett eldöntheti lelkiismerete alapján, hogy mit szeretne. Emerencia esetében is ezt látom, de sajnos a döntési szabadságot megvonták tőle

rozsdafarku 2010.05.11. 14:13:00

@ribizli_me: És lehetősége?Kérdőjel!
Joga van méltósággal éni!És lehetősége?Lehet méltósággal élni, meghalni?

rozsdafarku 2010.05.11. 14:17:50

@Thaddeus Griffin: Lelkiismeretem?, józan paraszti eszem?, élettapasztalatom?, azt mondatja, hogy aki menni akar, abban kell neki segíteni, aki foggal-körömmel maradni, annak abban.Nem dönthetsz más helyett.Sem élet, sem halál dolgában.
És mi van az utolsó kenettel?Az nem azt a célt szolgája, hogy "menj békében, békével"?

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.11. 14:17:59

@Gloria Mundi: Szerintem meg teljesen igaz, hogy a nagyszüleink "jobb anyagból voltak", mint mi. Én, a magam egészségével, 100 évvel ezelőtt meghaltam volna gyerekkoromban. A nagyszüleim meg értelemszerűen nem haltak meg, ezért lehettek ők a nagyszüleim.
A megszületett gyerekek akkor se voltak jobbak, mint ma, de akkor kevesen élték túl a gyerekkort, ma meg majdnem mindenki.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.11. 14:21:17

@rozsdafarku: Utolsó kenet nincs. Ami van, azt úgy hívják, hogy "betegek kenete". Ma már simán feladják minden beteg embernek, a tartós betegeknek is, évente egyszer.
Régen általában aki súlyos beteg volt, az meg is halt, ezért elterjedt, hogy akinek feladják a kenetet, annak nincs sok hátra.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.11. 14:25:39

@Gildor Inglorion: A gyávák megpattantak? Miért gyáva, akinek van bátorsága másutt újrakezdeni? A semmiből? Az nevezi gyávának, aki sose próbálta. Baromi nehéz. Én megpróbáltam, és feladtam.
@Thaddeus Griffin: A gond az, h a világi törvénykezés sem engedi meg, h az ember saját maga döntsön a saját haláláról (amikor már olyan stádiumban van, h nem nyilvánvaló elmezavar miatt akar öngyilkos lenni). Hérodotosz ír vhol egy olyan asszonyról, aki meghívta a saját öngyilkosságára, mert az állam mindenkinek biztosította, h megtehesse, ha ez a kívánsága. Nem emlékszem, melyik népről volt szó. De nekem ez nagyon szimpatikus.
@Attus Germanicus: A természetes szelekció ma nyilván sokkal kevésbé működik. Igen, az egészségügy fejlődése ezt is magával hozza, olyanok maradnak életben, akik korábban nem kaptak volna esélyt. De erkölcsi értelemben nem látok különbséget. Asszem, Gildor erről IS beszélt.
@rozsdafarku: Az a gond, h az orvosok hivatalosan csak az ittmaradásban segíthetnek. Különben mehetnek a börtönbe. Látta vki a Belső tengert? (Mar adentro) Nagyon ajánlom.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2010.05.11. 14:45:30

@Gloria Mundi: ja, arról is :) azt, hogy mit gondolt annó a fazon, azt szerintem a III.ker módszeres felkutatásával sem lehet már kideríteni.

IIVH? 56? Előző esti csézés?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.11. 14:46:26

@Gloria Mundi: A magyar Alkotmány biztosítja, hogy eldönthesd, mikor akarsz meghalni. Az eutanázia kérdése ennél bonyolultabb. Nem véletlenül különítik el a passzív vagy aktív eutanázia fogalmát. De jelen esetben nem is eutanáziáról beszélünk, mert az az orvos beavatkozása. Itt a kezelés visszautasításáról van szó, ami mindenkinek alkotmányos alapjog.

@rozsdafarku: pont erről szól a lelkiismereti szabadság, eldöntheted, mi a jó neked, persze a törvényi kereteken belül. Maradva ennél a példánál, mivel az Alkotmány garantálja a kezelés visszautasításának a jogát, Emerencia dönthet úgy, hogy nem szeretné, ha kezelnék. Agapé pont ezt nem tartja tiszteletben, mert a világi törvénykezést tartja priorinak. Egyetlen egy esetben járhatna el törvényesen, hogy Emerenciát kezeljék, ha a bíróság a gondnoksága alá helyezné.

rozsdafarku 2010.05.11. 14:54:10

@Gloria Mundi: Sajnos nem láttam.Természetesen nem aktív segítségre gondolta, hanem vígszra?. lelki támaszra?, megértésre?.Habár...Volt nekem kamionsofőr barátom, aki azt mondta, hogy ha magatehetetlenül feküdne hetekig, hónapokig gépre kötve, reméli, hogy csak akad egy barátja, aki kihúzza a csövet.
Egy másik meg 40 évese, agyvérzés után 6 évvel, félholtan, félbénán hatalmas erőfeszítéssel kimászott a 10-en az ablakon...
@Thaddeus Griffin: Nem elég, hogy lelkiismeretlen vezető, még a törvényt sem tiszteli.Jellemző.Tán azért /is/ ő a vezető.@Attus Germanicus: Kösz!Nem tudtam.Az a sok regény...

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.11. 15:16:51

@Thaddeus Griffin: A szerzetes, mint már többször beszéltünk róla, engedelmességet fogad elöljárójának. Ez szükségszerűen azt jelenti, hogy a világi törvények által biztosított szabadságának egy részét az elöljárója kezébe átadja.
Ilyenformán nem gondolom, hogy Agapé megsértené a világi törvényeket, vagy csak annyira, amennyire gyakorlatilag minden egyes utasításával, amelyet az alája rendelt szerzetesek felé intéz.
A világi törvények biztosítják pl. a vallásszabadságot is, mégis furcsa volna egy kolostorban erre hivatkozni ;-)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.11. 16:04:15

@Attus Germanicus: Persze, de ez a fogadalom az önkéntes elhatározáson alapul. Mint ahogy a világ törvény biztosítja a vallásszabadságot, egy kolostorban pedig a választott vallást gyakorolják.

Agapé, mint ahogy semelyik rendfőnök nem helyezheti magát a világi törvényeken kívül. Igen, az utasításának engedelmeskedni kell, de az utasításai nem lehetnek ellentétesek a világi törvényekkel. Elméletben legalábbis.

Mint ahogy Néri Fülöp esetében is az a fő kérdés, hogyha valamire utasítást ad a rendfőnök, még ha az törvénytelen is, köteles-e követni vagy a világi eljárás alá tartozik.

Az Agapénak való engedelmesség, mint fogadalom nem minősül szerintem olyan jogi aktusnak, mint a cselekvőképesség korlátozása és gondnokság alá való helyezés. Így Agapé szerintem nem tehet többet, mint utat mutat. De itt többről van szó

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.11. 16:51:11

@Thaddeus Griffin: Az Egyház oldaláról ez teljesen egyértelmű: az egyházi szabály előrébb való, mint a világi törvény, tehát, ha a kettő ellentétbe kerül, gondolkodás nélkül meg kell szegni a világi előírásokat.
Ez ugye alapvetően abból származik, hogy régen sok országban tiltva volt a kereszténység, és még ma is akad jónéhány ország, ahol tiltják, vagy korlátozzák az egyház működését.

Természetesen ennek megvan a másik oldala is: a keresztények, ha hitüket követve megszegik a világi törvényeket, vállalják a megfelelő büntetést - végső esetben akár a halált is (én is tudom, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés, de most nem csak erről az országról beszélek).

Néri Fülöp esetében szerintem egyáltalán nem ez volt a kérdés, hiszen ott nyilvánvaló, hogy az egyházi törvénnyel is szembeszegültek a bűnelkövetők, nem csak a világival. Ha, teszem azt, a gyerekek molesztálása helyes dolog lenne az egyházi törvény szerint (NEM AZ!!!), akkor jutottunk volna onnét is ide, mint amiről most itt beszélünk.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.11. 17:24:38

@Attus Germanicus: Néri Fülöp esetét úgy értettem, hogy az eltusolás, mint irányelv megszegendő vagy követendő.

Igen, régen sok országban tiltva volt a kereszténység, aztán összefonódott az állammal, de azóta volt egy felvilágosodás, ahol az állam és egyház elvált egymástól, az Egyház pedig.

Egyébként egyetértünk szerintem majdnem mindenben. Amíg a világi törvényeknek nem mond ellen, addig a lelkiismerete alapján azt tesz és úgy, ahogy akar. Ha pedig ezeket megszegi, akkor a megfelelő büntetőeljárás alá kell essen.

Agapé szvsz pont ezt feszegeti. Illetve, nekem úgy tűnik, a kampány miatt teljesen leszarja, hogy mi van

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.11. 18:18:32

@Thaddeus Griffin: Jó ez a vita! De a tapasztalatom az, h az idős emberek akaratát sokszor nem veszik figyelembe, és ez most egyházi intézménytől független. Ugyan nincsenek gyámság alatt formálisan, de úgy kezelik őket, főleg, ha kezdenek leesni a lábukról, és gondozásra szorulni, mintha már nem lenne joguk az önálló döntésre. Minél közelebb kerülnek a haldokláshoz, annál kevésbé hagyják, h döntsenek. Persze pillanatnyi elmezavaraik is lehetnek, olykor butaságokat beszélnek, olykor viszont lehet, h nem annyira, de ha a halálvágyukat fejezik ki, akkor ab ovo mindenki legyint, h nem tudja a bácsi/néni, mit hablatyol. Aztán hol szedik a gyógyszereiket, hol nem, esetleg csak egy részét szedik, rosszul állítják be a gyógyszereket és ettől hallucinálnak (családban történt eset), stb. Eszméletlen sok az ilyen helyzet, amikor legegyszerűbb azt mondani, h formálisan nem fogunk a gyámság alá helyezéssel bajlódni, de valójában mi hozzuk meg helyettük a döntéseket. Nincs módjuk, erejük, hatalmuk védekezni.

ribizli_me · http://flock-snapshot.blogspot.com/ 2010.05.11. 20:24:28

@rozsdafarku: epp ezt probaltam kifejteni, hogy nem a kornyezete kene dontson hogy mi legyen. az orvosnak vannak kotelezettsegei, koti a jogrendszer, a hipokrateszi esku, az orvosi etika es a sajat erkolcse. viszont azoknak akik gondozzak, nem hiszem hogy teher lenne, nyilvanvalo hogy mindenki "kedveli" -hogy az o szavukkal eljek.

a meltosag alatt en azt ertem, hogy 90 evesen ha azt mondja, eleg volt es ezt teljesen eszmeletnel, nem a fajdalomtol vagy barmi mastol elvakultan mondja, el kell hinni neki. szerintem a korulotte allok csak magukra gondolnak ha ennek ellenere ragaszkodnak az eletehez, hogy inkabb hagynak agytalba pisilni, kilogo csovekkel mindenhonnan semhogy hamarabb elveszitsek. a szeretet, barmilyen nemes is, neha onzo. kulonbseget kell tenni akozott hogy az illeto vagy a kornyezete ragaszkodik jobban az eletehez.
ez most lehet hogy durvan hangzott, de en lattam jo par vegstadiumban levo,gyogyithatatlan beteget, es meg tudom erteni hogy nekik a halal megvaltas. az egy halalos adag morfium es a sok egymasutani kis adag analgeticum kozott a kulonbseg a haldoklas idotartama, semmi tobb. megis a masodik verzio a legalis. en ilyesmit ertek azalatt hogy hagyni valakit meltosaggal meghalni.

Agape viselkedeset nem tartom helyenvalonak. elhiszem hogy sok a stressz es a tennivalo a kampannyal, de ez meg nem ok arra hogy kiforduljunk emberi mivoltunkbol.

Letinek es mindenki masnak oszinte egyutterzesem, nagyon nehez lehet. :(
nem akartam durva vagy banto lenni. szubjektiv es az objektiv nezopont ilyen esetben nagyon tavol all egymastol.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.11. 21:43:17

@Thaddeus Griffin: tusolás vagy tussolás?...

Tiltás: annyira azért nem volt régen, hogy tiltva volt a vallás. Ha egyszer időd engedi, sétálj el a Gellért hegyhez, és nézd meg, mikor bontották ki az elfalazott kápolnát...

Önrendelkezés: apám majd két héttel a halála előtt kérte, hogy hagyják a retekbe a kaját. Erőltették nála a pépeset, merthogy a gyomorszonda és az infúzió visszalépés. Másfél napig hadakoztam velük, hogy tegyenek az akaratának megfelelően. Onnantól cukor- és sóoldatot, na meg rengeteg fájdalomcsillapítót kapott.
Amikor kivitték a szobájából a tányért, megnyugodott. Joga volt visszautasítani, én meg otthon bőgtem üvöltve, egyedül. Aznap este megittam egyedül egy üveg vodkát, mire hazaért az ember. A legszomorúbb, hogy semmi hatása nem volt. Csak ültem és bőgtem.
Aki menni akar, azt nem szabad visszatartani. Főleg nem 90 évesen.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.11. 21:44:33

@ribizli_me: aki gyászol, nem a halottat siratja, hanem magát. Másfél hónapja döbbentem rá...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.12. 08:39:40

@21 hónap: Teljesen nem volt tiltva a vallás, azért lehetett gyakorolni. Nyílt gyakorlása járt bizonyos negatív következményekkel.
Nagyon megrendítő, amit leírsz, főleg, mert édesapád esetében nem egy nagyon idős emberről van szó, akit könnyebb elengedni. Aki korábban megy el, annál sokkal tragikusabb ez a folyamat.
A kényszertáplálás szörnyen nehéz kérdés. Én nem erőltetném. Ugyanakkor van, aki (mondjuk fiatalabb) megmenthető volna, ha alkalmaznák a mesterséges táplálást (nemrég hallottam erről a rádióban), de mivel drága, meg szokatlan eljárás itthon, utána se néznek, és gyak.-lag hagyják éhenhalni az embereket. Szóval erre is, arra is van példa.
Ha vki menni akar, azt sztem se szabad erővel itt tartani.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.12. 08:59:21

@Gloria Mundi: 59 volt. Agyvérzése volt, egy ödéma alakult ki az agyán. Sajnos nem a vérrögös fajta, hanem az, mikor szétesik az ér. Köszönhető a kemonak.
Rákkal kezdte, aztán agyvérzés, és végül mégiscsak egy piti tüdőgyulladás vitte el, amit addig sokszor lábon is kihordott.
Visszatérve a kényszerített élethez: legalább akkora bűn, mint az emberölés.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.12. 10:55:54

@Gloria Mundi: A 70-es évek végétől Magyarországon már nem csuktak börtönbe senkit vallási dolgok miatt, maximum az aktívabb papokat elhelyezték valami tanyára, ahol volt 8 öregasszony, és ennyi.
Börtönbe csak azok mentek, akik vallási okokból megtagadták a fegyveres katonai szolgálatot. Ezt a katolikus egyház nem támogatta, és nem is volt tömeges, de volt ismerősöm, aki emiatt ült a 80-as években.

rozsdafarku 2010.05.13. 07:17:41

@Attus Germanicus: Arturo Perez-Reverte Alatriste kapitány kalandjai 87.o:
"De ők ketten legalább nem fogják ordítva hívni a papot az utolsó kenettel..."
l99.o:"A férfi , akit meglőttem, azóta is az utolsó kenetért rimánkodott."
256.o:"Ha menni kell, akkor már jobb úgy, hogy feladják az utolsó kenetet..."

Groix · http://index.hu 2010.05.13. 12:10:19

@vén betyár: @Gloria Mundi: @rozsdafarku: Meglepett, és természetesen jól is esik, hogy a jelek szerint nagyobb érdeklödést váltott ki a blogom, mint hittem volna (máshonnan is kaptam hasonló visszajelzést). Még arra is godoltam, hogy Google cache-böl elöszedem, és visszaállítom, aztán folytatom.
Ugyanakkor itt 3 emberböl 2 azt mondja, hogy jobb is, hogy töröltem, annyira nyomasztó volt. Ebben is lehet valami (bár azért nem CSAK depressziós témákkal foglalkoztam).
Szóval nem is tudom...

vén betyár 2010.05.13. 12:42:58

@Groix: Nem CSAK depressziós volt.Az volt számomra elkeserítő, hogy egy érző, értelmes, érzékeny, sikeres ember hogyan juthat el ilyen önemésztő, önpusztító, önfeladó gondolatokhoz, hogy nem tud élni más lehetőségekkel, mint amiket felvázolt.Röviden.Engem nagyon lelombozott, napokig hatása alatt voltam.Már épp ott tartottam, hogy újra elolvasom, amikor kiderült, hogy levetted.Most már nem bánom és nem olvasnám újra sem.Félelmetes.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.13. 13:07:52

@Groix: megtisztelő a nicked :)
A blogodat nem olvastam. De bármit törölni - digitális barbarizmus. Támogatom a Google cache-es ötletet.

rozsdafarku 2010.05.13. 13:14:52

@Groix: A blogot is olvastam és egyéb hozzászólásaidat, aktivitásodat.FigyelemreméltóakSajnos a blog-ot csak egyszer, nekem a legkülönösebb az volt, hogy máshoz kell azért fordulni, amit sajátkezűleg is el lehet intézni.El tudom képzelni, el tudom fogadni, hogy vki idő hiányában vagy más okok miatt szolgáltatást vesz igénybe.Egyszerű üzleti tranzakció.ez is elég szomorú helyzet.De az végképp a vég, ahogyan leírtad.A játékos gondolatok a GPS-el nem rendítettek meg ennyire, sőt tökélyre fejlesztettem.Nálam már a megtalálás is kizárt, mivel finom, érzékeny ember lévén nemcsak az ismerősöket, de arra szakosodott idegen szakembereket sem tennék ki annak, hogy terhükre legyek - ha már így döntöttem.
De a többi - én szívesen elolvasnám, elgondolkoznék rajta, mert első olvasatra csak a mélységes elkeseredettség vett rajtam erőt.
Erőt, egészséget!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.13. 14:59:19

@Groix: Esetleg indíts újat, egy kicsit kevésbé szomorút.
Érdekeseket írtál. Lehet, h az írás továbbra is jót tenne.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.13. 15:01:18

@rozsdafarku: A szolgáltatásnál a masszázsra gondoltál? Hát, az azért más, mint sk elintézni. Mert ugye volt masszázs is. Azt nem lehet sk :)

rozsdafarku 2010.05.13. 15:10:37

@Gloria Mundi: A szolgáltatásnál különféle megvett, megfizetett sexuális szolgáltatásokra gondoltam.
A masszázs azért más, mert én is, más is, mindenki megmasszíroztatja a hátát, derekát, homlokát, mikor mi fáj, görcsöl, hogy lazuljon, oldódjon, gyógyuljon.Ha masszirnak álcázott, hírdetett szexuális szolgáltatás, tán az is elmegy.De ahogyan itt megvalósult, ahogyan leírták...inkább taszító, elembertelenítő volt, mint "semmi sem idegen tőlem, ami emberi".Tán ha nem lenne kezem... de így érthetetlen, a pótlék pótléka, felfoghatatlan.Számomra.Biztosan bennem van a hiba.
Azt már nem is említem, hogy az meg különösen zavart, ami más blogban is, bizonyos azonosság.Tudom, hogy véletlen, de akkor is.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.13. 15:19:56

@rozsdafarku: Szóval egy igazi prosti szimpatikusabb lett volna. Tényleg kicsit faramuci lett ez a szexmasszázsos lány, de Groix csak kipróbálta, aztán úgy döntött, h nem kell neki többet. Én meg tom érteni, h ilyesmire is lehet igény, nem ez a legperverzebb dolog. Az sk megoldás nem ugyanilyen. Ha nincs semmi interakció, az mégiscsak más, bár ez az interakció nem tűnt vmi erotikusnak, azt aláírom. Viszont érdekes, h ilyesmiről is olvashattunk kulturált beszámolót.

rozsdafarku 2010.05.13. 15:24:57

@Gloria Mundi: Érdekes, kulturált írás volt.Amiről beszámolt az nem perverzió volt, hanem maga a nihil, a kiábrándultság, a lemondás.

vén betyár 2010.05.13. 15:27:23

@Gloria Mundi: @rozsdafarku:
Csak egyet áruljatok el.Könyörgöm.Itt már mindenki tudja rajtam kívül, hogy mit jelent, jelenthet a név:Groix?

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.13. 15:50:30

@vén betyár: hihi :)
Ha azt mondom, egy férfinév, ami akár egy kutyafajta is lehet, akkor segítettem?

vén betyár 2010.05.13. 16:32:11

@vén betyár:
Billy
King Charles
Farkas - farkaskutya

Groix · http://index.hu 2010.05.13. 16:45:51

Köszönöm a reakciókat. Intenzívebbek, mint gondoltam. Örülök annak, hogy néhányatokat ennyire megérintett személyesen is, mert ez azt jelenti, hogy eredményesen át tudtam adni az érzéseimet.
Jellemzö persze, hogy csak az öngyilkosos meg az erotikus masszázsos cikkekre figyeltetek fel, pedig voltak azért ott pl. könyvkritikák is. :-)
Akkor azt hiszem, feltámasztom a blogot (lehet, hogy másik nick-kel, ezen még gondolkodom), és igyekszem majd más témákat, más hangulatot is belevinni. De csak holnap fogok ráérni.
@rozsdafarku: Mit értesz az alatt, hogy "az meg különösen zavart, ami más blogban is, bizonyos azonosság"?

rozsdafarku 2010.05.13. 16:52:23

@Groix: Vigyél bele más hangulatot is, mert így nagyon nyomasztó volt.Csillafuck.A többi cikkre is felfigyeltem, de itt ezek voltak aktuálisak.Bánom már, hogy akkor első döbbenetemben nem kommenteltem.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.13. 18:28:51

@Groix: Még az álmodra emlékszem, az izgalmas volt, mert ffiak ritkán írnak az álmaikról, sőt, azt szokták mondani, h nem marad meg semmi a fejükben.
Én minden posztot nem olvastam el.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.13. 22:17:47

@Gloria Mundi:

Én rengeteget álmodom, nagyon változatos és cselekményes dolgokat, és sokszor (nem mindig, bevallom) emlékszem rájuk ébredés után is.

Van olyan, hogy arra ébredek, hogy hangosan nevetek és felébresztem a nejemet is :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 09:19:04

@tiboru: Ez nagyon jópofa lehet. Mindig vidámakat álmodsz? Én szinte mindig emlékszem valamire, de kifejezetten nevetőst nem álmodom, asszem. :) Gonoszt viszont párszor már álmodtam, olyankor hajlamos vagyok rá, h komolyan vegyem a Sátánt, de ébren elszállnak ezek az érzéseim.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 09:54:58

@Gloria Mundi: egyetlen egyszer ébredtem arra, hogy nevetek. Lassan 20 éve.
Azóta én is jobbára szorongok álmomban...
Tiboru, ide a receptet kacagós álomhoz :)

vén betyár 2010.05.14. 10:55:31

@21 hónap: @Gloria Mundi:
De irigyellek benneteket!Még soha nem álmodtam nevetőset.A legkellemesebb ami lehet, ha színeset álmodok nagy ritkán vagy lebegek, repülök a föld felett pár méterrel.Inkább úgy vagyok én is mint Glori.

Groix · http://index.hu 2010.05.14. 12:11:42

Szisztok! Feltámasztottam a blogomat, ahogy ígértem. Majd igyekszem benne a nyomasztáson kívül mással is foglalkozni.

dysthymia.blog.hu/

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 12:31:27

@21 hónap:

Ahhoz egy olyan nyugis, kiegyensúlyozott, stressztől és gondoktól mentes élet kell, mint az enyém volt az elmúlt évtizedekben :-)

rozsdafarku 2010.05.14. 12:50:53

@tiboru: Ahhoz egy olyan személyiség kell.Meg egy másik, aki mellette áll!

Groix · http://index.hu 2010.05.14. 13:04:48

@rozsdafarku:
Csak Groix. 21hónaptól kaptam ezt a nevet, megtetszett, úgyhogy most már így hívnak, és kész. :-)

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.05.14. 13:48:06

@Groix: Hurrá :)
@tiboru: Sztem egy alapban pozitív személyiség kell hozzá, ami nálad adott, és ez nagy kincs. Valamint az, amit r.farkú ír.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 14:05:49

@Carmesina:

Nekem csak az RH-faktorom negatív :-)

Ja, meg az AIDS-tesztem.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.05.14. 15:00:19

@tiboru: Azért jópofa, h nem Groix blogján kommenteljük ezt :) De Leti mindent elbír, olyan kedves.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 15:11:35

@Carmesina:

Ja, Leti jó fej, csak ritkán ereszkedik le közénk.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.05.14. 15:24:06

@tiboru: Igen, ez bizony nem szép tőle. De sztem ez is vmi önmegtartóztatási gyakorlat nála. Tudod, a böjt egy formája, h az ember nem netez annyit, amennyit szeretne.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 15:53:56

@Carmesina:

Ez jópofa hasonlat volt, köszi :-)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 19:57:14

@Carmesina: azt hittem, azt hívják családi életnek :P

@rozsdafarku: a személyiség néha meg is van. De mostanában túl sok volt a sár. Ígérem, azért igyekszem majd nevetve ébredni.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 20:02:04

@Groix: örülök, hogy egy új nevet akaszthattam rád.
Talán segít a régi cipőből is kilépni. Most pedig gyorsan nekiugrottam a blogodnak, mielőtt 1. megint törlöd, 2. elkezd üvölteni az aprólék.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.15. 18:24:21

Erről a témáról nem fejtettem ki a véleményemet, mert szépen végigjártátok a szokásos köröket s én már nem nagyon tudtam volna mit hozzátenni az itt elhangzott pro és kontra érvekhez.

Az viszont rettenetesen szomorú, hogy ennek a szerencsétlen öregasszonynak az utolsó napjaiban senki nem segít a felkészülésben, az élettel való elszámolásban. Nincs akinek őszintén vallhat magáról, az életéről.. hanem az utolsó napokban is ilyen pitiáner csatákra kényszerítik.

ez embertelen.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.15. 19:06:36

Most jutott eszembe: Anzelm atya mit szól Agapé véleményéhez?

vén betyár 2010.05.16. 11:00:49

@SevenDeadlySins: Az.Embertelen.@21 hónap: Valóban, ismeri egyáltalán a helyzetet?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.16. 11:13:40

@SevenDeadlySins: Anzelm atya biztos segít neki, és a csatát se feltétlen ő vívja, egyedül. Hiszen van szövetségese. Lehet, h csak idő kell, és belátják a többiek is, de ha elkezd összefüggéstelenül beszélni, ami ilyen stádiumban gyakori, akkor már senki nem fogja beszámíthatónak, vagyis döntésképesnek tartani.

Letícia nővér · http://leticianover.blog.hu/ 2010.05.16. 17:57:15

Emerencia nénivel kapcsolatban Anzelm atya is úgy gondolja, hogy hallgassunk az orvosokra, de foglalkozzunk a lelki üdvével is. Ő mindennap benéz hozzá. De Emerencia néni szerintem már nem lenne képes egy összeszedett gyónásra. Van, hogy semmi kedve beszélni, csak fekszik.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.16. 17:59:02

@Letícia nővér: na, most jól körbekergetlek, épp egyszerre ülünk a gép előtt.
Az orvosok között nincs senki, aki a palliatív dolgokra szorítkozna? 90 éven "már" nincs mit megmenteni.
Elhiszem, hogy nincs kedve beszélni. Nekem sem lenne, ha ennyi év szolgálat után az utolsó kívánságomat is kutyába vennék.
süti beállítások módosítása