53. Kivel lehet itt beszélni?

 2010.05.14. 08:00

Emerencia dolga nagyon megbolygat. Úgy érzem, hogy a kolostoron belül senki nem értené meg, mi a bajom. Csak belegondoltam, hogy milyen élet van szegény Emerencia mögött. És milyen haldoklás előtte, ha nem sikerül úgy elmennie, ahogy szeretne. Persze  önző módon magamra is gondolok. A magányra, amelyet ebben a közösségben mindannyian megtapasztalunk. Agapé megtalálta az ellenszerét. Én nem járhatom ugyanazt az utat.

Mikor szerelembe estem a szerzetesség gondolatával, nem az életemről fantáziáltam. Hanem a halálomról. Valójában nem a szerzetesi élet érdekelt, ha belegondolok. Az vonzott, amit majd utána mondanak rólam. Mikor már eltávoztam. De képzelt halálos ágyamon sose feküdtem kilencven évesen. Hanem talán annyi idősen, mint amennyi most vagyok. Nem akartam öreg apáca lenni. Ez is milyen gyerekes gondolatnak tűnik most. Bár, ha őszinték vagyunk, talán mindannyiunk ifjúsága ilyen különös képek halmaza. Az én ikonom a szent életű nővér képe volt, akiről csupa magasztosat mondanak a rendtársai. És fiatalon hal meg.

Beszélnem kell valakivel Emerenciáról. De kivel? A házban nincs bizalmasom. MC-ről még mindig nem tudom, kicsoda. Bemutatkozni is elfelejtett, amikor találkoztunk.  (Vagy nem felejtette el, szándékosan nem mutatkozott be.) Különös, hogy nem jutott eszembe megkérdezni, hogy hívják valójában. A profnak nem akarok ezzel jönni, pedig tudom, hogy megértene, és megbízhatom benne. De még mindig szégyellem a múltkori jelenetet. És ódzkodom attól, hogy az legyen az érzése, valamiképp ráakaszkodom.

Végül ismét Juditot hívom fel. Az ő józansága mindig jó hatással van rám. Tisztelem az eszét, csodálom a rendszerező képességét. Hogy mindig új perspektívából láttatja a dolgokat. Az egyetemi szobájában fogad két előadás között. Teával kínál. Nincs túl sok ideje rám, de legalább odafigyel arra, amit mondok. És nem hallgattat el azzal, hogy az Úrra kell bízni a döntést. Meg persze a tartományfőnökre.

Búcsúzáskor megkérdezi, hogyan lehetek én egyáltalán apáca. Kérdőn nézek rá.

- Én úgy érzem, a gondolkodásmódod lassan nem lesz összeegyeztethető az Egyház tanításaival. Kíváncsi vagyok, meddig bírod ezt az ellentétet elviselni. Vagy az agyadat kell megváltoztatnod, vagy az életedet.

Szeretnék ellentmondani. Annyira nem lehet még súlyos a helyzet, amennyire ő látja. De az igaz, hogy egyre kevésbé tartom magam az előre gyártott mondatokhoz. A gondolatokhoz még kevésbé. És ez veszélyes.

Címkék: beszélgetés felismerés judit érvek emerencia

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr281675383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 08:27:02

Én is mindig a halálomról képzelegtem kamaszként.
Only the best die young...

klasztika 2010.05.14. 08:38:55

Nagy baj van azzal a közösséggel, ahol még csak kísérlet sincs arra, hogy a vélemények közeledjenek egymáshoz...(Emerencia nővér, stb.)

A döntési hiba tényleg korábban volt amúgy szerintem is Leti (és nem biztos, hogy nálad, hanem azoknál is, akik végigkövették a novíciátus évét),de vigasztaljon a tudat, hogy háromból két ismerősöm küzd ugyanezzel, és hasonló korúak, mint te.

vén betyár 2010.05.14. 08:46:12

Okos, józan ember Judit, jól látja a kedves kis nővért és helyzetét.
"Vagy az agyadat kell megváltoztatnod, vagy az életedet."
Egyik sem könnyű.Csak az egyik megvalósítható, az agyat nem lehet kicserélni, megváltoztatni.

ribizli_me · http://flock-snapshot.blogspot.com/ 2010.05.14. 10:00:06

Judit nagyon fejen talalta a szoget es ratapintott a lenyegre. Szerintem valoszinubb hogy o latja jol es kelloen tisztan a dolgok sulyat. Leti meg picit probalja elhesegetni ezt a gondolatot, maganak sem ismeri be hogy ez mar mennyire elhatalmasodott rajta, mert meg nem all teljesen kesz sem anyagilag, sem szellemileg a valtozasra.

Groix · http://index.hu 2010.05.14. 13:16:02

"egyre kevésbé tartom magam az előre gyártott mondatokhoz. A gondolatokhoz még kevésbé. És ez veszélyes."

Nem. Pont az a veszélyes, ha valaki elöregyártott gondolatokhoz ragaszkodik.

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.05.14. 13:46:18

@klasztika: Ezek az ismerőseid is szerzetesek?
@ribizli_me: Logikus, h egyelőre hárítani próbál, de nem túl nagy vehemenciával teszi.
@Groix: Egyházon belül pedig az önálló gondolatok veszélyesek. Ha csak egy kicsit is eltérnek a mainstreamtől, abból előbb-utóbb baj lesz. Főleg, ha nem maradnak gondolatok, hanem szavakká formálódnak.

Groix · http://index.hu 2010.05.14. 14:04:24

@Carmesina: Veszélyesek a vezetésre. De az egyén, aki lemond az önálló gondolatokról, az elveszti a rugalmasságát, az új helyzetekhez való alkalmazkodás képességét.
És azért, akik igazán nagy szenteknek számítanak, mint pl. Assisi Szt. Ferenc, Keresztes Szt. János vagy Szt. Ignác, nagyon is rendelkeztek önálló gondolatokkal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.14. 15:57:54

@Groix:

Nem vagyok jártas a hagiográfiában, de amennyire tudom, a gondolkodó szentek 90%-a csúnyán végezte.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 16:08:52

@tiboru: Aha. Ferenc pl csak kicsivel úszta meg, h eretneknek bélyegezzék. Keresztes Szt. Jánost bebörtönözték és verték a saját rendtársai. Ha az embernek nincsenek szent és mártír ambíciói, de vannak saját gondolatai, legjobb, ha kilép. Ma (még vagy már vagy éppen) megteheti. :)

Groix · http://index.hu 2010.05.14. 17:04:05

@tiboru: De hát ez meg már csak nem lehet akadály egy olyan vallás követöjénél, aminek az alapítóját is az eredeti gondolatai miatt ölték meg.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.14. 17:46:27

@Groix: Vannak keresztények, akik Jézus követésének azt a részét, hogy a végén keresztre feszítenek, szeretnék kihagyni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 17:59:58

@Groix: Akkor miért nem akar a pápa az USA-ban bíróság elé állni? Pedig hívják. Jézus is állt bíróság előtt, és nem volt mentelmi joga.
@Attus Germanicus: Csodálod?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 18:03:50

@Groix: Ha pedig egy hierarchikus szervezetben megengeded, h mindenkinek saját gondolatai legyenek, úgy jársz, mint a Szadesz :P Az egyszemélyi vezetőnek lehetnek saját gondolatai, a többiek tegyék magukévá az ő (mindenkori) gondolatait. Hát így szok ez menni ... Minden egyes szerzetes nem alapíthat külön rendet se, külön egyházat meg főleg nem.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 18:08:00

@Gloria Mundi: Ez azért pont az ellenkezője a valóságnak.

Gondolom 'hierarchia alatt' a totalitárius szervezetre gondoltál, ami már közelebb áll az igazsághoz. Csak gondoltam, hogy tisztázzuk

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 18:25:03

@SevenDeadlySins: Többé-kevésbé totalitárius. Ebben is vannak különböző fokozatok. Nem azt mondom, h mostanság kivégeznek vkit a másképp gondolkodásért, de kidobni kidobják. Sokkal inkább, mint egyéb vétségekért. És most nem akarok politizálni.

klasztika 2010.05.14. 18:27:29

@Carmesina: igen.

@Attus Germanicus: ja, meg mások, akik bebörtönöznék az összes zsidót. (és most felhang nélkül gondolom)

Amúgy szerintem simán lehetnek saját gondolatai a hierarchikus szervezetben is mindenkinek, csak, ahogy már írtam, ezeket egymáshoz is, meg a szervezet alapgondolatához is közelíteni kell. szerintem.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 18:32:16

@klasztika: Saját gondolatai lehetnek, csak ne nagyon hangoztassa. :) Főleg követőket ne nagyon akarjon maga köré gyűjteni :P
A kérdés persze mindig az, h meddig hajlíthatók a saját gondolatok, mikor szabadulnak el oly módon, h már vagy az egyén, vagy a szervezet nem tolerálja az elhajlást.
Ami engem illet, nekem borzasztóan nehezemre esik bármely szervezet gondolataihoz igazítani a sajátjaimat. Ez még melóhelyen is nagy konfliktusokhoz vezethet, sajna.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 18:36:41

@Gloria Mundi: ha visszaolvasod látni fogod hogy csak azt fűztem hozzá, hogy a szervezeti és egyéb innováció nem a hierarchikus rend ellensége, sokkal inkább a totalitáriusé. Csak hogy ne keverjük. A hierarchia az 'csak' egy érték semleges szervezeti forma, ne vizionáljon senki gondolatrendőrséget a hallatán.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 18:37:36

@klasztika: "Amúgy szerintem simán lehetnek saját gondolatai a hierarchikus szervezetben is mindenkinek," +1

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 18:43:53

@SevenDeadlySins: Gondolatrendőrségről nem beszéltem, de pofarendőrség azért szok lenni :P Valahol minden szervezet hierarchikus, különben anarchia lenne. De az erősen centralizált (vagy autoriter?) hierarchikus szervezetek azért némi személyes elkötelezettséget is elvárnak az embertől. Nem csak a totalitáriusokra igaz ez.
Ami az innovációt illeti, amennyiben az "alulról" jön, sokszor eszméletlen ellenállásba ütközik, akármennyire is javára válna a szervezetnek. Mert akik "fölül" vannak, azoknak elsősorban a status quo szolgálja az érdekeit.

klasztika 2010.05.14. 18:52:54

@SevenDeadlySins: most kaptam egy jó pontot?:D

@Gloria Mundi: így van. de a szerzetesrendek erősen centralizáltak lennének? vagy attól most már elszakadtunk?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 18:59:07

@klasztika: Az Egyház egésze erősen centralizált. De egyébként általánosságban beszéltem. Lehet vonatkoztatni államra, vállalatra, politikai pártra, amire akarod.

klasztika 2010.05.14. 19:30:46

@Gloria Mundi: de szükségszerűen centralizált, nem? szóval van jó oldala is.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 19:33:36

@klasztika: Szükségszerűen nem kéne ennyire centralizáltnak lennie, a többi egyház nem ilyen. Most 3 napig kénytelen voltam nézni a pápa portugáliai látogatását, hát kicsit forgott a gyomrom ...

klasztika 2010.05.14. 19:43:09

@Gloria Mundi: mit értesz többi egyház alatt??

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 20:23:30

@klasztika: Evangélikus, református, anglikán (ott ugyan van egyházfő, de csak névlegesen, ha jól tom), és ezek csak a hozzánk legközelebb állók.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.14. 20:39:27

@Gloria Mundi: Ennek van jó, meg rossz oldala is. Pl. a reformátusokat a kommunisták '48-ban órák alatt átállították a saját oldalukra - nem nehéz kitalálni, hogy ez miért nem ment a katolikusokkal.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 20:57:50

@Gloria Mundi: Szerintem amire itt gondolsz az a hatalom.

Na tisztázzuk: a hatalom az, hogy A rá tud venni B-t valami megtételére.

A hierarchia teljesen más dolog. Az arról szól hogy A utasítja L-t s L megteszi azt. de a valóságban gyakoribbak a nem hierarchizált szervezetek: a család, a gyerekközösség, a kutató csoportok, sőt még egyes üzemek is. Nem hierarchizált az a csoport ahol többségi szavazással döntenek, csak az hierachizált, amikor egymás alá rendelt szintek között egyirányú utasítás van. A hierarchia lényege ugyanis az alku kiküszöbölése.

Orwellnek volt egy könyve a spanyol polgárháborúról amelyben leírta hogy a köztársasági tiszteknek( már amikor már voltak) meg kellett győzniük az alárendeltjeiket a támadásról. El is vesztették a háborút rendesen.

@klasztika: Úgy is mondhatjuk, se nem elvennem se nem hozzátennem nincs mit ahhoz amit mondtál.:)

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 21:04:28

@Attus Germanicus: Ezt kalkulációs problémának szokták nevezni s elsősorban a szocializmus-kapitalizmus kötélhúzásában szokták pedzegetni.

Nem nagyon van rá végső megoldás, mert nagyon mértékben függ más tényezőktől.
pl. A 'jó király' esetében az autonómia kifejezetten káros.
Az viszont tény hogy a katkóknak változtatni kéne, de sűrgősen. Ironikus hogy a lélek felszabadulását hirdető szervezet mennyire silány (bocsánat) normák mellet működik.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 21:07:48

@SevenDeadlySins: Szted a család nem hierarchikus szervezet? Na, ezt anyámnak próbálnád magyarázni. Nálunk nem volt ám demokrácia.
Kutatócsoport? Ott is van vezető kutató.
Gyerekek? Az ártatlanok! Ahol 2 ember (gyerek, akár állat) van, ott már elkezdődik a hierarchia kialakulása. Na jó, van a formális és az informális hatalom. De amennyiben egy informálist hallgatólagosan elfogadnak a felek, akkor kőkeményen kialakul a hierarchia, és nincs kecmec. (L. fiatalokból álló bandák) A többségi szavazás rendszere csak olykor működik, minden döntést nem lehet így hozni. Az idő nagy részében delegálni kell a döntéshozói jogot egy egyszemélyi vezetőre.
Nem tagadom, h a hierarchia szükséges, még azt se mondom, h ördögtől való. Csak én nehezen működöm a keretei között, főleg akkor, ha nem egyszerűen a tetteimet akarják meghatározni, de a véleményemet (esetleg a gondolataimat) is.
Katonaságnál nem sok tere van a meggyőzésnek, nyilvánvaló, bár azért nem mindegy, h vki hisz-e a parancsnokában, vagy csak azért követi, mert fél a hadbíróságtól.
Gyanús ez a nagy egyetértés klasztikával :P

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 21:52:11

@Gloria Mundi: szép is lenne, ha egy hétig minden nap arra szavazna délelőtt az aprónép, hogy akkor palacsinta legyen ebédre :)

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 21:57:28

@Gloria Mundi: Az hogy valakinek nagyobb hatalma van mint a másiknak még nem hierarchikus viszony. A hierarchikus viszony az amikor az alárendelt a a szervezetben fölérendelt utasítása szerint cselekszik, a kommunikáció a jelentés fel utasítás le séma szerint működik, és a hivatal elválik a személyektől. Amikor a bürokrata leszól, akkor ő osztályvezetői minőségében cselekszik, az esti sörözésnél nem ugráltathatja a beosztottat, sőt, a munkahelyen sem utasítgathatja olyasmire, ami nem a szervezetbeli feladatával van kapcsolatban. A gyerekeknél azért ez nem így megy.
A kutatócsoportoknál jellemzően racionális érvek mentén folyik a munka, főleg ha több, egyenrangú kutatóról van szó.

A hierarchikus szervezet fogalmának Weber óta megvan a gyak. egyetemlegesen osztott precízen leírt fogalma és az ez.

A többségi szavazás csak egy ellenpélda volt, rengeteg egyéb alternatívája van a linearitás feltörésének a projektektől kezdve a keresztdivízionalitáson át az egyéni ösztönzők szabályozásának nagyon kusza rendszereiig.

Az igaz hogy a végén ált. egy ember szava a döntő, de a hierarchia

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.14. 22:11:46

Tud itt valaki görögül? Lefordíthatná a "hierarchia" eredeti jelentését ;-)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 22:16:34

@Attus Germanicus: a wiki tud:
A hierarchia vagy (Ιεραρχία) görög eredetű összetett szó, a szent (ιερός), és az uralom (άρχω)szavakból áll, eredetileg az egyházi uralom egymás alá rendelt papi fokozatainak rendszere. Ezt a szót használták később a feudalizmus hűbéri rendszerében is, ma pedig nagy szervezetek alá- és fölérendeltségi viszonyaira, és átvitt értelemben más rendszerekre is használjuk.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 22:17:38

@SevenDeadlySins: Tudtam, h Weberrel jössz majd :P
Na jó, én nem tanultam szociológiát, csak egy szociológussal élek. De ennyire nem néztem utána, őszintén szólva. És a köznapi használatra értettem, lehet, h nem vagyok egzakt, de nem is nagyon izgat.
Viszont a példáid sztem erősen megkérdőjelezhetőek. Az én emberi tapasztalataim szerint a főnök civilben is főnök (legalább is Mo.-n, de már sokx hallottam, h a magyar vezetői hozzáállás az esetek elkeserítő részében totálisan elhibázott). Kutatás, egyetemi berkek: sajna nem mindig a tudás számít. Meg a szakmai szempontok. Egzakt tudományok esetében se mindig, de a humánoknál, ajaj!

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 22:19:38

@Gloria Mundi: látod te magad hozod a tökéletes ellenpéldát:

"Ami engem illet, nekem borzasztóan nehezemre esik bármely szervezet gondolataihoz igazítani a sajátjaimat. Ez még melóhelyen is nagy konfliktusokhoz vezethet, sajna. "
Hidd el, egy vezetőt nem idegesíti jobban semmi annál, mint amikor 150 ember munkáját kell koordinálnia de tíz leragad a saját egyéni kis részfeladatánál. nem véletlenül van munkaköröd. Amikor 150 pöttyöt kérnek a túró rudira, akkor az utolsó dolog amit szeretnének, ha 20 ember lilára meg sárgára innoválná a pöttyöket. Neked a pöttyfestés a feladatot, amiről megkérdezhetnek esetleg de neked akkor is le kell szállítanod azt s pontosan azt amit kérnek, különben másik 149 ember munkáját teeszed tönkre. Hogy közben min jár az eszed az egyéni szoc probléma.

képzeld el hogy a tüzérség úgy gondolná hogy ő jobban tudja hogy merre van az ellenség s beledöngölné a sajátjait szikes földbe.

Ez visszafogja az innovációt, nem tesz jót a kutatásnak DE a sokszereplős együttműködéseknél nem engedhetik meg hogy a felek órák hosszat elalkudozzanak, ne adj isten meg se tudjanak egyezni.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 22:23:39

@SevenDeadlySins: Nézd, ahol én dógoztam, ott 5en voltunk, és a főnök volt sajna a legbutább. Kénytelen volt mindenki gondolkozni, mielőtt olyan hülyeségeket csinál, amiket ő talál ki. Ne keverjük össze már a futószalag melletti munkát egy értelmiségi feladatával.
Sajna ebben az országban rengeteg poszton nem olyan főnök ül, aki ért is a dolgához, hanem olyan, akit odatettek vmilyen indokból (amelynek köze nincs a szakmához).

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 22:25:54

@Gloria Mundi: már az első commentemben leírtam hogy csupán tisztánlátás végett mondom;)

A hierarchizált tudományos és művészeti világ is megérne egy misét (Bourdieu a sarokban melegít) de a kutatócsoportok alatt elsősorban GM elektromos hajtásláncán dolgozó mérnökcsoportot értem:)

jaja hát Webernek erre volt fixálva, meg is látszik elég patinás amit összehozott.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.05.14. 22:27:19

@21 hónap: Szóval nem meglepő, hogy az Egyházban hierarchia van, amikor maga a szó is az Egyházból ered :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 22:27:26

@SevenDeadlySins: B.-t is szívesen látom, a férjem másik kedvence :P

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.14. 22:35:23

@Gloria Mundi: Nem teszek úgy mintha ismerném a helyzeted, a hierarchikus szervezet nem mindenre a legjobb megoldás, sőt.. Én készséggel elhiszem hogy róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetben vagytok..s részvétem tényleg. én az ilyen helyekről menekülnék mert sokkal több energia megy el a tűzoltásra mint valódi munkára.

de mindettől függetlenül:) Olyat se sűrűn láttam itt a blogon hogy bárkivel bármiben is egyetértettél volna;)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 22:37:37

@SevenDeadlySins: Ez nem most van, az a melóhely már a múlt.
Na, mert te olyan sűrűn egyetértettél. Mostanság jött rád, h egyetérts klasztikával :P
Egyébként tudok egyetérteni. Pl Letivel olykor egyetértek. Meg tiboruval. Meg Csurival. Meg klasztikával. Meg vén betyárral. Csak nézd meg jobban a kommenteket. :)

Csuri / Bariildi 2010.05.14. 22:50:37

@Gloria Mundi: @SevenDeadlySins:
Gyerekek!
Jól elvagytok a homokozólapát feletti vitával, ugye?
Ejnye.
A mostani vitára: Seven nagyon szépen, és kivételesen érthetően felvázolta az elméletet, ami mint tudjuk mindig a big picture, a trendek megértését segíti. Gloria meg jön egyedi példákkal, h aszondja azok nem illeszkednek a képbe.
_sóhajtozik_
A tipológiák már csak ilyenek: nincs tiszta formájuk, akár emberről, akár szervezetről van szó.
de mégiscsak a tipológiák alkalmasak arra, hogy a jellemvonásokat leírjuk. Ilyen szempontból, már elnézést, de totál irreleváns, hogy egy adott helyen egy adott főnök butább mint a beosztottak....
Attól még az adott szervezeti típus létezik, és sikeresebben ír le működő válallatokat, mint 100 egyéni tapasztalat.
Sztem.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.14. 22:54:20

@Csuri / Bariildi: köszönjük, óvó néni :)

Egyébként egyetértek veled.

Csuri / Bariildi 2010.05.14. 22:58:10

@21 hónap:
jajjjj
tudom, tudom, tantónénis vagyok gyakran...
de kérem legalább a tanárnéni szintet óvónéni helyett, jó?
egyébként tanítottam, és ez asszem a mai napig érződik (van aki sosem tudja kiírtani magából).
sorryyyyyyy

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 22:58:59

@Csuri / Bariildi: És most valld be, drága Csuri, h te főnök vagy-e? :P
Egyébként a sok-sok egyedi eset szinte szabállyá áll össze. Vagy már össze is állt. Egy dolog a szép elmélet, amely bizonyos, fejlett társadalmakban akár működhet is, más dolog a gyakorlat. Főleg olyan országokban, ahol más, íratlan törvények uralkodnak.

Csuri / Bariildi 2010.05.14. 23:06:06

@Gloria Mundi:
Főnök lenni, naná :)))
Biztos a hülye fajtából, és kognitív disszinancia csupán amit írtam :)
Azzal viszon mélységesen nem értek egyet, h ezek a tipológiák csak a fejlett országokban működnek, frászt.
Ugyanezekkel kell leírni a jelenségek lényegét itt és még ennél "rosszabb" helyeken is, esetleg lehet altípusokat kitalálni, ha az segít jobban megragadni a lényeget.
De ez a "nálunk íratlan törvények uralkodnak, ezért semmilyen üzleti / menedzsment / egyéb szabályszerűség nem alkalmazható" hozzáállás frusztrál, és nem értek egyet. Volt vagy 7-8 munkahelyem az elmúlt 23 évben, ha a tapasztalatot kérnétek számon....
Mindig mindenki azt gondolja, h az ő kis területére, cégére, falujára, szakmáájára... országára nem érvényesek az általános szabályok.
nem a fenét. Statisztikailag mindenképpen. Pontosan, 100%-ra meg sehol a világon, soha.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.14. 23:12:34

@Csuri / Bariildi: Tom, h nagyon jó főnök vagy, és ezen nem vitatkozom :P
Nem állítottam, h semmilyen üzleti-menedzsment törvényszerűség nem alkalmazható itt vagy más perem-országokban. Különben az üzleti szférát ismerem a legkevésbé, nem olyan területen dógoztam. De vannak olyan sajátosságok, amelyeket nem árt figyelembe venni, főleg azoknak, akik ide ejtőernyőznek (vagy még vadabb vidékekre :)
És most mindenkinek igazat adok, mert elfáradtam :P

klasztika 2010.05.15. 01:23:54

Rendkívül jól szórakoztam a kommentjeiteken ;) :D

Weber, Bourdieu, ó hogy hiányoztak..:))))) Kedvem támadt egy kis Andorkához. Meg Denis Mcquialhez. Meg Griffinhez. Mindegy, majd csak elmúlik.:D

A hatalomvitába már nem szólok bele, minden oldal kitűnően megvilágítva. Kár:)

Így jár, aki koncertre megy.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.15. 08:40:55

@Csuri / Bariildi: jó. Akkor keressük meg azt az iskolát, ahol van homokozólapát :)

@klasztika: Andorka? Te peeerveeeerz!
Csak nem Metál Ica? Akkor még az is lehet, hogy láttalak. Feltéve, hogy nem a közvetlen metrómegálló felől közelítetted meg a helyszínt.
Gondolom, a fiúkban is jó kép alakult ki a balkánról a mellesleg lebonyolított lomtalanítás láttán...

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.15. 14:14:03

@Csuri / Bariildi: @21 hónap: +1

@klasztika: Sajnálom hogy Andorka már nem taníthatott személyesen:( A kedvenc tanárom mindig is Juhász Pál marad, ha valakinek mond még (már) valamit ez a név:) Szerettem hogy képes volt az analitikus nyelvezettől elszakadva beszélni.

De hogy jön ide a Family Guy?:P

Egy kis élménybeszámolót nem kaphatnánk hölgyek, ha naaaon naaon szépen kérjük?:)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.15. 17:11:23

@SevenDeadlySins: rengeteg velem egyidős vénség mászkált a Stefánián, mindenki kezében ott volt a kötelező Borsodi.
Egyébként meg már 1-kor kint állt a kapunál a kemény mag. Nem tudom, meglepő-e, de ők viszont 18-20 körül voltak max.
Ennyit tudok, kérem, kapcsolja ki :)

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.15. 17:19:37

szóval a legemlékezetesebb a sörös korzózás volt?:P
Csak hogy tudjam is hova tenni, hány éves vénségekről beszélünk?:)

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.05.15. 17:35:21

@SevenDeadlySins: a koromat szerintem nem. Nem az első papírom lesz. És ahogy számolom, nem is a második.
Szóval én is vén csont vagyok, és szívesen mentem volna a többiekkel koncertre.
Két apró szépséghiba volt: 1. még nem ihatok alkoholt, 2. Nanának nem biztos, hogy a maga holnap betöltött 8 hónapjával azonos az ízlése, 3. vizsgarajz volt.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.05.15. 18:01:12

@21 hónap: ohppárdon kimaradtam a kezdeti bemutatkozó körökből. Nem akartam indiszkrét lenni, elnézést

vén betyár 2010.05.15. 18:08:53

Akedves kis nővér biztosan örül neki, hogy teljes gőzzel üzemel a LKKt.Egész jó kis társaság jött itt össze.

klasztika 2010.05.15. 19:46:15

@21 hónap: nemnemnem az öregeken voltam:D, bár ma reggel jártam arra, és tényleg elég gázos a környék, országimázsnak adtunk most.

@SevenDeadlySins: azt én is..:) De miért is?

amúgy már a 12 évesek is söröznek..

Volt kezdeti bemutatkozó kör? Abból én is kimaradtam.:D

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.15. 22:41:59

@SevenDeadlySins: Letit Kedvelők Köztársasága (kis társasága)? Vagy vmi ilyesmi, vén betyár szerint.
Tényleg nem volt kifejezetten bemutatkozó kör, de lassan megtudtunk egymásról pár dolgot. Lassan beköltöztünk, és lassan akár lakbért is fizethetnénk :P

vén betyár 2010.05.16. 10:58:01

@Gloria Mundi: Letit Kedvelők Kicsiny Társasága.De jó a Köztársaság is, ha másnak megfelel.De mióta fizetnek lakbért az önkényes beköltözők?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.16. 11:10:39

@vén betyár: Önkényesek lennénk? :) A Köztársaság tényleg túlzás.

Ficus Kinky 2010.05.16. 20:37:38

Vajon Judit nem lepődik meg, hogy egy apáca elmegy hozzá tanácsot kérni? Tudom, hogy mindig azt feszegetem, hogy miért az apácákhoz (vagy egyházi emberekhez) mennek az okosságokért az emberekért, de Judit még csak soha egy szemöldököt sem emel?

klasztika 2010.05.16. 20:51:28

@Ficus Kinky: de biztosan...tényleg fura ez a fordított felállás. persze csak az én gondolkodásmódomban. Judit, mint tudjuk, máshogyan gondolkodik.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.05.16. 21:51:02

@Ficus Kinky: @klasztika: Sztem nem furcsa, Judit meg nem olyannak tűnik, aki nagyon csodálkozna rajta. :) Lehet, hogy összebarátkoznak, és egyszer ő is kér majd tanácsot Letitől.

Ficus Kinky 2010.05.18. 23:28:25

@Gloria Mundi: ha hozzám beállítana valaki, hogy tanácsot kérjen úgy, hogy egyszer sem beszéltem vele négyszemközt, akkor én igenis csodálkoznék...
süti beállítások módosítása