303. Egykor és most

 2012.02.23. 13:40

Korábban nem gondoltam volna, hogy ennyire bele lehet feledkezni a valóságba. Az illúzió, a képzelgés mindig izgalmasabbnak tűnt. Mert a valóság gyakorta bizonyult egyhangúnak, kilátástalannak, olyan érzetet keltett, hogy mindig várni kell valamire, ami tán sose következik be. Ezért legegyszerűbb eltávolodni a mindenkori jelentől, és olyan világokban élni, amelyek csak a múltban vagy a fantáziánkban léteznek.

Ha az ember, az olvasni szerető és gondolkodásra hajlamos ember így érez, akkor könnyen alakít magának olyan világot, amely csak az övé, amelyben biztonságban érzi magát, amelyben ő valaki. Fontos valaki, hiszen ő alakítja annak a világnak a szabályait és történéseit. Lehet persze, hogy csak passzívan magába szívja az alternatív és mesebeli valóság hangulatát, mondjuk, kizárólag francia regényeket olvas, amelyekben feltörekvő ifjak és romlott szépasszonyok szerepelnek. Mivel képtelennek érzi magát arra, hogy feltörekvő ifjú legyen, aki romlott szépasszonyok hatására maga is romlottá válik (mert őt ez vonzza mérhetetlenül, noha még csak pontos fogalmai sem lehetnek a romlottság mibenlétéről), beleássa magát a francia irodalom tanulmányozásába. Megszűnik számára a világ, a saját esetlen fizikai valósága, a képtelen unalom, amely a mindennapokban körülveszi, és igazán csak akkor fog élni, ha egy rég letűnt világ rég letűnt, ráadásul nem is valódi hőseinek társaságában időz.

Azt hiszem, sokáig éltem én is így. Persze, nekem nem a francia irodalom adott alternatív életet, hanem valami más. Mindannyian tudjátok, mi. A saját életem legtöbbször szürkének tűnt, de valami, ad maiorem Dei gloriam, ott lebegett célként. Miért is olyan színes a katolicizmus? Mostanában néztem meg a Borgiák című sorozat első évadját. Pusztán a képi világára gondolva: tele van színnel. Minden, csak nem szürke. Mert az Egyház mindig is tisztában volt vele, hogy a vallás egyik szerepe színt és izgalmat vinni a szürkeségbe. És ezt a szerepét mindig komolyan vette. (A protestánsok pont ezt vették el az emberektől, ki kisebb, ki nagyobb mértékben.)

Nos, amit ezzel mondani akarok: nem írtam, mert sokkal inkább a valóságban éltem, mint eddig valaha. Erre persze azt mondhatjátok, hogy éppen ez érdekelne benneteket. A valóság, ami velem történt. Sajnos annak jó részét nem írhatom le. De amit leírhatok, arra megpróbálok sort keríteni. És most megint rohanok. Ne haragudjatok rám.

Post scriptum: Köszönöm az olvasónak, aki magánlevélben írta meg, hogy mennyire szereti ezt a blogot.

Címkék: valóság fikció időhiány regények

A bejegyzés trackback címe:

https://leticianover.blog.hu/api/trackback/id/tr224171833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mégsem én voltam? 2012.02.23. 23:05:06

Letipanni, te tényleg komolyan gondolod, hogy a katolikus egyház volt a fény az éjszakában, aztán jöttek a protestánsok és mindent elrontottak?

mégsem én voltam? 2012.02.23. 23:06:44

"sokkal inkább a valóságban éltem, mint eddig valaha"
? otthagytad Ricsit?

Muslica 2012.02.24. 10:15:42

Lehet hogy önző dolog, de én nagyon várom azokat a bizonyos publikus gondolatokat, élményeket is.

Letipanni · http://leticianover.blog.hu/ 2012.02.25. 14:15:57

@én voltam: Nem erről szólt, amit írtam. És nem hagytam ott Ricsit.

@Muslica: Köszönöm.

hungaryhonvéd 2012.02.27. 16:23:25

Nincs harag! ;)
De a kíváncsiság megmaradt! =)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.02.27. 19:08:11

@hungaryhonvéd: Mér lenne harag? :-)

@én voltam: Húha, ebből hogy jött ki neked az, h otthagyta Ricsit? Tuti, hogy azt megírná :-)
Egyébként meg így jár, aki rébuszokban beszél...

mégsem én voltam? 2012.02.27. 20:50:51

@Gloria Mundi: "Húha, ebből hogy jött ki neked az, h otthagyta Ricsit?" hát azt írta, hogy: "nem írtam, mert sokkal inkább a valóságban éltem, mint eddig valaha" - nekem ez azt jelentené, hogy egy kicsit normálisabb pasassal kezd :-))

hungaryhonvéd 2012.02.27. 21:55:13

@Gloria Mundi:

"És most megint rohanok." - miatt nincs, más miatt sincs... =)

@én voltam: Ki mit lát bele szívesen.

Kissé zavaros... Nekem (is?) az jött le, hogy a rendben volt minden rendben, kint nem a valót élte meg... (?)
Vagy beindult az élet, úgy igazán?
(jajj de faramuci egy fiktív dologról így elmélkedni...)

gabor4x 2012.02.27. 23:50:14

@én voltam: "sokkal inkább a valóságban éltem, mint eddig valaha" = rohanó hétköznapok, nem kell semmi extrára gondolni (gondolom én).

@Letipanni: Nemcsak magánlevélben, nyíltan is megírható, hogy szeretjük ezt a blogot!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.03.02. 14:36:46

@hungaryhonvéd: Ez egyre zavarosabb. Mármint a kommentekkel együtt :-)
Sztem nagyon zajlik az élete, és ettől nincs ideje írni, az írást meg onnan nézve egyfajta pótcselekvésnek látja, előfordul ez néha az emberrel, ha felpörögnek a dolgok. De valószínű, h ettől nem lesz más ember teljesen, vagyis, ha lelassulnak a történések, ismét szeret majd agyalogni rajtuk :-)

@én voltam: Mi bajod neked Ricsivel? A maga módján teljesen normális, aki ennél normálisabb, az már uncsi :-P Na jó, nekem biztosan mások a prioritásaim, mint neked vagy Letinek.

@gabor4x: Talán nem annyira hétköznapi hétköznapok, azokból nem is lenne mit titkolni.

hungaryhonvéd 2012.03.02. 17:01:32

@Gloria Mundi:

Bocs, nem a zavarkeltés volt a cél. A bejegyzés idézett mondatára reagáltam azt, hogy nincs harag. Sőt! Megörültem, hogy volt új poszt. Időnként be szoktam kukkantani ennek reményében.

Ha zajlik az élete, az jó. Gyűljön csak az élményanyag, és megint megörülök majd neki, ha valamikor erre járok! =)

mégsem én voltam? 2012.03.02. 20:30:44

@Gloria Mundi:
"Mi bajod neked Ricsivel? A maga módján teljesen normális, aki ennél normálisabb, az már uncsi"

Amit LP leírt róla, az nem tetszik - kicsit több támogatást is adhatna szegény lánynak. Nem látunk bele az életük többi részébe, de amit látunk, az alapján én nem lennék boldog Leti helyében. Ha Ricsi ennyire nem biztos magában, akkor Leti jobban járna egy "érzelemgazdagabb" fickóval...

meg egyébként is kötözködni volt kedvem :-))

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2012.03.02. 22:39:35

@én voltam: Azt nem mondtam, hogy tökéletes, de az vesse rá az első követ, aki bűn vagy hiba vagy gyengeség nélkül való. :-)

mégsem én voltam? 2012.03.05. 21:58:32

@Gloria Mundi: Ja, nem tökéletes, de ha LP-nek pont ez kell, vagy csak pont ez jutott... (Ha jól emlékszem, nem ő választotta a fickót, csak nem állt ellen.)

Egyébként az iskolákban mostanában hittan-tanárt keresnek. Nem tudom, fizetni hogy fognak, valószínűleg nem túl fényesen, de bejelentett állás tudna lenni ez is...
süti beállítások módosítása