244. Saját szoba

 2011.06.24. 08:00

Különösnek tűnhet, de hiányzik a saját szoba. Annyi mindenről lemondtam nővér koromban. De szobám volt. A magam ízlése szerint berendezett, otthonos, szép szobám. Ahol egy kicsit úgy érezhettem, hogy biztonságban vagyok. Mióta eljöttem, azóta is mindig volt szobám. De Ricsi lakásában nincs. Persze, hogy nincs. Most minden tér közös. A háló és a nappali is. És hirtelen, mintha kiszaladna a lábam alól a talaj. Nincs helyem. Nincs sarkom. Nincs egy asztalom se, ahová kitehetném a keresztet és a kedvenc szentképeimet. Lehet, hogy Ricsi nagyon nem venné jó néven, ha ezt a kis házi oltárt felállítanám valahol? Pedig mindenhová elkísért. Mondhatni, ez az otthonom.

Hirtelen kicsit idegenül érzem itt magam. Vajon Ria is így érezte? Vagy ő hamar kialakította magának a saját terét? Neki biztos nem esett nehezére, hogy olyan tárgyakat helyezzen el, amelyek az ő személyiségét tükrözik. De én nem tudom, miként kezdjek hozzá. Vendégnek tekintsem magam? Vagy jogokkal rendelkező lakótársnak? Inkább vendég vagyok. Átmeneti szállóvendég. De ennél talán mégiscsak több.

 

Címkék: szoba vendégség

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr843010167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleBear 2011.06.24. 08:06:21

Nem csak a ruháknak kell kérni egy kis helyet...
Én teljesen ideges szoktam lenni attól, ha csak egy napra is nincsen egy kis zugom, akármi. Anyukámhoz azért sem megyek szívesen, mert ott még egy fél polcot sem kapok, amikor a gyerek pici volt, és ott voltunk pár napig, a pelenkáknak a bárszekrényben kerestem egy kis helyet...
Amikor vendég jön hozzánk és itt alszik, igyekszem odafigyelni, hogy legyen helye mindenféle szempontból.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 08:42:27

@LittleBear: Az együttélésben sztem engem ez zavart mindig a legjobban. Mióta gyerekek vannak, azóta meg minden préda, a szemüvegemtől kezdve a táskám tartalmáig, nincs saját helyem már rég. Illetve a blogjaim. Azokba járok haza :-P Alig várom, hogy a gyerekek akkorák legyenek végre, h békén hagyjanak nekem egy íróasztalnyi részt. De ebben a kicsi lakásban egy saját zugra esélye nincs az embernek :-(

gabor4x 2011.06.24. 09:04:02

@Gloria Mundi: Amikor a gyerekeid akkorák lesznek, akkor a blogjaidba is beletúrnak majd. :)

gabor4x 2011.06.24. 09:15:28

@Gloria Mundi: Bocs, hogy jön ide Virginia Woolf?
De ha már beleolvastam a V.W.-ről szóló cikkbe, az jut eszembe, hogy pont ezt nem (sem) értem a nőkben: ha annyi boldogságot élnek meg a férjük, párjuk mellett (ahogy V.W. írta búcsúlevelében), akkor ez a boldogság hogyhogy nem tud nekik biztonságérzetet és erőt adni a problémáik leküzdéséhez? Lehet, persze, hogy V.W. esetében az elmebajon sem segíthetett a férje szeretete, de azt tapasztalom, hogy enyhébb mentális problémák esetében is így működnek a nők. Vagy lehet, h minden nő elmebajos? :P

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 09:21:04

@gabor4x: Sorry, úgy, h neki van egy Saját szoba c. műve. De biztos feláll a hátatokon a szőr, ha ezt elolvassátok:
www.tusarok.org/rovatok/cikk.php?id=72
A lényege egyébként az, h a nőknek sokkal nehezebb írniuk, alkotniuk, mint a ffiaknak, mert nincs saját terük, saját szobájuk - ez persze elsősorban a korabeli viszonyokra volt igaz, de sztem ma sincs egy családos nőnek saját tere (főleg mifelénk). Ahogy én írok-fordítok, abban a hektikában sok pasi képtelen lenne dolgozni (elnézést az általánosításért).
Nem vagyok oda VW-ért, és tényleg nem volt teljesen normális, de a nők többsége attól még nem elmebajos.

gabor4x 2011.06.24. 09:41:11

@Gloria Mundi: Nekem ettől nem (illetve nem ettől) áll fel a szőr a hátamon. A nőknek valóban nem könnyű összeegyeztetniük a gyereknevelést, a házimunkát a karrierrel, munkával. De sztem ez nem csak a regényírásra vonatkozik.
A nők elmebajosságára vonatkozó mondatom természetesen csak provokáció akart lenni, de az alapkérdésemet továbbra is fenntartom, hogy miért van az, hogy ha egy nőnek problémája van (nem a párjával, hanem munkahellyel, szülőkkel stb.), akkor nem a párja társaságát keresi, hanem inkább bezárkózik, elbújik, elmenekül. Én legalábbis ezt tapasztalom.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 10:56:15

@gabor4x: Ez a szőrfelállítás is provokáció volt, persze :-)
Persze, h nem csak a regényírásra vagy a művészi tevékenységre vonatkozik. De mivel az úgymond nem munkahelyen végzett, mindenki által munkának is gondolt dolog, még nehezebb összeegyeztetni, mint a biztos pénzért való gürizést.
Nem minden nő menekül el és zárkózik be - ha a párkapcsolata jó, akkor nem. Ez a MINDEN nő kicsit sommás ...

gabor4x 2011.06.24. 11:12:47

@Gloria Mundi: Valóban, minden általánosítás sántít.

vén betyár 2011.06.24. 11:27:36

MINDENKINEK szüksége van /szüksége lenne/ időnként egy kis intim térre, időre.
A börtönben /katonaságnál/ nem csak az a rossz, hogy nem teheted azt, amit akarsz, hanem, hogy együtt kell lenned azokkal, akikkel nem akarnál.

Tetszik ez, hogy a "blogom az intimszférám".:)

Nem MINDEN nő, nagyon sokat ismerek, aki nem ilyen.

Gondoljatok Ricsire is, ő lemondott a magányáról, a szabadságáról:), megosztja Pannival.Nagy dolog!

Kismy 2011.06.24. 13:32:25

nekem ugyan van saját szobám, de még így is legszívesebben Check Point Charlie-t építenék ki az ajtóban :)

Szolgálati Füldugó 2011.06.24. 15:54:01

A saját terület, ha úgy tetszik, revier, alapszükséglet. Magyarországon luxus, és szégyelli az, aki vágyik rá. Aztán csodálkozunk, hogy mennyire istentelenül agresszívek a magyarok. Ezt odahaza már észre sem veszik, azt hiszik, ez a normális.
Mindenféle szellemi munkához (és a fizikainak nevezett munkák jó része is szellemi valójában) elengedhetetlen a mély koncentráció. A férfiaknak ott a garázs, meg a műhely. És a nők?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 16:08:43

@vén betyár: Nagy dolog, csak vissza ne üssön :-) Sztem ebben az élethelyzetben jobb, ha Panni szerez magának egy újabb albérletet, hogy legyen hová hátrálnia, visszavonulnia. Az összeköltözés nagyon más, mint az egyik odaköltözik a másikhoz-jelenség. Utóbbi esetben mindig lesz egy befogadó és egy befogadott. Persze, mint tudjuk, luxus lenne minden partnerkapcsolat miatt új lakásba költözni, meg eladni a régit.

@Szolgálati Füldugó: Milyen jó, hogy én úgy szocializálódtam, h baromi nagy zaj van körülöttem, úgy is tudni kell koncentrálni. Ennek köszönhetően abszolút szelektív hallásom van, ami néha süketségnek tűnik, mert tényleg nem hallom, ha valaki szól hozzám, mikor nincs kedvem odafigyelni. Erre a fiam reakciója: Mama, csukd ki a füled! :-)

LittleBear 2011.06.24. 16:08:51

@Gloria Mundi: Nekem sem volt évekig saját terem (esetleg a konyha :-)) ). Aztán egy kiborulás után (jóanyámtól jöttünk vissza) a férjem úgy döntött, hogy nekem is lesz íróasztalom. Ez mondjuk 150 m2-en nem tudom miért nem volt evidens addig...
Egyébként mi azért is lakunk ilyen istentelenül nagy házban 3-an, mert a férjem mindig is a nagy személyes térre vágyott (falun nőtt fel, nagy saját szobával), és az 50 m2 panelt ketrecként élte meg. (Én panelban nőttem fel, nem vágyom a nagy térre, de saját térre igen.)
Férjem véleményéhez adalék: amikor a gyerekkel helyet cseréltünk, és a 7 éves egy 10 nm-es szobát kapott az addigi 15 nm helyett (az íróasztala ettől még a közös dolgozóban van), egyfolytában aggódott, hogy mennyire kicsi szoba ez egy gyereknek. Basszus, 12 m2-es szobában laktunk ketten az öcsémmel, és az egész lakás volt 51 m2...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 16:14:01

@LittleBear: Hihi, én is panelpatkány vagyok, úgyhogy nem kell nagy tér, csak vmi kuckó. Ami nincs, per pill. Érdekes módon a férjem bezárkózhat a hálóba munkavégzés címén, míg én mindig ki vagyok téve a vadak támadásának, és mások tévézésének, a nappaliban ...

LittleBear 2011.06.24. 16:15:47

@Gloria Mundi: Esetleg átmenetileg Panni megteheti, hogy a hálószobába berak egy fésülködő-íróasztal félét, ahova vissza tud vonulni napközben. Két szobával azért megoldható, hogy különvonulnak időnként (legrosszabb esetben a konyhában is lehet egy sarkot találni).

LittleBear 2011.06.24. 16:17:13

@Gloria Mundi: ? Konyhába nem tudsz visszavonulni?

LittleBear 2011.06.24. 16:22:23

@Gloria Mundi: Add ki gyorsan a könyveidet, jól reklámozzad őket, mi majd megvesszük, és akkor abból veszel kacsalábon forgó palotát :-))

Szolgálati Füldugó 2011.06.24. 17:28:02

A láthatatlan köldökzsinór, azon viszont semmi nem fog ki. A gyerekek nyugton voltak (most már nem gyerekek), amíg mosogattam, a lakást csiszatoltam, vagy gyomláltam. De abban a pillanatban, ahogy letelepedtem az íróasztalhoz, és elmerültem a gondolataimban, azonnal felharsant a ... tudjátok, mi. Egy idő után úgy döntöttem, hogy nem kínzom magam, elhalasztottam a kreatív munkát a felnőttkorukra. De még most is szabadságharcot kellett vívnom, hogy békén hagyjanak.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.24. 19:39:57

@LittleBear: A PC miatt helyhez vagyok kötve. Egyébként meg állandó kíséretem van, tökmindegy hová megyek, hűséges testőreim mindenhová követnek.

És miért kellett a férjed döntése az íróasztalhoz? Köszi, a műveimből aligha fogok meggazdagodni, legalább is ennek eddig semmi jelét nem látom.

@Szolgálati Füldugó: Na, én ebbe beleőrülnék, nem vagyok képes kihagyni egy fél életet. Inkább üvöltözés közben, de csinálom. Egyszer csak leesik nekik, h nem győzhetnek :-P

LittleBear 2011.06.24. 20:06:54

@Gloria Mundi: Most már én sem értem, miért kellett a férjem döntése... Akkor még nagyon változó volt a berendezésünk, és volt egy közös íróasztal, egy használatos számítógéppel. Aztán lett mindenkinek laptop, több is (férj számítógépes munkát csinál), én meg az elmúlt években netfüggő lettem :-)) (ez itt is látszik :-)) )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.06.25. 00:40:33

Mi 3 évet éltünk a nejemmel egy 23 nm-es Nefelejcs utcai (komfort nélküli) "lakásban", de ott is volt mindkettőnknek saját íróasztala és könyvespolc-sarka...

Saját (SAJÁT!)tér nélkül kábé 10 napon belül elpusztulnék.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.06.25. 09:07:27

@tiboru: Dehogy pusztulnál. Na, és a katonaságnál? Ott se volt saját tered, nem?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.06.30. 21:31:53

@Gloria Mundi:

Ott gondoskodtak róla, hogy ilyen léhaságokra ne tudjam fordítani az alkotó energiáimat :-)
süti beállítások módosítása