236. Szóbeli

 2011.06.08. 08:00

Első alkalommal érettségiztettem szóban. Jobban izgultam, mint a diákjaim. És sokkal jobban, mint a védésemen. Magamról tudom, hogy mire vagyok képes. De a diákról, aki ott ül előttem, és akit nem volt időm megismerni ... A gyengébbeket szinte észrevétlenül segíteni. A bizonytalanabbaknak önbizalmat, visszajelzést adni. Ricsi meséli, hogy a visszajelzés hiánya 2-3 perc alatt kikészíti az embereket. Ha olyanoknak kell beszélniük, akiknek a szemük se rebben. Sőt, akik lehajtják a fejüket. Vagy elnéznek az illető mellett. (Vannak ilyen tesztek.) A biztatás elképesztően fontos. Nagyon erős egyéniség kell hozzá, hogy kibírjuk, ha nem kapunk visszajelzéseket.

Mikor előadást tartok, két-három ember között vándorol a tekintetem. Éppen azok között, akiknek az arcán tükröződik valami. Hogy el ne veszítsem a szemkontaktust, bele se nézek a papírba. Mikor arra kényszerülök, hogy felolvassak egy szöveget, úgy érzem, vákuum vesz körül. Nincs kapcsolatom a közönséggel. Nagyon zavar. Ezért nem értem azokat, akik elmennek egy konferenciára és felolvasnak.

De vissza a szóbelire. Volt, akivel nagyon megszenvedtem. Csabit vizsgáztatni meg valóságos élvezetnek bizonyult. Nem is tudom, miért nem hozta előre az érettségijét egy évvel. Mostanában ez a szokás. A tudása valószínűleg már tavaly is megfelelt volna. De nem tette. Mikor kimentem a teremből, hogy lelket öntsek a vizsgára várakozókba, láttam, hogy egyáltalán nem izgul. Egy regény volt a kezében - történetesen németül. De talán nem is olvasott bele. Csak alibiből hozta magával.

A végén mindenki átment.

Címkék: visszajelzés szóbeli érettségi előadás tartás

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr12964120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismy 2011.06.08. 12:11:03

ó, az érettségiztetések! mindig a tanév megkoronázása :) bár szerény véleményem szerint nem a kontaktus fenntartása és a visszajelzés adása a legnehezebb. hanem, hogy kibírd röhögés nélkül...

:)

LittleBear 2011.06.08. 18:04:36

A vizsgáztatást ne emlegessétek, kicsit elegem van már belőle, és még van három hét a vizsgaidőszakból... (az asztal másik oldalán sem könnyű ülni...)
Az előadás és a közönségre nézés: amikor sötétben kell előadni, mert a képek másképp nem látszódnak, akkor ugyan mindegy. Felolvasni persze akkor sem jó. Előadásoknál minél hosszabb időd van, annál szabadabban beszélhetsz (régi mondás: a 10 perces előadásra egy hétig kell készülni, a 20 percesre elég pár napot, a 30 percesre fél nap, de egy óráig bármikor beszélek arról, amihez egy kicsit is értek - ez azért nem teljesen van így, de kis rutinnal tényleg könnyebben tart az ember hosszú előadást :-)) )

LittleBear 2011.06.08. 18:08:10

@Kismy: Röhögés nélkül a gyereknevelést sem lehet kibírni. Amikor komolyan le kellene szidnom a gyereket, közben meg majd szétvet a visszafojtott nevetés, mert a kis hülye megint valami eszement dolgot talált ki. De a tekintélyt meg kellene őrizni, meg azért veszélyes dolgot csinált, jobb lenne, ha máskor nem csinálná, tehát következetesnek kellene lenni. És amilyen lelkizős, akkor sértődik meg a legjobban, ha kinevetjük a hülyeségeiért...

Kismy 2011.06.08. 18:32:31

@LittleBear: nekem is sértődött már meg diák, amikor a vizsgáztató kollegákkal teli pofára röhögtünk. de amikor az ipari forradalom legfontosabb energiahordozójának bemondta a homokot, azon már nem lehetett nem visítani :)
és még hány ilyen volt :)

LittleBear 2011.06.08. 19:09:45

@Kismy: Kollektív dolgozatjavításkor is jobb, ha nincsen diák a környéken - visítani mi is szoktunk egy-két viccesebb elíráson...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.09. 22:31:18

@Kismy: Szegény Panni, még túl ideges ahhoz, hogy nevessen :-) Én még nem vizsgáztattam, úgyhogy ez a szempont új volt nekem, de mikor feleltettem, mindig nagyon drukkoltam a kölyköknek, és rosszul éreztem magam, ha rossz jegyet kellett adnom. Nem emlékszem, h nevetnékem lett volna, bár olyan rég volt, h lehet: tévedek.

Kismy 2011.06.10. 17:12:49

@Gloria Mundi: én hamar átestem a tűzkeresztségen, és rögtön a mélységben :S levelezős pótérettségi :) máig elfog a röhögőgörcs, ha visszaemlékszem :)
süti beállítások módosítása